Βουλγαρία: Θρακικός ναός του 300 πΧ ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Φιλιππούπολης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα μοναδικός ναός του 3ου προ Χριστού αιώνα ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Μεγάλου Τύμβου στην περιοχή «Νότος» της Φιλιππούπολης.

Πέρυσι, η ομάδα των αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Αναπλ. Καθηγητή Κωνσταντίν Κισίοφ αποκάλυψε την ανατολική αίθουσα διαστάσεων 4 x 4 μέτρα και φέτος οι ανασκαφές ολοκληρώνονται με τη δυτική αίθουσα, μήκους 6 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων.

«Αρχικά διστάζαμε αν επρόκειτο για ταφικό ή ναό, αλλά πλέον είναι βέβαιο ότι ο χώρος είχει λατρευτικό χαρακτήρα. Στο μικρό δωμάτιο βρήκαμε οστά 7 ειδών οικόσιτων ζώων, καθώς και ένα ελάφι. Υπήρχαν πολλά υπολείμματα αγγείων. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ναός χτίστηκε με μια τεχνική πολύ χαρακτηριστική της περιοχής.

%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BD%CE%B1%CE%BF%CF%82%CF%84%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B245

Η στέγη είναι δίρριχτη, και το κτίριο είναι κατασκευασμένο από ξηρούς αρμούς και τοιχοποιία. Χρησιμοποιήθηκαν γρανίτης και συενίτης. Μπορεί να φανεί ότι ορισμένα από τα στοιχεία έχουν επαναχρησιμοποιηθεί από άλλα κτίρια», είπε ο καθηγητής Κισίοφ.

Στην επικράτεια της Βουλγαρίας υπάρχουν παλαιότερα λατρευτικά κτίρια, τα οποία χτίστηκαν με ελληνιστική τεχνολογία.

 Ο ναός στον Μεγάλο Τύμβο στην περιοχή “Yuzhen” έχει έναν πολύ χαρακτηριστικό σύνδεσμο λάσπης, ο οποίος μπορεί να βρεθεί σε τρεις τάφους στην περιοχή – στο Φιλίποβο και δύο στην Μπρεστόβιτσα.

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται από τους Βησσούς και τους Οδρύσες(θρακικές φυλές).

«Ο ναός είναι σε τόσο καλή κατάσταση που μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως. Έτσι, η ιδέα της αποκέντρωσης μπορεί να υλοποιηθεί και να διαμορφωθεί ένα αρχαιολογικό πάρκο εδώ στον Μεγάλο Τύμβο. Όλα τα αυθεντικά υλικά – τετράγωνα και σινίτες – έχουν διατηρηθεί», σχολιάζει ο Κωνσταντίν Κισίοφ.

Ο πρώιμος ναός εξυπηρετούσε τον ντόπιο πληθυσμό. Όταν για κάποιο λόγο έφυγε από τον οικισμό, ακολούθησε την παράδοση να γεμίζει τους ναούς και τους τάφους του και να παίρνει μαζί του τα λείψανα και τα λατρευτικά αντικείμενα για να τα ξαναθάψει στο νέο μέρος όπου εγκαταστάθηκε.

%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BD%CE%B1%CE%BF%CF%82%CF%84%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B241

Ο δήμαρχος Κωνσταντίν Ντιμιτρόφ, ο οποίος ήταν επίσης στις ανασκαφές, δήλωσε ότι είναι πολύ περήφανος για το έργο των αρχαιολόγων.

Φέτος, ο Δήμος Φιλιππούπολης επένδυσε 600.000 λέβα για έρευνα, το Nebet Tepe και η Ανατολική Πύλη δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η αρχαιολογική έρευνα του Brezovsko Shosse», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της ανασκαφής του τύμβου, ο αρχαιολόγος Λιούμπομιρ Μεντζάνοφ ανακάλυψε τα ερείπια ενός χριστιανικού ναού από τα τέλη του 11ου και τις αρχές του 12ου αιώνα.

 Ανακαλύφθηκαν επί τόπου πολυάριθμα ευρήματα, υπολείμματα πολυχρωμίας ζωγραφική – μια υγρή τοιχογραφία ζωγραφισμένη με τέμπερες, κυνηγετικές φώκιες του Πέτρου Μοναχού Κοβοκλήσιους και του Βασιλείου Χαρσιανίτη. Υπήρχαν πολλά νομίσματα, αγγεία και 17 τάφοι. Ένα από αυτά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους αρχαιολόγους γιατί εκεί είχαν ταφεί δύο άνδρες -πιθανότατα συγγενείς.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ