Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

«Ανεύθυνη» η απόφαση Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα, λένε οι ΗΠΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε ως ανεύθυνη την αλλαγή του κανόνα του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, γράφει η ρωσική lenta.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε στις αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, τις οποίες ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη .

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την απόφαση ανεύθυνη και άκαιρη, ειδικά καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Νομίζω ότι πολλοί στον κόσμο το έχουν πει ξεκάθαρα στο παρελθόν. Οπότε θα έλεγα απλώς ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει αυτό [να καταδικάσουμε την απόφαση] τώρα που όλος ο κόσμος συγκεντρώνεται και μιλά για την ανάγκη για περισσότερο αφοπλισμό και μη διάδοση», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Η δήλωση του Πούτιν προκάλεσε μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο

Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου αντέδρασαν στη δήλωση του Ρώσου προέδρου για αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας .

Οι βρετανικοί Financial Times χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη προειδοποίηση προς τη Δύση και «σαφές μήνυμα προς τους συμμάχους της Ουκρανίας , οι οποίοι σκοπεύουν να επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει στόχους βαθιά στη Ρωσία με πυραύλους δυτικής κατασκευής».

%CE%BC%CF%80%CE%BB%CF%80%CE%B9%CF%85%CF%84%CF%80%CF%85%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%BF%CF%80%CE%BB56

Το Reuters θεώρησε ότι η απόφαση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου στις συζητήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με το εάν η Ουκρανία θα έπρεπε να λάβει άδεια να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους σε ρωσικό έδαφος. Υπενθύμισαν επίσης ότι μαζί η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν το 88 τοις εκατό των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

Η βρετανική έκδοση του The Guardian αφιέρωσε ένα άρθρο στα λόγια του Ρώσου προέδρου υπό τον τίτλο «Ο Βλαντίμρ Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων».

Το ABC της Αυστραλίας είπε ότι δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο θα είχε η προειδοποίηση του Πούτιν για το πυρηνικό δόγμα στη συζήτηση σχετικά με το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία.

Ο Πούτιν διεύρυνε τον κατάλογο των λόγων για τη χρήση πυρηνικών όπλων

Ο Πούτιν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου πρότεινε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.

Έτσι, στην επικαιροποιημένη έκδοση του εγγράφου, η επίθεση κατά της Ρωσίας από ένα μη πυρηνικό κράτος, αλλά με την υποστήριξη ενός πυρηνικού, προτείνεται να θεωρηθεί ως κοινή τους επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο κατάλογος των στρατιωτικών απειλών για την εξουδετέρωση των μέτρων πυρηνικής αποτροπής έχει επίσης διευρυνθεί και η κατηγορία των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών εναντίον των οποίων η Ρωσία θα ασκήσει πυρηνική αποτροπή έχει διευρυνθεί.

«Διατηρούμε το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως μέλος του κράτους της Ένωσης», διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ