Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Σκόπια: Οι Τούρκοι βουλευτές εξοργίστηκαν από τον αποκλεισμό Τούρκων στο δημόσιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος και ο βουλευτής  Μπεϊτζάν Ιλιάς και ο πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και βουλευτής Σαλίχ Μουράτ αντέδρασαν στην «ισορροπητική» απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στα Σκοπια, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Η απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο  εξόργισε τους Τούρκους βουλευτές.

Ο λόγος ήταν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεκίνησε τη διαδικασία για την ακύρωση του μηχανισμού εξισορρόπησης, που προέβλεπε την αναλογική πρόσληψη των μειονοτήτων στον δημόσιο τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ότι θα υπάρξουν εθνοτικές διακρίσεις στις προσλήψεις και ότι θα διακοπεί η διαδικασία πρόσληψης των μειονοτικών εθνικοτήτων.

Αντέδρασαν οι Τούρκοι βουλευτές

Οι Τούρκοι βουλευτές Μπεϊτζάν Ιλιάς και Σαλίχ Μουράτ αντέδρασαν στην απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

«Σήμερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεκίνησε μια διαδικασία για την ακύρωση του μηχανισμού «εξισορρόπησης», που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα της αρχής της δίκαιης εκπροσώπησης, που είναι το συνταγματικό δικαίωμα στις προσλήψεις στο δημόσιο. Η απόφαση αυτή, στην οποία αντιτάχθηκαν Τούρκοι και Αλβανοί δικαστές, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην απασχόληση εθνικοτήτων που δεν αποτελούν πλειοψηφία στον δημόσιο τομέα.

 Αν και στο παρελθόν έγινε κατάχρηση αυτού του μηχανισμού, ήταν εργαλείο για την εφαρμογή της αρχής της δίκαιης εκπροσώπησης. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα καταργήσει τον εξισορροπητικό μηχανισμό και για κάποιο λόγο ορισμένα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που θα έπρεπε να είναι πλήρως ανεξάρτητο σήμερα, προχώρησαν σε ενέργειες σύμφωνα με το αίτημα της κυβέρνησης. Και εμείς οι Τούρκοι, που έχουμε υποστεί διακρίσεις σε κάθε τομέα, ζητάμε να μην μας στερήσουν αυτό το δικαίωμα. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πολεμήσουμε», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του κοινοβουλίου των Σκοπίων, Μουράτ, «η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, ιδίως το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση της εθνικής ταυτότητας. Αντί να προωθήσει αυτά τα δικαιώματα, η απόφαση κινδυνεύει να δημιουργήσει εμπόδια στην υλοποίησή τους», όπως είπε.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ