Πρόεδρος Σερβίας στον ΟΗΕ: Κανείς δε σέβεται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκφώνησε μια ιστορική ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και τα βασικά θέματα ήταν το διεθνές δίκαιο και η ειρήνη.

«Σήμερα ακούσαμε από πολλούς ότι η επίθεση στην Ουκρανία άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, την καταστροφή του διεθνούς δικαίου. ότι είναι ένα προηγούμενο που η Ευρώπη δεν θυμάται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ένα περιβόητο ψέμα!», είπε ο Βούτσιτς.

– Προς αποφυγή αμφιβολιών, η Σερβία υποστηρίζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, και δεν το αμφισβήτησε ποτέ, ούτε θα το αμφισβητήσει. Ωστόσο, όταν μεγάλοι ηγέτες μιλούν με πάθος και εμπρηστικά για την ανάγκη για ελευθερία της Ουκρανίας, για τον σεβασμό του ΟΗΕ και του Χάρτη, των ψηφισμάτων του, αναρωτιέμαι γιατί δεν σέβονται τον Χάρτη του ΟΗΕ και το ψήφισμα 1244 όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, που στη βιασύνη της δικής της δύναμης σε στιγμές που σκέφτηκαν όπως ήθελαν, όσο ήθελαν και για πόσο καιρό ήθελαν να καταστρέψουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, γιατί τελικά νίκησαν όλους τους αντιπάλους τους, οπότε είναι πιθανό να έβγαλαν την οργή τους σε ένα μικρό έθνος και όρμησαν ασταμάτητα να καταπατήσουν όλες τις νόρμες, χωρίς καν να προσπαθήσουν να το δικαιολογήσουν και να το εξηγήσουν.

Όπως είπε, το 1999, εδώ στον ΟΗΕ, προσπάθησαν να πάρουν απόφαση για επίθεση και επιθετικότητα κατά της Σερβίας, και επειδή δεν υπήρχε συμφωνία, πήραν ακόμη την απόφαση να επιτεθούν, να βομβαρδίσουν και να πραγματοποιήσουν επίθεση κατά της Σερβίας, γιατί εκείνη την εποχή δεν έδιναν την παραμικρή σημασία για τον Χάρτη του ΟΗΕ, τα ψηφίσματά του και το διεθνές δίκαιο.

– Ήταν μια αδιαμφισβήτητη (στρατιωτική) δύναμη που δεν ζήτησε την άδεια κανενός, και νόμιζε ότι θα συνεχίσει έτσι για εκατοντάδες χρόνια. Τυχαίνει εμείς, οι πολίτες της Σερβίας, να είμαστε αυτοί που πληρώσαμε ακριβά. Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε άλλος.

informer

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ