Ένα βήμα πίσω έκανε ο Ράμα με το “κράτος Μπεκτασί”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σε συνάντηση με εκπροσώπους 100 ενώσεων Αλβανών στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη, ξεκαθάρισε τη δήλωσή του για τη δημιουργία του κράτους Μπεκτασί.

Κατά την ομιλία του, ο Ράμα έκανε ένα βήμα πίσω από τις δηλώσεις πριν από λίγες ημέρες και είπε ότι η ιδέα δεν είναι η δημιουργία ενός νέου κράτους, αλλά η εγκαθίδρυση του τάγματος των Μπεκτασήδων σε διπλωματικό επίπεδο, που θα ξεπερνά τα σύνορα της Αλβανίας.

«Πώς θα εγγυηθούμε τη συνέχεια και κυρίως τι σημαίνει η δημιουργία μιας κυρίαρχης οντότητας; Σημαίνει ότι το καθεστώς αυτού του Τάγματος υψώνεται σε ένα μέγιστο επίπεδο και έχει μια ακτινοβολία πέρα ​​από αυτήν την περίμετρο της δικής τους περιουσίας επειδή βρίσκονται στην ιδιοκτησία τους, υπάρχει η περιουσία τους, είχαν (παλιά) το Ντενμπαμπάντ, ο κομμουνισμός τους το πήρε όπως το πήρε από όλους και το έχουν ακόμα. Αυτό είναι ένα καθεστώς σαν διπλωματική αντιπροσωπεία. Τι θα γίνει τώρα; Ισλαμικό κράτος μέσα σε ισλαμικό κράτος; Τι κουβέντες είναι αυτές;», τόνισε ο Ράμα.

rammpekatabhmala8

Διευκρίνισε ότι ο λόγος που έκανε αυτό το βήμα οφείλεται στο ότι άλλες θρησκευτικές κοινότητες έχουν ήδη τα κέντρα τους σε όλο τον κόσμο, ενώ οι Μπεκτασήδες έχουν το κέντρο τους στην Αλβανία και ως εκ τούτου το κράτος θα τους βοηθήσει, καθώς είναι εθνικός θησαυρός.

« Έχω συνηθίσει να ακούω πολλές εκπλήξεις όταν λέω κάτι νέο, αλλά ποτέ όπως αυτή τη φορά. Αυτό που με έχει εκπλήξει περισσότερο είναι η εξαιρετική οικειότητα που υπάρχει για το τάγμα των Μπεκτασήδων.

 Να διαβάσουμε, να ενημερωθούμε, τι αντιπροσωπεύει στην ιστορία του έθνους μας, τι μεγάλο κεφάλαιο είναι για το έθνος μας. Το να σε αποκαλούν ισλαμικό κράτος είναι αποκύημα φαντασίας, αλλά όχι σε εμένα.

Ως ιστορικό και πολιτιστικό αγαθό, στη χώρα μας υπάρχουν επίσης τρεις άλλες κοινότητες. Τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει αυτές τις τρεις; Υπάρχουν 3 πολύ μεγάλες κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Οι Μπεκτασί είναι μια κοινότητα που έχει την παγκόσμια έδρα της στην Αλβανία. Είναι μια εντολή που τηρείται με μεγάλους πόνους και που έχει πολύ χαμηλή ικανότητα ακτινοβολίας, τόση δύναμη έχει.

Έχουμε εθνικό συμφέρον να διατηρήσουμε αυτόν τον πλούτο; Σε μερικές δεκαετίες θα υπάρξουν εάν δεν τους προφυλάξουμε », είπε.

Ο Ράμα πρόσθεσε επίσης ότι οι συζητήσεις ήταν αναμενόμενες, αλλά ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν αβάσιμες νύξεις. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είπε ότι δεν πρόκειται για νέο κράτος και ότι το τάγμα των Μπεκτασήδων θα γίνει με συνταγματική ρύθμιση της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Pamfleti

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ