Ο ευπατρίδης Μάριος Σαλμάς, απαντά στον Κώστα Χατζηδάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τηλεφωνήματα και μια χλευαστική ανακοίνωση επιχείρησαν να κλείσουν άρον άρον το φλέγον ζήτημα των εσωκομματικών πυρών κατά του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη για τα «κόκκινα» δάνεια και τον εξωδικαστικό, όμως όπως όλα δείχνουν έπεται συνέχεια.

Μετά την ανακοίνωση-απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη στους 11 βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν ερώτηση-«κόλαφο» για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και του εξωδικαστικού μηχανισμού, ήδη έγιναν δύο ηχηρές παρεμβάσεις από τον Μάριο Σαλμά και τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών στην ανακοίνωσή του, προκειμένου να ρίξει τους τόνους, υποστήριξε ότι «όλα έχουν γίνει σωστά», ενώ παράλληλα σήκωσε το γάντι προς του 11, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές ψηφίστηκαν από τους βουλευτές της ΝΔ. Επιπλέον, ο Κωστής Χατζηδάκης χρησιμοποίησε τη γελοία δικαιολογία πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός καταγράφει κάθε μήνα νέο ρεκόρ αιτήσεων, χωρίς όμως να αναφέρει πως η σύγκριση γίνεται με τους προηγούμενους μήνες, καθώς στο παρελθόν δεν υπήρχε άλλος αντίστοιχος μηχανισμός.

Σε συνέντευξή του στο Open, o Μάριος Σαλμάς σχολιάζοντας την απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη, ανέφερε: «Ρωτήσαμε για τον κόσμο και η ερώτηση απαντιέται για το πώς οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια» είπε προσθέτοντας «αυτό ήταν αυτονόητο αφού δόθηκαν στα funds».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, υπήρχαν και άλλοι βουλευτές που θέλησαν να υπογράψουν την ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι τα δικαιώματα των πολιτών και να επισημανθεί ότι λειτουργεί εις βάρος τους: «Πρέπει να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των πολιτών. Εμείς οφείλουμε να επισημάνουμε τι δεν λειτουργεί καλά» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

«Πυρά από Κακλαμάνη»

Παράλληλα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εμφανιστηκε λάβρος κατά του υπουργού Οικονομικών και προειδοποίησε ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις βουλευτών της ΝΔ».

Όπως τόνισε: «Χαρήκαμε όλοι που σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε 24 ώρες, απάντησε ένας υπουργός. Μέχρι τώρα απαντούσαν μέσα στον μήνα, στο παρελθόν κάποιοι υπουργοί δεν απαντούσαν και ποτέ, όχι μόνο της ΝΔ και άλλων κομμάτων, το ξέρουν αυτό και οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες» ανέφερε και εξαπέλυσε πυρά λέγοντας: «Στην ουσία της απάντησης, αυτή ξεκινάει με το πώς διασώθηκαν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, ενώ εμείς ρωτούσαμε για τον κόσμο. Είχαμε κάνει 5 συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία δεν πήραμε απάντηση. Ήταν μια γενικόλογη απάντηση», υπογράμμισε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ καταλόγισε «απρέπεια» στον υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά «έγινε και μια κοινοβουλευτική απρέπεια του φίλου μου του Κωστή Χατζηδάκη, που μας παρέπεμπε σε μια ανακοίνωση που έβγαλε μια γενική γραμματέας.

Στους βουλευτές δεν απαντούν οι γραμματείς, απαντούν οι υπουργοί βάζοντας την υπογραφή τους από κάτω. Σήμερα τα 4 από τα 5 σπίτια βρίσκονται εν κινδύνω. Αυτοί οι κύριοι των funds, δεν μπορείς να τους βρεις καν» τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Επικαλέστηκε τέλος και μαρτυρία δημοσιογράφου που είχε λάβει καταναλωτικό δάνειο ότι «επί δύο μήνες προσπαθούσε να πάρει μια βεβαίωση».

Μόνοι χαμένοι οι πολίτες

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «δημοκρατία», όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση επεκτείνει το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, με τον Κωστή Χατζηδάκη να ανακοινώνει την περασμένη Δευτέρα πως ενισχύεται με επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πρόγραμμα τιτλοποίησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις, δηλαδή το μαζικό «πακετάρισμα» «κόκκινων» δανείων, τα οποία πωλούνται στη συνέχεια στα ξένα funds σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Σημειώνεται πως αυτή η διαδικασία δεν λύνει το πρόβλημα των δανειοληπτών, καθώς το χρέος τους μεταφέρεται από τις τράπεζες στα funds και στους servicers. Οι μόνοι χαμένοι είναι οι πολίτες, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται πως απαλλάσσονται από τον μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων, ελαφρύνοντας τους ισολογισμούς τους.

Την ίδια ώρα, τα funds αποκομίζουν τεράστια κέρδη, καθώς αγοράζουν τα δάνεια φτηνά και ζητούν να πληρωθούν στην αρχική τους αξία. Ωστόσο, οι δανειολήπτες έρχονται αντιμέτωποι με ένα μπαράζ πλειστηριασμών, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως εδώ και χρόνια δεν υπάρχει απολύτως καμία προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οπως παραδέχεται και η αρμόδια Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στην απάντηση που κατέθεσε προς τους 11 βουλευτές της Ν.Δ., η μοναδική προστασία αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στον ενδιάμεσο μηχανι-
σμό που προβλέπεται, μέχρι να συσταθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Πρόκειται για τον φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα όσων δανειοληπτών πτωχεύσουν και θα έχουν το δικαίωμα επαναγοράς τους ύστερα από 12 χρόνια. Ακόμα και σήμερα, η Γενική Γραμματεία αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα λειτουργήσει ο φορέας!

  1. Ευπατριδης ο Σαλμας ο σάλτσας των φαρμακευτικων που βγαζει δήθεν δοντάκια αντί να παραιτηθεί την ώρα που η ΝΔ έχει 20% και ξαφνικά κάποιοι βλέπουν το μέλλον τους σκούρο. Είστε τελείως μπετοβλακες. 1000 χρόνια Μητσοτάκη αξίζετε ζώα με τα μυαλά που κουβαλάτε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ