Τεύκριο, ένας ανθεκτικός θάμνος με ασημί φύλλα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tεύκριο, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους της Μεσογείου, με μοναδικά φυλλαράκια σε γκρι ασημί χρώμα και όμορφα μικρά μωβ-μπλε άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.

Το τεύκριο είναι ένας αειθαλής θάμνος που χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη με συμπαγή σφαιρική βλάστηση που φτάνει συνήθως σε ύψος 1,5-2 μέτρων και ανάλογο πλάτος.

Ιδανικό φυτό για δημιουργία φράχτη χαμηλού ύψους, το τεύκριο χρησιμοποιείται και ως φυτό για εδαφοκάλυψη. Πρόκειται για ένα φυτό με υψηλή αντοχή που έχει μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα που συναντάμε συχνά σε βραχόκηπους και σε κήπους παραθαλάσσιων κατοικιών.

Μπορούμε να φυτέψουμε τεύκριο και σε γλάστρα, δίνοντας μεσογειακό χρώμα στην αυλή και το μπαλκόνι μας.

Το τεύκριο (Teucrium fruticans) ανήκει στην ίδια οικογένεια των αρωματικών φυτών και των βοτάνων όπως το φασκόμηλο, το θυμάρι, τη λεβάντα και το δεντρολίβανο.

Χάρη στα αιθέρια ελαία που περιέχει το φύλλωμα του, την περίοδο του καλοκαιριού, αναδίδει ένα διακριτικό απαλό άρωμα, αν τρίψουμε τα φύλλα του.

Ας δούμε, αναλυτικά, χρήσιμες συμβουλές για να φυτέψουμε το τεύκριο στον κήπο και το μπαλκόνι μας για να απολαύσουμε το υπέροχο γκρι φύλλωμα και την υπέροχη ανθοφορία του.

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται το τεύκριο;

Το τεύκριο προτιμά ηλιοφανή σημεία για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σε συνθήκες καύσωνα ενώ εμφανίζει σχετική ανθεκτικότητα στην παγωνιά του χειμώνα.

Ευδοκιμεί σε αμμώδη εδάφη αν και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Λόγω της ανθεκτικότητας του τεύκριου στην αλατότητα του εδάφους, είναι ιδανικό φυτό για παραθαλάσσιες φυτεύσεις σε εξοχικές κατοικίες.

2. Πώς φυτεύουμε τεύκριο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας;

Για να φυτέψουμε το τεύκριο σε γλάστρα στην αυλή ή το μπαλκόνι, προτιμούμε θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προστατευμένες από την παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους.

Επιλέγουμε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, σχετικά βαθιά, πλάτους 20-30 εκατοστών, 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα που τον αγοράσαμε από το φυτώριο.

Τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποστράγγιση και χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και περλίτη.

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα το τεύκριο;

Το τεύκριο έχει μικρές ανάγκες σε πότισμα και είναι ανθεκτικό σε συνθήκες ξηρασίας και καύσωνα.

Ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε οπωσδήποτε δύο φορές την εβδομάδα.

Για καινούρια φυτά τεύκριου που έχουμε μεταφυτέψει στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, θα χρειαστεί την πρώτη χρονιά συχνότερο πότισμα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό τους σύστημα και η νέα βλάστηση.

4. Χρειάζεται να βάλουμε λίπασμα στο τεύκριο;

Το τεύκριο έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε λίπασμα για να εμφανίσει ικανοποιητική βλάστηση και ανθοφορία.

Για φυτά τεύκριου που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας, αρκεί να προσθέσουμε πλήρες λίπασμα σε κόκκους, που περιέχει άζωτο, φώσφορο και κάλιο, μόνο μία φορά στις αρχές της άνοιξης.

Για φυτά τεύκριου που έχουμε φυτέψει σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, τρεις φορές το χρόνο: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

5. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν το τεύκριο;

To τεύκριο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό ως προς την προσβολή από έντομα και ασθένειες, με μεγαλύτερη αντοχή και από τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά.

Για αυτό τον λόγο, δεν χρειάζεται να κάνουμε προληπτικό ψεκασμό με κάποιο οικολογικό σκεύασμα που συνήθως χρησιμοποιούμε στον κήπο όπως ο χαλκός, τα άλατα καλίου, ο θερινός πολτός και η φυσική πυρεθρίνη.

6. Τι κλάδεμα θέλει το τεύκριο και πώς το κλαδεύουμε;

Το τεύκριο χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο, στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, για να διατηρήσουμε το σχήμα του και να ανανεώσουμε την βλάστηση του.

Συγκεκριμένα, απομακρύνουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς ενώ παράλληλα μειώνουμε το μήκος των υπόλοιπων βλαστών κατά το 1/3 ή το 1/2 για να εξασφαλίσουμε το συμπαγές σχήμα στο φύλλωμα του θάμνου.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του τεύκριου;

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά τεύκριου, ακολουθούμε την μέθοδο πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα ως εξής:

Παίρνουμε τρυφερά τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) που δεν έχουν ανθίσει στις αρχές του καλοκαιριού ή βλαστούς που έχουν μερικών ξυλοποιηθεί και είναι πιο σκληροί, στα μέσα και στα τέλη του καλοκαιριού.
Κόβουμε τους βλαστούς σε μήκος 10-15 εκατοστών, και αφαιρούμε τα φύλλα της βάσης του βλαστού κατά τα 2/3
Βάζουμε στη βάση του βλαστού ορμόνη ριζοβολίας που αυξάνει την επιτυχία του πολλαπλασιασμού.
Τοποθετούμε το μοσχεύματα μίγμα τύρφης, κοπριάς και άμμου σε αναλογία 1:1:1.
Το φυλάσσουμε σε σκιερό δροσερό μέρος για 3-4 μήνες.
Αφού το μόσχευμά μας βγάλει ρίζες, μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε μόνιμη θέση, στον κήπο ή σε γλάστρα.

8. Κι ένα μυστικό για το τεύκριο

Ένα είδος τεύκριου είναι και το αγαποβότανο (Τeucrium polium) ή αγαπόχορτο, γνωστό και ως αμάραντο ή χορτάρι της Παναγίας, ένα φυτό που φυτρώνει σε βραχώδη μέρη, με ύψος 30-40 εκατοστών και σχηματίζει μικρά λευκά λουλούδια από το Μάιο ως τα τέλη του καλοκαιριού.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ