Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Τρέχουμε με μεγάλες ταχύτητες στον πάτο της Ευρώπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

της Ιωάννας Λιούτα*

f6eecd22 8abe 41ff a461 695f0f61a247

Μπορεί ο κ.Χατζηδάκης να λέει ότι τρέχουμε με υψηλες ταχύτητες στην οικονομία,ότι βάζουμε τρίποντα,μπορεί η Κυβέρνηση να επαίρεται για την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, ότι είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όσο της ευρωζώνης, αλλά η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι στον πάτο της Ευρώπης.

Η Ελλάδα συγκρίνεται πλέον με τη Βουλγαρία σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών .Σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας.
Από την κρίση του 2009, η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στο ύψος των πραγματικών ωρομισθίων (-23,7%), με δεύτερη την Ουγγαρία (-15%.)

Μπορει να ξεχειλίζουν τα δημόσια ταμεία αλλά οι πολίτες φτωχοποιούνται όλο και περισσότερο.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 43,092 δις. ευρώ,αυξημένα κατά 1,989 εκατ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου εξαιτίας της σωρευμένης και εκτεταμένης ακρίβειας.

Υπερπλεόνασμα φοροεσόδων
Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 7,5 δις. ευρώ, περνώντας πάνω από τον στόχο κατά 4,2 δις. ευρώ το 8μηνο του 2024.
Τα υπερπλεονάσματα είναι τα ελλείμματα των πολιτών.

Πλεόνασμα φτώχειας
Μπορεί ο κ.Χατζηδάκης να αυτοθαυμάζεται λέγοντας ότι :”Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι τετραπλάσιοι από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης”, αλλά τα στοιχεία για την για την φτώχεια στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά:
To 2023 η ελληνική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 2%, αλλά η φτώχεια παρέμεινε. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρισκόταν το 26,1% των πολιτών, δηλαδή 2.658.400 άτομα. Το 2022 το ποσοστό της φτώχειας ήταν 26,3%.
Το 2023 η Ελλάδα ήταν τρίτη χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση (13,5%), πίσω μόνο από τη Ρουμανία (19,8%) και τη Βουλγαρία (18,0%).
Αντίθετα, η Σλοβενία (2,0%), η Κύπρος (2,4%), η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία (όλες με 2,5%) κατεγραψαν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Πλεόνασμα χρεών
Μπορεί να έχουμε ”επιτυχία” στον τομέα της φοροδιαφυγής όπως μας λέει ο Υπουργό, αλλά η φοροδιαφυγή αγγίζει τα 45 δις ευρώ -σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα- παρά τους πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς ,οι οποίοι υπάρχουν μόνο για τον λαό.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 72% του συνολικού εισοδήματος και καταβάλλουν το 65% των φόρων.

Φέσια μισού ΑΕΠ
Στα 220,3 δις. ευρώ ανέρχονται τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ
Είναι χρέη μεγαλοοφειλετών, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ και με καθυστέρηση στην καταβολή τους μεγαλύτερη του ενός έτους.

Ρεκόρ χρέους στον ΕΦΚΑ
Το χρέος προς την κοινωνική ασφάλιση ξεπέρασε τα 48 δις.ευρώ το β τρίμηνο του 2024

Μειωνονται οι κρατικές δαπάνες
Μπορεί τα δημόσια ταμεία να υπερχειλίζουν από τους φόρους μας, οι δαπάνες όμως του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 είναι 44.089 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,6 δις. ευρώ έναντι του στόχου που ήταν 47.679 εκατ. ευρώ και είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024.

Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
Μπορεί η Κυβέρνηση να βαυκαλίζεται ότι έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η χώρα μας όμως να καλύψει μόλις μία μονάδα απόστασης από το μέσον όρο της ΕΕ: από το 66% το 2018 στο 67% το 2023. Η γειτονική Βουλγαρία κατάφερε να καλύψει δεκατρείς μονάδες, από το 51% στο 64% και σε λίγο θα μας ξεπεράσει όπως μας ξεπέρασε το 2019 η Κροατία.

Τα φτωχότερα νοικοκυριά στην ΕΕ
Σύμφωνα με την ΕΚΤ τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αύξησαν το σύνολο της περιουσίας τους κατά σχεδόν 60% από το 2009 ως σήμερα, ενώ τα ελληνικά είναι σήμερα φτωχότερα κατά 22,5%. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου τα νοικοκυριά της είναι φτωχότερα σήμερα σε σύγκριση με το 2009.
Το 2009 η συνολική αξία των ευρωπαϊκών περιουσιών υπολογίζεται στα 37,9 τρις. ευρώ, ενώ σήμερα ξεπερνά τα 60 τρις. ευρώ,παρόλο που μεσολάβησε η πανδημία.

Μπορεί η επικοινωνιακή προπαγάνδα της Κυβέρνησης να καλλιεργεί συστηματικά έναν καθησυχασμό για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ,καλύπτοντας τα κακώς κείμενα ή διαστρεβλώνοντας την πραγματική κατάσταση,αλλά μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία λιμνάζει και το αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι.
Πέρα από αριθμούς ,δείκτες,στατιστικές,έρευνες,είναι η ζωή μας ,το μέλλον των παιδιών μας και δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω λεηλασία τους.
Η πολιτική και η οικονομία πρέπει να υπηρετού πρώτα τον άνθρωπο και την κοινωνία και όχι με μεγάλες ταχύτητες τα μεγάλα συμφέροντα.

*Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια
to pontiki

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ