Ο δήμαρχος Βελιγραδίου θέλει να στείλει τα λείψανα του Τίτο στην Κροατία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αλεξάνταρ Σάπιτς, ο εθνικιστής δήμαρχος του Βελιγραδίου, θέλει τα λείψανα του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο να μεταφερθούν στην Κροατία, την πατρίδα του πρώην Γιουγκοσλάβου ηγέτη, αναφέρει το Politico.
Ο δήμαρχος του Βελιγραδίου πιέζει για την εκταφή του Γιουγκοσλάβου ήρωα, υποστηρίζοντας ότι η μετακίνηση του Τίτο στο Κουμρόβετς, τη γενέτειρά του, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη Σερβία.

 «Νομίζω ότι η μεταφορά του τάφου του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο από το Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τον σερβικό λαό και για το μέλλον αυτής της χώρας», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Σάπιτς κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της δημοτικής συνέλευσης, η οποία κλήθηκε να συζητήσει τα ζητήματα του προϋπολογισμού.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόεδρος της Σερβίας : Αυτό δεν θα συμβεί

Αλλά σε μια συνέντευξη στο Politico αυτή την εβδομάδα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποδοκίμασε την ιδέα.

«Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν ήμουν ποτέ μεγάλος θαυμαστής των κομμουνιστών και του κομμουνιστικού καθεστώτος, αλλά ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο είναι μέρος της ιστορίας μας, έζησε εδώ, θάφτηκε εδώ και θα παραμείνει μέρος της σερβικής και γιουγκοσλαβικής ιστορίας», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο ήταν ένας τιτάνας της ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας και κυβέρνησε τη χώρα για πολλά χρόνια όταν ήταν κομμουνιστικό κράτος. Κηδεύτηκε στο Βελιγράδι το 1980. Αν και οι περισσότεροι τον θεωρούν ακόμα εμβληματική προσωπικότητα, οι εθνικιστές απαιτούν να μεταφερθεί το λείψανό του πέρα ​​από τα σύνορα της Σερβίας.

Θέλει ένα μνημείο αφιερωμένο σε συνεργάτη των Ναζί

Ο Αλεξάνταρ Σάπιτς πρόσθεσε ότι αντί να διατηρεί το μαυσωλείο του Τίτο, το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου συγκροτήματος του Γιουγκοσλαβικού Ιστορικού Μουσείου στην πρωτεύουσα, το Βελιγράδι θα πρέπει να εξετάσει την ανέγερση ενός μνημείου αφιερωμένου στον Ντραγκολιούμπ «Ντράζα» Μιχαήλοβιτς / Dragoljub “Draža” Mihailović, τον Σέρβο ηγέτη του κινήματος των Τσέτνικ, το οποίο συνεργάστηκε με τους Ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Τίτο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να έχει ένα μνημείο στο Βελιγράδι, σε ένα αξιοπρεπές μέρος στο κέντρο της πόλης», είπε ο δήμαρχος του Βελιγραδίου.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

  1. …..απο που και ως που βρεθηκε ‘συνεργατης των ναζι’ ο Ντραζα Μιχαηλοβιτς??? Αυτος ηταν ισχυρισμος του Τιτο και των υψηλων συνεργατων του προκειμενου να τον εκτελεσουν και να καλυψουν τα συμμαχικα απλυτα του Β’ Παγκοσμιου Πολεμου….. Επρεπε βλεπεται να φτιαχτει μια ‘ομοσπονδιακη’ αντι-σερβικη νεα Γιουγκοσλαβια! Τα αποτελεσματα αυτων των επιλογων τα ειδατε…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ