Το πενισέτο είναι ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό που προσελκύει το βλέμμα στους κήπους με την ομορφιά και την κίνησή του.
Με καταγωγή από την Ασία και την Αυστραλία, το πενισέτο είναι ένα αγρωστώδες φυτό που φτάνει σε ανάπτυξη 60-90 εκατοστών και ξεχωρίζει με τα στενόμακρα, λεία και γυαλιστερά φύλλα που έχουν μυτερή κατάληξη.
Διαθέτει εντυπωσιακά λουλούδια που μοιάζουν με χνούδι και πετάγονται στα μέσα του καλοκαιριού θυμίζοντας σιντριβάνι, γι’ αυτό άλλωστε είναι γνωστό στο εξωτερικό ως γρασίδι-σιντριβάνι (Fountain grass).
Οι γοητευτικές ταξιανθίες του πενισέτου και το διακοσμητικό του φύλλωμα προσθέτουν κομψότητα στους εξωτερικούς χώρους, είτε φυτευτεί για χαμηλό φράχτη, ως μεμονωμένο φυτό σε βραχόκηπο ή ακόμα και σε μεγάλη γλάστρα.
Τα πιο διάσημα είδη πενισέτουμ είναι το Pennisetum alopecuroides, γνωστό και ως πενισέτουμ άσπρο που διαθέτει κυλινδρικά καφέ ή μωβ άνθη σαν βούρτσες, καθώς και το Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ με σκούρα μωβ φύλλα, γνωστό και ως κόκκινο πενισέτουμ.
Ας δούμε, λοιπόν, περισσότερες πληροφορίες για το πενισέτουμ μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα του, ώστε να το χαιρόμαστε υγιές και όμορφο στον κήπο και το μπαλκόνι μας.
1. Σε ποιες συνθήκες ευδοκιμεί το πενισέτουμ;
Το πενισέτουμ προτιμά θέσεις που διαθέτουν πλήρη ηλιοφάνεια ή δέχονται άμεσο φως του ήλιου για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα.
Αν δεν υπάρχει αρκετός ήλιος, η ανάπτυξή του πενισέτουμ θα είναι περιορισμένη, το φυτό μπορεί να χάσει το έντονο χρώμα του και να έχει περιορισμένη ανθοφορία.
Είναι σχετικά ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα, σε θερμοκρασίες μέχρι -5°C ενώ σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να χρειαστεί κάλυψη ή να το μετακινήσουμε σε εσωτερικούς χώρους.
Αν και το πενισέτουμ μπορεί να προσαρμοστεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, η κακή αποστράγγιση μπορεί να προκαλέσει σήψη στις ρίζες του φυτού.
2. Πώς φυτεύουμε το πενισέτουμ σε γλάστρα στο μπαλκόνι;
Για πενισέτουμ σε γλάστρα, επιλέγουμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό που εξασφαλίζουν στο φυτό ικανοποιητική ηλιοφάνεια.
Επιλέγουμε γλάστρες σχετικά μεγάλου μεγέθους, διαμέτρου και ύψους 35-40 εκατοστών για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να στηριχτούν τα φυτά του πενισέτουμ.
Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου που περιέχει ελαφρόπετρα ή άμμο ώστε να έχουμε καλύτερη αποστράγγιση.
3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα το πενισέτουμ;
Το πενισέτουμ, αν και είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία μόλις ριζώσει, χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τη φύτευση.
Για φυτά που έχουν ριζώσει ικανοποιητικά, ποτίζουμε τα πενισέτουμ μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.
Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να βλάψει το φυτό, γι’ αυτό προτιμάμε να το ποτίζουμε αραιότερα αλλά με μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο πενισέτουμ;
Η λίπανση δεν είναι απαραίτητη για να επιβιώσει το πενισέτουμ, ωστόσο μπορούμε να προσθέσουμε ένα πλήρες λίπασμα γενικής χρήσης την άνοιξη, όταν το φυτό αρχίζει να μεγαλώνει για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του.
Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να μην προσθέτουμε πολύ λίπασμα στο πενισέτουμ, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη των φύλλων και σε μείωση της ανθοφορίας.
5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το πενισέτουμ;
Αν και συνήθως τα πενισέτουμ δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα, σε ορισμένες μπορεί να παρατηρήσουμε προσβολές από μελίγκρα, θρίπα και τετράνυχο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί ψεκασμός με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο για να τη διατηρήσουμε υγιή.
6. Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του πενισέτουμ;
Στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης κλαδεύουμε από χαμηλά το πενισέτουμ, σε ύψος 15 εκατοστών για την ανάπτυξη νέου και πλουσιότερου φυλλώματος.
Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε το πενισέτουμ την περίοδο του φθινοπώρου καθώς η νέα τρυφερή ευαίσθητη βλάστηση θα είναι ευαίσθητη και ίσως καταστραφεί λόγω της παγωνιάς του χειμώνα.
7. Πως πολλαπλασιάζεται το πενισέτουμ;
Τα περισσότερα είδη πενισέτουμ πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα με σπόρο αλλά και με διαίρεση φυτού όπως περιγράφουμε αναλυτικά παρακάτω:
α) Πολλαπλασιασμός πενισέτουμ με σπόρο
Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά πενισέτουμ με φύτευση σπόρου την περίοδο της άνοιξης όταν έχει ζεστάνει ο καιρός. γίνεται την άνοιξη.
Σε συνθήκες θερμοκρασίας γύρω στους 20°C και επάρκεια υγρασίας, o φρέσκος σπόρος του πενισέτουμ θα φυτρώσει σε περίοδο μίας βδομάδας.
β) Πολλαπλασιασμός πενισέτουμ με διαίρεση φυτού
Το Πενισέτουμ πολλαπλασιάζεται εύκολα και μέσω διαίρεσης των ριζωμάτων την άνοιξη χωρίζοντας με ένα κοφτερό μαχαίρι σε δύο ή περισσότερα μικρότερα τμήματα, κάθε ένα από τα οποία θα έχει τις δικές του ρίζες.
Αν η διάμετρος του κάθε κομματιού πενισέτουμ είναι 15-20 εκατοστά, το φυτεύουμε απευθείας στο έδαφος ενώ αν είναι μικρότερο προτιμούμε να το διατηρήσουμε και να το φυτέψουμε σε γλάστρα.
8. Κι ένα μυστικό για το πενισέτουμ
Τα λουλούδια του πενισέτουμ είναι εξαιρετικά δημοφιλή ως κομμένα λουλούδια αλλά και ως αποξηραμένα άνθη για στολισμό βάζων σε σαλόνια και επαγγελματικούς χώρους.