Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Eurostat: Αναθεωρεί αναδρομικά το ύψος του ελληνικού χρέους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια «βόμβα» επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για τη χώρα μας, καθώς αναθεωρεί αναδρομικά το ύψος του ελληνικού χρέους. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβάλλει την ενσωμάτωση αναβαλλόμενων τόκων 12-12,5 δισ. ευρώ από το μνημονιακό έτος του 2012 μέχρι και το τέλος τoυ 2023!

Αυτή η εξέλιξη, που επιβεβαιώνει απόλυτα το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» των προηγούμενων ημερών, οδηγεί και πάλι το χρέος της χώρας μας σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς προσθέτει επιπλέον 5 έως 6 μονάδες στην αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ και θα βρεθεί κοντά στο 167,5%, από το 161,9% που εκτιμάται σήμερα. Η επίπτωση, όμως, δεν θα είναι η μοναδική, καθώς αυτή η απόφαση θα επηρεάσει άμεσα όλες τις προβλέψεις και για τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται όμως πως σε ταμειακό επίπεδο, δηλαδή στις αποπληρωμές των τόκων του χρέους, δεν επέρχεται καμία μεταβολή. Με βάση τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, η καταβολή των -«παγωμένων» έως το 2032- τόκων θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε οκτώ χρόνια από σήμερα, με ρυθμό 1-1,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Επίπτωση δεν θα έχει ούτε στα δημοσιονομικά της χώρας, καθώς κάθε χρόνο εγγράφονται στον Προϋπολογισμό κονδύλια για τον αναβαλλόμενο τόκο, για καθαρά λογιστικούς λόγους, καθώς δεν καταβάλλεται στους δανειστές, βάσει της συμφωνίας.

Ωστόσο, θα υπάρξει άμεση επιρροή στο ύψος του χρέους και σε ονομαστικούς όρους. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης του 2023 αναμένεται να αναμορφωθεί από τα 356,7 δισ. ευρώ στα περίπου 369,1 δισ. ευρώ, ενώ θα αυξηθεί το χρέος και σε καθένα από τα προηγούμενα έτη έως και το 2012.

Ο πραγματικός εφιάλτης θα αρχίσει από φέτος, καθώς κάθε χρόνο έως και το 2032 θα προστίθενται στο ελληνικό χρέος 1 δισ. ευρώ. Αυτό αλλάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και για την εξυπηρέτηση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου, που τίθεται σε εφαρμογή και προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση του δημόσιου χρέους σε υπερχρεωμένες χώρες όπως είναι η Ελλάδα.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν η «αποκάλυψη» της Eurostat θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, όταν θα δημοσιευτούν οι τελικές εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ και του χρέους του 2023.

Κι αυτό γιατί η χώρα μας θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να κάνει καμία ενσωμάτωση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αφού θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat, αλλά και οι αντίστοιχες οδηγίες. Ετσι, προκρίνεται και το σενάριο όλα να γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο, χωρίς φυσικά αυτό να αλλάξει το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος εκτοξεύεται.

Ωστόσο, δεν θα είναι και η μοναδική αλλαγή στην οποία θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή υπηρεσία. Φέτος αλλάζει και το έτος βάσης, δηλαδή η χρονιά με την οποία θα συγκριθεί το φετινό έτος και τα επόμενα τέσσερα. Μέχρι στιγμής ως έτος βάσης είχε καθοριστεί το 2015 και πλέον θα είναι το 2020. Μένει να φανεί αν η Ελλάδα θα «γλιτώσει» ορισμένες… ζημιές στην αναλογία του χρέους επί του ΑΕΠ από τη δεύτερη αλλαγή της Eurostat, καθώς αυτόν τον δείκτη παρακολουθούν στενά οι αγορές και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, που έχουν δώσει στη χώρα μας (πλην της Moody’s) την επενδυτική βαθμίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ