Νέο κύμα χολέρας στο Σουδάν απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Σουδάν έχει πληγεί από μια θανατηφόρα επιδημία χολέρας που έχει μολύνει εκατοντάδες ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές. Από την αρχή αυτής της εβδομάδας, σχεδόν είκοσι άνθρωποι είχαν πεθάνει από τη νόσο.

Η χώρα έχει καταστραφεί από μια εμφύλια σύγκρουση 16 μηνών και καταστροφικές πλημμύρες.

Το ξέσπασμα απειλεί τους πρόσφυγες και τις εκτοπισμένες κοινότητες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε ότι η εξάπλωση της νόσου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στα κράτη που φιλοξενούν πρόσφυγες – κυρίως στις πολιτείες Kassala, Gedaref και Jazirah.

Πέντε πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια, ανέφερε η UNCHR.

sudaholeraafric98q

Η Ερυθραία πρόσφυγας Amena Adam Ali αναρρώνει μετά από χολέρα.

Νοσηλεύτηκε σε κλινική σε έναν από τους καταυλισμούς προσφύγων στην Κασσάλα.

Η μικρή της κόρη, η οποία έχει επίσης εμφανίσει συμπτώματα χολέρας, βρίσκεται δίπλα της.

Η χολέρα είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη, εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, οδηγώντας σε σοβαρή αφυδάτωση και πιθανό θάνατο μέσα σε λίγες ώρες όταν δεν αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μεταδίδεται μέσω της κατάποσης μολυσμένων τροφών ή νερού

Το ξέσπασμα της χολέρας είναι η τελευταία καταστροφή για το Σουδάν, το οποίο βυθίστηκε στο χάος τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν οι εντάσεις μεταξύ του στρατού και μιας ισχυρής παραστρατιωτικής ομάδας εξερράγησαν σε ανοιχτό πόλεμο σε ολόκληρη τη χώρα.

Η σύγκρουση έχει μετατρέψει την πρωτεύουσα, το Χαρτούμ και άλλες αστικές περιοχές σε πεδία μάχης, καταστρέφοντας αστικές υποδομές και ένα ήδη ταλαιπωρημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Χωρίς τα βασικά, πολλά νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει τις πόρτες τους.

Έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχει ωθήσει πολλούς στην πείνα, με τον λιμό να έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε έναν εκτεταμένο καταυλισμό εκτοπισμένων στην κατεστραμμένη βόρεια περιοχή του Νταρφούρ.

Η σύγκρουση στο Σουδάν έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο. Περισσότεροι από 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την έναρξη των μαχών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Πάνω από δύο εκατομμύρια από αυτούς κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες.

Οι μάχες έχουν χαρακτηριστεί από φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων μαζικών βιασμών και δολοφονιών με εθνοτικά κίνητρα, που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Πληροφορίες από τις πηγές Associated Press, Africa News, Health Policy Watch

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ