Το Ιράν έστειλε στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά όχι τους απαραίτητους εκτοξευτές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιράν έχει στείλει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία, αλλά δεν έχει παραδώσει τους απαραίτητους κινητούς εκτοξευτές, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Οι πληροφορίες έρχονται αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την περασμένη εβδομάδα την Τεχεράνη ότι έστειλε πυραύλους Fath-360 στη Μόσχα.

Οι πηγές – ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών και ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ – δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές γιατί το Ιράν δεν μετέφερε τους εκτοξευτές πυραύλων Fath-360, εγείροντας ερωτήματα πώς και πότε θα τεθούν σε λειτουργία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος, όπως και οι άλλες πηγές, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το Ιράν δεν είχε στείλει τους εκτοξευτές κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης των ΗΠΑ για την παράδοση των όπλων από το Ιράν.

Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος των πληροφοριών είπε ότι δεν περίμενε ότι το Ιράν θα προμηθεύσει τους εκτοξευτές, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Δύο ειδικοί είπαν στο Reuters ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν στάλθηκαν οι εκτοξευτές.

Ο ένας είναι ότι η Ρωσία μπορεί να σκοπεύει να τροποποιήσει η ίδια τα φορτηγά για να μεταφέρει τους πυραύλους, όπως έκανε το Ιράν.

Ένα άλλο είναι ότι με τη διακοπή της αποστολής εκτοξευτών, το Ιράν αφήνει περιθώρια για νέες συνομιλίες με τις δυτικές δυνάμεις για την αποκλιμάκωση.

Ο πύραυλος Fath-360 θα ήταν ένα επιπλέον πρόβλημα για την Ουκρανία

Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμήθευσε τη Μόσχα με τους πυραύλους ή τα χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που το Κίεβο και οι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί εναντίον στρατιωτικών στόχων και για να καταστρέψει μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στις 10 Σεπτεμβρίου ότι το Ιράν παρέδωσε πυραύλους Fath-360 στη Ρωσία και «θα τους χρησιμοποιήσει πιθανώς σε λίγες εβδομάδες στην Ουκρανία».

Ο πύραυλος θα αποτελούσε ένα επιπλέον πρόβλημα για την Ουκρανία, η οποία προσαρμόζει συνεχώς την αεράμυνα της στις καινοτομίες των ρωσικών δυνάμεων.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars έγραψε ότι ο πύραυλος Fath-360 έχει ταχύτητα τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου όταν πλησιάζει τον στόχο του.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι πύραυλοι θα εκτοξευθούν εναντίον στόχων σε μικρότερη εμβέλεια, επιτρέποντας στη Ρωσία να κρατήσει περισσότερο από το οπλοστάσιό της για στόχους πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Το Fath-360 έχει αυτονομία έως και 121 χλμ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν και η ΕΕ έχει πει ότι το μπλοκ εξετάζει νέα μέτρα που στοχεύουν τον αεροπορικό τομέα του Ιράν για την παράδοση πυραύλων.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την παραλαβή των πυραύλων αυτόν τον μήνα, αλλά είπε ότι η συνεργασία του με το Ιράν περιλαμβάνει «τις πιο ευαίσθητες περιοχές».

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ