Κτηματομεσίτης η Lamda

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιχείρηση «οικόπεδα παραθαλάσσια, εφαπτόμενα της ασφάλτου, φως, νερό, τηλέφωνο» συνεχίζεται χωρίς φρένο στο Ελληνικό, καθιστώντας ακόμη πιο επίκαιρα τα ερωτήματα που έχει θέσει η «Εφ.Συν.» από τις αρχές του 2022 για την οικονομική ζημία του Δημοσίου από τη συμφωνία πώλησης της έκτασης 6.200 στρεμμάτων έναντι 914 εκατ. ευρώ (ή μόλις 600 εκατ. σε τρέχουσες τιμές).

Χθες, η Lamda Development ανακοίνωσε την πώληση οικοπέδων απέναντι από το γκολφ Γλυφάδας, εντός του έργου του Ελληνικού, για ανάπτυξη οικιστικών και επαγγελματικών χώρων καθώς και «εκπαιδευτικού ιδρύματος με διεθνές πρόγραμμα» έναντι 120 εκατ. ευρώ σε εταιρεία του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου (SKITI ENTERPRISES COMPANY), που έχει αγοράσει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οπως μας ενημερώνει λεπτομερώς η Lamda, από τα 86,6 στρέμματα που πωλούνται στην εταιρεία Προκοπίου, τα 30 προορίζονται για οικιστικές αναπτύξεις με μέσο τίμημα 2.100 ευρώ ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας, τα 35,6 για χώρους γραφείων με μέσο τίμημα 1.150 ευρώ ανά τ.μ. και τα 20 για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με μέσο τίμημα 850 ευρώ το τετραγωνικό. Η επένδυση υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ και προστίθεται σε άλλη μια συμφωνία για την αγορά του 2% της Lamda από τον εφοπλιστή.

Η Lamda μάς υπενθυμίζει, επίσης, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη πώληση οικοπέδων στην κατά τα λοιπά, και κατά τη σύμβαση παραχώρησης, ενιαία έκταση οικιστικής ανάπλασης, της μεγαλύτερης υπό υλοποίηση στην Ευρώπη. Εχει προηγηθεί η πώληση 5 οικοπέδων 50 στρεμμάτων τον περασμένο Ιούλιο, με τίμημα 106 εκατ. ευρώ. Βάσει αυτού, η Lamda υπογραμμίζει ότι τα συνολικά έσοδα από τις δύο τελευταίες πωλήσεις ανέρχονται σε 226 εκατ. ευρώ, με λογιστικό κέρδος 158 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, κατά την εταιρεία, «αναδεικνύει την κρυφή αξία του Ελληνικού και θα συνδράμει καθοριστικά στην περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης της ανάπλασής του».

Σχεδόν… αντιπαροχή

Αντιλαμβανόμαστε πίσω τις σχεδόν θριαμβικές ανακοινώσεις της Lamda κάποιο βαθμό αγωνίας για τη χρηματοδότηση του κατασκευαστικού project στο «μεγαλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Ευρώπης». Ωστόσο, η μετεξέλιξη του έργου σε μια υπόθεση σχεδόν… αντιπαροχής εγείρει ξανά το θέμα της ρεαλιστικής, με όρους τουλάχιστον αγοράς, αποτίμησης της τεράστιας έκτασης. Υπενθυμίζουμε ότι το 2014, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά, είχε αναθέσει σε δυο πραγματογνώμονες, τον Γιώργο Αναματερό και τον Γιάννη Μελά, πολιτικούς μηχανικούς με εξειδίκευση στις εκτιμήσεις ακινήτων, να υπολογίσουν ποιο είναι το εύλογο για το δημόσιο συμφέρον τίμημα. Ο πρώτος είχε υπολογίσει το τίμημα 2,5 φορές υψηλότερο (περίπου 2,4 δισ. ευρώ) από το τίμημα των 914 εκατ. ευρώ που είχε προτείνει ο οίκος American Appraisal Hellas με βάση το επενδυτικό σχέδιο της Lamda, ο δεύτερος 4 φορές ακριβότερα (3,7 δισ. ευρώ).

Γι’ αυτό και όταν η Lamda, στις αρχές του 2022, και αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε νομοθετικά πάμπολλες φορές τη σύμβαση πώλησης του Ελληνικού, ανακοίνωσε αλλαγή του «επιχειρηματικού μοντέλου» ανάπλασης, δηλαδή την εκκίνηση της οικοπεδοποίησης, αρχίζοντας από τα παραθαλάσσια φιλέτα, ο πρώτος πραγματογνώμων, Γ. Αναματερός, αντέδρασε με κείμενό του στην «Εφ.Συν.» που τροφοδότησε και σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα μας και πρωτοσέλιδο «Πόσα χάνει το Δημόσιο στο Ελληνικό» («Εφ.Συν.», 22/2/2022). Κι αυτό, γιατί η εκτίμηση του αμερικανικού οίκου για το ελάχιστο τίμημα που όφειλε να απαιτήσει το Δημόσιο βασίστηκε στην παραδοχή ότι ο επενδυτής θα παραδώσει πλήρες έργο αστικής και οικιστικής ανάπλασης, με τα κτίρια, τις υποδομές, τους κοινόχρηστους χώρους και το πράσινο, και δεν θα πουλάει οικόπεδα.

Τότε, το θέμα είχε προκαλέσει και ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Σήμερα, οι ανακοινώσεις της Lamda εν είδει κτηματομεσίτη περνάνε σαν να μην τρέχει τίποτα…

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ