Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βερβένα ή τεμάρι είναι πολυετές ποώδες φυτό εδαφοκάλυψης με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, ενώ υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Αγαπημένη επιλογή από ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς, η βερβένα φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και σε κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της. Αν φυτευτεί στο έδαφος, η βερβένα μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο σε ύψος και τα δυο μέτρα σε πλάτος.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η βερβένα για να αναπτυχθεί και πώς πολλαπλασιάζεται;

Η βερβένα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ζεστές θέσεις, είτε φυτεμένη στον κήπο είτε όταν φυτεύεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Επιλέγουμε προστατευμένα σημεία από την παγωνιά, καθώς η βερβένα είναι σχετικά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες, ενώ θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε και καλή αποστράγγιση.

Αν και πολυετές φυτό, μετά δεύτερο χρόνο, η βερβένα παρουσιάζει μειωμένη ανθοφορία.

Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, η βερβένα πολλαπλασιάζεταιι με σπόρο, με μοσχεύματα καθώς και με διαίρεση των ριζωμάτων της.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει η βερβένα;

Η βερβένα έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα, αν και απαιτεί αρκετά συχνότερα ποτίσματα το καλοκαίρι, ειδικά αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα.

Σχετικά με τη λίπανση, η βερβένα απαιτεί πλήρες λίπασμα κάθε μήνα για να παρουσιάσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.

Για να συνεχίζεται η ανθοφορία της βερβένας, θα πρέπει να κόβουμε συχνά τα λουλούδια της όταν ξεραίνονται για να ενισχύσουμε την δημιουργία νέας ανθοφορίας.

3. Κι ένα μυστικό για τη βερβένα

Ένα είδος βερβένας, η θεραπευτική ή αλλιώς γοργογιάννης, έχει θεραπευτικές ιδιότητες καθώς διαθέτει ηρεμιστική δράση εναντίον των πονοκεφάλων και των στομαχικών διαταραχών.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ