Με βαρύνουσα παρέμβασή του στο Open, ανήμερα της ομιλίας του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνέτριψε με ακλόνητα επιχειρήματα τη δειλή τακτική Μαξίμου στα Ελληνοτουρκικά.
Από τον
Βασίλη Γαλούπη
Ψύχραιμα και δίχως φανατισμό, ο Παυλόπουλος εξαΰλωσε την ύποπτη στρατηγική του ζηλωτή πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, δείχνοντας ταυτόχρονα τον οδικό χάρτη για τις έμπρακτες απαντήσεις που οφείλει η Ελλάδα στις παρανομίες της Τουρκίας:
1.«Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά, που είναι διεθνώς αποδεκτά για το τι σημαίνει Τουρκία είναι. Νο 1, είναι διεθνώς αναξιόπιστη παντελώς. Το ξέρουν όλοι. Απορώ πώς το ΝΑΤΟ ανέχεται πράγματα που είναι αδιανόητα».
2.«Το Νο 2 είναι ότι η Τουρκία έχει μια μακροπρόθεσμη πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Είναι πολιτική πολλαπλών βλέψεων. Πρώτη της βλέψη είναι η Κύπρος. Στόχος της Τουρκίας μακροπρόθεσμα είναι ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου και γι’ αυτό δεν πρέπει να υποχωρούμε σε τίποτα. Δεύτερη βλέψη της είναι το Αιγαίο. Διακαής πόθος της είναι να συγκυριαρχήσει στο Αιγαίο. Και το τρίτο είναι οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις για να φτάσουν να κερδίζουν έδαφος».
3.«Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο του Ελσίνκι (σ.σ.: επί Σημίτη) είχε δεχτεί να μιλάμε για συνοριακές και άλλες διαφορές. Δηλαδή, για περισσότερες από μια διαφορές. Αυτός είναι ο διακαής πόθος του Ερντογάν, να γυρίσουμε στο τότε. Ομως, και η κυβέρνηση Καραμανλή κι εγώ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν συναντηθήκαμε τον Δεκέμβριο 2017, του τα ξεκαθάρισα όλα, ότι δεν αναθεωρείται η Συνθήκη της Λωζάννης και, το κυριότερο, ότι έχουμε μια διαφορά και μόνο με την Τουρκία. Προσέξτε, την οριοθέτηση της νησιωτικής, το τονίζω, όχι της υφαλοκρηπίδας γενικώς, της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ».
4. «Μόνη διαφορά αυτή είναι με βάση το Διεθνές Δίκαιο και στη Χάγη. Το θέλει, δεν το θέλει η Τουρκία».
5. «Το Νο 3 είναι η Θράκη. Μην υποτιμάμε ότι η Τουρκία υποβλέπει πάντα το ζήτημα της Θράκης».
6. «Φυσικά, μπορούμε να πάμε στη Χάγη αλλά μόνο για την οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορούμε να πάμε για οτιδήποτε άλλο. Γιατί; Διότι τα θέματα που αποτελούν τον λεγόμενο στενό πυρήνα της κυριαρχίας μας δεν τα έχουμε εκχωρήσει ούτε καν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης. Ακούω να πάμε στη Χάγη για όλα. Ποια όλα; Δεν μπορούμε να πάμε για θέματα του στενού πυρήνα. Αυτά μονομερώς μπορούμε εμείς να τα ρυθμίσουμε όπως νομίζουμε κατά το Διεθνές Δίκαιο».
7. Για το κείμενο που συνυπέγραψαν Μητσοτάκης – Ερντογάν τον Δεκέμβριο 2023: «Το κείμενο αυτό, κι ευτυχώς, πέραν της γενικότητάς του δεν έχει καμία νομική ισχύ».
8. «Η μεγαλύτερη πρόκληση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας είναι το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο τον Νοέμβριο 2019. Χωρίς να είναι μέλος Δικαίου της Θάλασσας, παρ’ όλα αυτά χαράζει ΑΟΖ με τη Λιβύη, με προσωρινή λιβυκή κυβέρνηση υπό αμφισβήτηση, αγνοώντας τους γεωγραφικούς όγκους Ρόδου, Κρήτης».
9. «Στην πράξη μπορούμε ως Ελλάδα να ακυρώσουμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο με επέκταση στα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, κάτω από Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και κυρίως κάτω από την Κρήτη. Δεν έχω καταλάβει για ποιον λόγο δεν έχουμε κάνει την επέκταση αυτή που είναι αυτονόητη. Γιατί είμαστε στα 6 μίλια;».
10. «Ας μη φοβόμαστε την Τουρκία. Είναι αστείο να σκεφτόμαστε τι θα γίνει κι αν η Τουρκία δημιουργήσει θερμό επεισόδιο. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή, ειδικά σε επίπεδο θάλασσας και αέρα, έχουν τέτοια υπεροχή, που η Τουρκία δεν διανοείται να κάνει οτιδήποτε».
11. Για το αν οι ισχυρισμοί του είναι έμμεση απάντηση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην Κάσο: «Δεν απαντάω σε κανέναν. Θα υποτιμούσαμε τις Ενοπλες Δυνάμεις, που ξέρω καλά. Ποτέ δεν απάντησα σε κανέναν εμμέσως, ακόμα κι όταν έφυγα από την Προεδρία. Ο ρόλος μου μού επιτρέπει να μιλάω θεσμικά».
12. «Ορθά κάναμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Εμείς μπορούμε να κηρύξουμε ΑΟΖ γενικότερα. Θα μου πείτε μα δεν χρειάζεται οριοθέτηση; Προσέξτε την ιδιομορφία του Δικαίου της Θάλασσας για το θέμα της ΑΟΖ. Μπορείς να κάνεις κήρυξη ΑΟΖ και μετά να κάνεις την οριοθέτηση με όποιον θες. Το έχουμε ξανακάνει με τον νόμο 4001 του 2014. Τότε κηρύξαμε ΑΟΖ χωρίς να οριοθετήσουμε, λέγοντας κάποτε θα οριοθετηθεί».
13. «Αυτή είναι η διπλή μας απάντηση στην Τουρκία. Επέκταση στα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης, χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με κήρυξη προς το παρόν και οριοθέτηση όποτε το φέρει ο χρόνος. Αυτό θα σήμαινε ότι απαντάμε στον Ερντογάν στην πράξη».
14. «Οταν η Τουρκία λέει ότι είναι casus belli η επέκταση στο Αιγαίο στα 12 μίλια, σημαίνει θα σου κηρύξω τον πόλεμο. Αυτό είναι απειλή χρήσης βίας. Τι της απαντάμε; Μολών λαβέ, θα το έλεγα έτσι. Οι απειλές Ερντογάν είναι γελοίες. Δεν τολμούν οι Τούρκοι. Με την ιστορία τους έχουν αποδείξει πως ό,τι κέρδισαν σε πόλεμο απέναντι στην Ελλάδα το έχουν κερδίσει όταν εμείς κάναμε κάποιο χοντρό λάθος ή όταν είχαν δυστυχώς τη συμπαράσταση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, όπως στην Κύπρο. Ποτέ δεν μας κέρδισαν στο πεδίο χωρίς να έχουν τη βοήθεια άλλων».
15. Για το καλώδιο ενεργειακής διασύνδεσης με την Κύπρο: «Είναι δικαίωμά μας να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνει η Τουρκία».
16. «Τους συμμάχους σου τους κερδίζεις, μαθαίνοντάς τους να σε σέβονται. Οχι να τους ζητάς με προτεταμένο το χέρι. Κανένας δεν κέρδισε τίποτα ζητιανεύοντας τη διεθνή συμπαράσταση».
Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Παρίσι. Εχει γίνει επίτιμος διδάκτορας στα πανεπιστήμια Σορβόνης, Ευρωπαϊκό Κύπρου, Μακεδονίας, Θράκης, Πατρών, Κοΐμπρα Πορτογαλίας. Το 1974 ανέλαβε γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Το 1989 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας στην κυβέρνηση Ζολώτα και για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1996. Το 2004 ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Τον Φεβρουάριο 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο 2020. Τον Οκτώβριο 2022 εξελέγη ως τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.