ΟΗΕ: Ο σύγχρονος Πιλάτος;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την ευκαιρία της 79ης Επετείου του

«Τηρούμε» ή «εορτάζουμε» εφέτος στις 24 Οκτωβρίου την 79η Επέτειο της ίδρυσης του ΟΗΕ; Πολλοί προβληματίζονται με το παραπάνω δίλημμα και πιστεύουν ότι το «τηρούμε» αντί του «εορτάζουμε» είναι ρεαλιστικό και ειλικρινές, γιατί με όσα συμβαίνουν και τεκταίνονται στον ίδιο τον ΟΗΕ, με τα 193 Κράτη-Μέλη του, ιδιαίτερα τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και σε άλλους διεθνείς Οργανισμούς και στον κόσμο, με πολεμικές τραγωδίες, πείνα, φτώχια, προσφυγιά, ναρκωτικά, εγκλήματα, κοινωνικό αποκλεισμό και ό,τι άλλο περιέχει το Κουτί της Πανδώρας, όπου και η ελπίδα έχει εισαχθεί στο διεθνές Χρηματιστήριο, μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να μιλήσει για «εορτασμό», που ίσχυε για κάποια χρόνια μετά την ίδρυση και τα επιτεύγματά του, ειδικότερα στους κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό τομείς, όμως στην πορεία αγνοήθηκε, υποτιμήθηκε και υπονομεύτηκε από κάποιους Ισχυρούς κ.ά. δικαιώνοντας το σοφό αρχαίο ελληνικό ρητό «η ισχύς διαφθείρει»;

Ηταν θεία έμπνευση η ίδρυσή του ΟΗΕ με πρωτοβουλία του αείμνηστου και σπουδαίου Προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ κ.ά., μετά την αδιανόητη τραγωδία του Β’ΠΠ με περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα, συν τις άλλες τραγικές συνέπειες, με κύρια ευθύνη του φρενοβλαβούς και διεφθαρμένου Χίτλερ, γιατί δημιούργησε για πρώτη φορά μετά την χρεωκοπία της ΚτΕ, ένα ορθολογικό πλαίσιο προστασίας και εδραίωσης της διεθνούς ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάπτυξης και προόδου. Ο Χάρτης του αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό, οικουμενικό «Ευαγγέλιο»! Και ενθουσιάστηκαν οι δημοκρατικά και φιλειρηνικά σκεπτόμενοι λαοί! Όμως, στην πορεία αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό ψευδαίσθηση, χίμαιρα, ουτοπία, ιδιαίτερα όσον αφορά την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης.

Τα σκοτεινά πολεμοκάπηλα κυκλώματα, που συνετέλεσαν στην διάλυση της ΚτΕ, η οποία μεταξύ άλλων δεν ενέκρινε την κατάργηση του πολέμου γενικά όπως είχαν προτείνει οι υπεξ Αμερικής και Γαλλίας Κέλλογκ και Μπριάντ, επινόησαν το ολιγομελές Συμβούλιο Ασφαλείας με το περιβόητο ΒΕΤΟ, το οποίο ευθύνεται για πολλές πολεμικές τραγωδίες. Αυτή είναι η Αχίλλειος πτέρνα του ΟΗΕ! Δυστυχώς, ορισμένα Κράτη-Μέλη δεν σέβονται και δεν τηρούν το Χάρτη, το παγκόσμιο αυτό »Ευαγγέλιο» προσπαθώντας να μονοπωλήσουν την ισχύ του Οργανισμού.

Γιατί, π.χ., Στάλιν και Τσώρτσιλ με το Μυστικό Σύμφωνο της Μόσχας, τον Οκτώβριο 1944, μοίρασαν τα Βαλκάνια σε σφαίρες επιρροής, λες και ήταν χωράφια ή ζώα, και προκάλεσαν τον εμφύλιο στην Ελλάδα, και ο ΟΗΕ μετά την ίδρυσή του το 1945 δεν έπραξε κάτι να τον σταματήσει; Γιατί δημιούργησαν ένα διπολικό σύστημα άδηλης διακυβέρνησης της Οικουμένης, τον Ψυχρό Πόλεμο, και η ανθρωπότητα θρήνησε εκατομμύρια θύματα λόγω στρατηγικών κ.ά. συμφερόντων ορισμένων Ισχυρών (Στάλιν, Τσώρτσιλ κ.ά.); Γιατί στον πόλεμο της Κορέας, όπου λόγω αδιεξόδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στην Κορέα με την Απόφαση που Ενώνει για την Ειρήνη»(Uniting for Peace Resolution); Τι είδους ειρήνη εδραίωσε;

Και μετά, Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Λ. Αμερική, Αφρική, Μέση Ανατολή κ.λπ. Γιατί Ισχυροί ίδρυσαν το ΝΑΤΟ, που θεωρητικά αντιπροσωπεύει τον ΟΗΕ περιφερειακά, αλλά στην πορεία τείνει να τον υποκαταστήσει, και οι αντίπαλοι το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, και ενώ το δεύτερο διαλύθηκε, το πρώτο προχωράει ακάθεκτο, περιφρονώντας το Χάρτη του ΟΗΕ και Διεθνείς Συμφωνίες (Μινσκ κ.λπ.); Γιατί ο ΟΗΕ ανέχθηκε την επίθεση του ΝΑΤΟ στην π. Γιουγκοσλαβία και τη διέλυσε; Και σε άλλες περιπτώσεις στη Μέση Ανατολή; Και βλέπουμε την τραγική κατάληξη.

Επίσης, πενήντα ολόκληρα χρόνια η Τουρκία διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ, κατά παράβαση δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ, του Διεθνούς Δικαίου, της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και, ακόμη, μην έχοντας υπογράψει την UNCLOS, εφαρμόζει νέο-ιμπεριαλιστική πολιτική εναντίον της Ελλάδας, φθάνοντας στο αδιανόητο σημείο θράσους και παρανομίας να ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη, διατηρεί στρατεύματα στην Αλβανία και εμπλέκεται πολεμικά σε άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή παίζοντας το ρόλο του προβοκάτορα.

Γιατί ΟΗΕ ανέχεται την μη καταβολή των Γερμανικών Πολεμικών Αποζημιώσεων στην Ελλάδα, που οι Ναζί την κατέστρεψαν, ενώ άλλες χώρες τις διεκδίκησαν; Ξεχνούν ότι δίχως την ανεπανάληπτη ηρωϊκη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, οι Ναζί θα είχαν υποδουλώσει ολόκληρο τον κόσμο; Αμνησία, αχαριστία ή κακόβουλη σκοπιμότητα; Γιατί δεν αποφασίζει για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα; Γιατί ανέχεται την μετατροπή της Αγια Σοφιάς και άλλων χριστιανικών εκκλησιών σε τζαμιά;
Γιατί ανέχεται 30 εκατομμύρια Κούρδοι να μην έχουν πατρίδα καθώς και εκατομμύρια Παλαιστίνιοι;

Γιατί όλα τα παραπάνω τραγικά ανέχεται ο ΟΗΕ (αλλά και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ); Και τώρα, εκτός από τις προαναφερόμενες τραγωδίες, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν αδιάφορα τις πολεμικές τραγωδίες στην Ουκρανία και τη Γάζα, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινα θύματα, μεταξύ τους δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Δεν μπορούν οι παραπάνω Οργανισμοί να σταματήσουν αυτές τις τραγωδίες; Φοβούνται ή πρυτανεύουν τα ανήθικα συμφέροντα πολεμοκάπηλων κυκλωμάτων για να προκληθεί γενικότερη κλιμάκωση όπου θα επενδύσουν τα παράνομα συμφέροντά τους ;
Στην κρίση του Κογκό, ο τότε σπουδαίος ΓΓ του ΟΗΕ Dag Hammarskjold πήγε προσωπικά να επιλύσει το ζήτημα, διαφωνώντας με τις δυο Υπερδυνάμεις, και σκοτώθηκε σε αεροπορικό «δυστύχημα». Ο άλλος σπουδαίος ΓΓ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι κυκλοφόρησε τον περίφημο Οδηγό Ειρήνης (Agenda for Peace), που αν εφαρμοζόταν δεν θα είχαμε πολεμικές συγκρούσεις, αλλά δυστυχώς έμεινε σε κάποια συρτάρια, και δεν του ανανέωσαν τη θητεία!

Και κάτι άλλο επίσης σοβαρό. Στις 5 Δεκεμβρίου 1988, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε Διακήρυξη η οποία, μεταξύ άλλων, ενισχύει τις εξουσίες του Γενικού Γραμματέα, μετατρέποντας το «μπορεί» (may) σε «πρέπει»(should) σχετικά με τις δυνατότητες που έχει από τον Χάρτη στο να παίρνει αποφάσεις. Το έχουν εφαρμόσει οι μετά το 1989 ΓΓ; Τέλος, μήπως με τα ανωτέρω τραγικά συμβάντα, συσχετίζεται το γεγονός ότι σημαντικοί φιλειρηνικοί ηγέτες, Ολαφ Πάλμε, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Λαμπράκης κ.ά. δολοφονήθηκαν και μαζί τους και η ειρήνη; Μήπως, όπως αποκάλυψαν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, ο πόλεμος στην Ουκρανία απέφερε 250 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη σε αμερικανικές εταιρείες οπλικών συστημάτων έως το 2024, οπόταν ποια ειρήνη να προστατεύσουν; Δηλαδή, οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον αξία μπροστά στα κέρδη απάνθρωπων κυκλωμάτων. Και ο ΟΗΕ, υπονομευμένος παίζει τον άχαρο ρόλο «Πιλάτου», και οι λαοί, σαν νέοι Χριστοί, οδηγούνται στο μαρτύριο στον όποιο Γολγοθά.

Ο αείμνηστος και διαπρεπής Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Walter Lippmann, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, το 1947 είχε γράψει προφητικά ότι ο Πόλεμος αυτός εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους με το άλογο και ανεδαφικό τρόπο που οι Μεγάλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν τον ΟΗΕ, καταλήγοντας : «Οι Μεγάλες Δυνάμεις εμφανίζονται να ενεργούν με οδηγίες να μεταχειρίζονται τον ΟΗΕ σαν αναλώσιμο υλικό στη διένεξή μας με τη Ρωσία. Είναι λυπηρό. Όμως, ο ΟΗΕ, ο οποίος πρέπει να διατηρηθεί ως η τελευταία καλύτερη ελπίδα για την ανθρωπότητα για τη διευθέτηση της σύγκρουσης και να επιτευχθεί ειρήνη, ροκανίζεται… Υπονοείται στην πολιτική (του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ) ότι ο ΟΗΕ θα παραμερισθεί όπως η Κοινωνία των Εθνών ή θα μεταμορφωθεί σε αντι-Σοβιετικό συνασπισμό. Και στις δυο περιπτώσεις ο ΟΗΕ θα έχει καταστραφεί».

Τελικά, συμπερασματικά, δίχως να παραγνωρίζουμε την πολύτιμη προσφορά του ΟΗΕ ακόμη και στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, όταν, όμως, συμπίπτουν τα συμφέροντα των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μήπως ισχύουν τα περίφημα αρχαία λατινικά ρητά “Quintilla Prudentia Regitur Orbis” (Με πόσο λίγη φρόνηση κυβερνάται ο κόσμος), οπόταν, αν δεν υπάρξει αντίσταση από τις γνήσιες δημοκρατικές δυνάμεις, η οικουμένη οδηγείται στην καταστροφή από διεφθαρμένα εξουσιομανή και κερδοσκοπικά κυκλώματα, που δεν πιστεύουν στο Θεό, που έχουν την ψευδαίσθηση ότι τον υποκαθιστούν στη Γη, δεν πιστεύουν σε αξίες και ιδανικά, δικαιώνοντας έτσι τον Οργουελ, που προφήτευσε ότι την εποχή μας ο πόλεμος θα σημαίνει ειρήνη, και τον Δαρβίνο που είπε για την επικράτηση του ισχυρότερου. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στον ΟΗΕ, τον οποίον χρησιμοποιούν, όπως προ-είπαμε, σαν «Πιλάτο», αλλά και σαν άλλοθι και βιτρίνα παραπλάνησης! Τι τραγωδία!

Οσο για τα αίτια της παρακμής αυτής, επαϊοντες τα αποδίδουν στο επικρατούν σύστημα στυγνού ανταγωνισμού (και όχι άμιλλας που οι σοφοί αρχαίοι μας πρόγονοι δίδασκαν) ο οποίος προκαλεί ανασφάλεια, φόβο, φανατισμό, βία κ.λπ., και με την υλιστική παραφροσύνη, την παρα-παιδεία, και την υποκουλτούρα κ.λπ. των ΜΜΕ κ.ά. που τον συνοδεύουν, έχουν δημιουργήσει καθεστώς ανθρωποφαγίας, ζούγκλας, επικράτηση των πρωτόγονων ενστίκτων. Σε τούτο έχουν συμβάλλει ιδιαίτερα οι πολυχασμένοι θρησκευτικοί ηγέτες κ.ά. με τον απόλυτο δογματισμό, την αδιαφάνεια και την απόρριψη της επιστήμης.

Και στο Δια Ταύτα: Αν τα Κράτη- Μέλη του ΟΗΕ θέλουν ο Οργανισμός τους να λειτουργεί ευεργετικά για ολόκληρη την Οικουμένη, χωρίς πολέμους, πείνα, φτώχεια, προσφυγιά κ.λπ., που προαναφέραμε, και να εδραιώσει την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ., και να μην έχει την οικτρή τύχη της ΚτΕ, που αυτό θα σημαίνει Γ΄ΠΠ και χάος, τότε πρέπει:1)Να συμφωνήσουν να απαγορεύσουν τον πόλεμο γενικά, να τον «θέσουν εκτός Νόμου» και να καταργήσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής, 2) Να εφαρμόσουν τον Οδηγό Ειρήνης του π. ΓΓ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, 3) Να καταργήσουν το πανούργο ΒΕΤΟ, 4) Να εφαρμόσουν την προτροπή του Γερουσιαστή Γουίλιαμ Φούλμπραϊτ, 5) Να επιλύσουν τα προβλήματα στις ρίζες τους στα κράτη από όπου προέρχεται η προσφυγιά, 6) Να υιοθετήσουν ριζικά μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή, 7) Να αναβιώσουν το Ειρηνιστικό Κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο! 8) Να κάνουν υποχρεωτική τη διδασκαλία του Χάρτη σε όλα τα Σχολεία των Κρατών-Μελών καθώς και την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προάγοντας την ανεξιθρησκεία, την ισοτιμία και την αξιοκρατία, 9) Να εξασφαλίζουν ότι οι Αντιπρόσωποι των Κρατών-Μελών στον ΟΗΕ έχουν τα κατάλληλα προσόντα και όχι να είναι άσχετοι και υποτελείς, καθώς και τα Στελέχη και οι υπάλληλοι στον Οργανισμό και τις Οργανώσεις του ώστε να λειτουργούν αξιοκρατικά και σωστά αποτρέποντας τον παρασιτισμό για να μην χάνει ο Οργανισμός την αξιοπιστία του, 10) Να προτρέπουν τα Κράτη-Μέλη να επισκέπτονται την Εδρα του Οργανισμού και Οργανώσεις του πολιτικοί, θρησκευτικοί κ.λπ. ηγέτες, καθώς και μαθητές και φοιτητές και να διεξάγουν σχετικούς διαγωνισμούς με βραβεία για τους τελευταίους.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε ότι αν τελικά ο Πλανήτης Γη καταστραφεί, δεν θα φταίει η τρύπα του όζοντος, αλλά η «τρύπα» στην συνείδηση ιδιαίτερα των Ισχυρών.-

Π.Ι.Καραφωτιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ