Ο τρόπος που λειτουργεί ο τουρισμός στην Ελλάδα, είναι καταστροφικός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Βιλιάρδος

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει τίποτα σωστό;

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι, ο τρόπος που λειτουργεί ο τουρισμός στην Ελλάδα, στον οποίο δίνονται οι περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις/στηρίξεις, είναι καταστροφικός – μεταξύ άλλων επειδή δεν συνδέεται με την εγχώρια οικονομία, με αποτέλεσμα η άνοδος του να αυξάνει το εμπορικό μας έλλειμμα, λόγω της κάλυψης των αναγκών του με εισαγωγές.

Εκτός αυτού, επειδή οι αφίξεις είναι πολύ υψηλές και επικεντρώνονται στους καλοκαιρινούς μήνες, δεν αντέχουν οι υποδομές της χώρας μας – από την αποχέτευση και την ύδρευση, έως το σύστημα υγείας. Δεν αντέχει φυσικά ούτε το προσωπικό – το οποίο δουλεύει σε συνθήκες γαλέρας, 15ωρα και 7ήμερα.

Την ίδια στιγμή, τα τουριστικά μας έσοδα ανά τουρίστα είναι τόσο χαμηλά που δεν επιτρέπουν τη στήριξη των υποδομών μας, ούτε καλύτερες αμοιβές/συνθήκες εργασίας των εργαζομένων – ενώ πολλά ξενοδοχεία λειτουργούν με ζημίες.

Μεταξύ άλλων, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, των συνθηκών δανεισμού και της εκμετάλλευσης τους από τις ξένες εταιρίες – οι οποίες «αγοράζουν» σε εξευτελιστικές τιμές τα δωμάτια τους, επειδή πολλοί ξενοδόχοι είτε έχουν προβλήματα ρευστότητας, είτε δανείζονται από αυτές για τις κατασκευές τους (TUI κλπ.).

Σε κάθε περίπτωση, όταν ο πληθυσμός ενός νησιού είναι 50.000 άτομα το χειμώνα και 200.000 το καλοκαίρι, δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί από το προσωπικό ενός νοσοκομείου – το οποίο έτσι και αλλιώς είναι υποστελεχωμένο, λόγω της διάλυσης του ΕΣΥ. Για παράδειγμα, πρόσφατα σε ένα νησί υπήρχε ένας ορθοπεδικός στο νοσοκομείο και περίμεναν πάνω από 50 άτομα στην ουρά – κυρίως τουρίστες, λόγω τραυματισμών. Πώς να ανταπεξέλθει;

Σε αντίθεση τώρα με εμάς, η Πορτογαλία έχει σχεδόν τις μισές αφίξεις, μοιρασμένες πολύ καλύτερα από εμάς σε ολόκληρο το χρόνο, ενώ υψηλότερα έσοδα – διπλάσια ανά τουρίστα. Έτσι δεν επιβαρύνονται δυσανάλογα οι υποδομές και οι εργαζόμενοι της – ενώ τα υψηλότερα έσοδα, της επιτρέπουν τη συντήρηση/βελτίωση των υποδομών και καλύτερες αμοιβές.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι σωστό η κυβέρνηση για τη χώρα και τους Πολίτες της – αφού ασφαλώς δεν είναι τόσο δύσκολο. Μόνο να παράγει ελλείμματα, χρέη και φόρους γνωρίζει ή να μοιράζει επιδόματα ελεημοσύνης στους Έλληνες που έχει η ίδια εξαθλιώσει;

IMG 4263

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ