Πριν έναν και πλέον μήνα, είχα επισκεφτεί τα πυροφυλάκια του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και είχα πει ότι αυτό το μοντέλο πολιτικής προστασίας που βασίζεται στην πρόληψη και δίνει τον πρώτο λόγο στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να εφαρμοστεί παντού στην Ελλάδα.
Εκεί, οι Δήμαρχοι και οι ομάδες τους έχουν αποκτήσει απίστευτη εμπειρία σε θέματα πολιτικής προστασίας. Και δεν έγινε τυχαία. Αλλά με μελέτη, με προετοιμασία, με παρουσία και δουλειά νυχθημερόν επί τόπου, όχι μέσα από τα γραφεία. Παρακολουθούν κάθε στιγμή το βουνό από κάθε μεριά. Με σταθερές κάμερες θερμότητας, drones, και μια υπέροχη ομάδα εθελοντών. Τα λίγα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους και χωρίς να είναι αρμοδιότητά τους, τα επένδυσαν στην πρόληψη για να μην δούνε ξανά το δικό τους βουνό να καίγεται. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν στο μέλλον το σύστημα αυτό θα λειτουργήσει χωρίς ψεγάδι, αλλά για την ώρα, η επιτυχία του είναι μεγαλύτερη από αυτή της Κυβέρνησης.
Από τότε ζήσαμε τη νέα καταστροφή στην Αττική. Τώρα διαβάζω ότι η Κυβέρνηση θυμήθηκε και θέλει να εφαρμόσει το «μοντέλο Υμηττού». Δύο προβλήματα: πρώτον, το εννοούν; Και δεύτερον, μπορούν να το κάνουν;
Το εννοούν; Γιατί τότε 5 χρόνια ακούμε θεωρίες και ασκήσεις επί χάρτου; Γιατί 5 χρόνια ακούμε τις ίδιες «λύσεις» που όλες μα όλες δεν έχουν καμία σχέση με το «μοντέλο Υμηττού» αλλά με το πώς δεν θα φύγει ούτε στάλα εξουσίας από το Μέγαρο Μαξίμου;
Αλλά ας πούμε ότι το εννοούν. Μπορούν; Η απάντηση είναι όχι. Γιατί; Διότι δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Διότι, αυτό συνεπάγεται εμπιστοσύνη σε θεσμούς και οι «άριστοι» δεν εμπιστεύονται κανέναν. Συνεπάγεται να δημιουργήσεις δίκτυα εμπιστοσύνης με ανθρώπους που μέχρι σήμερα θεωρούσες υποδεέστερης αξίας από εσένα. Αλλιώς δεν θα θυμόσουν τον Υμηττό μετά από 5 χρόνια. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι μια ΝΔ που δεν ακούει κανέναν διότι δεν εμπιστεύεται κανέναν εκτός από 5 ανθρώπους στο Μαξίμου. Αυτό τους κράτησε από το να δουν τον ΣΠΑΥ, μέχρι σήμερα. Αυτό θα τους κρατήσει από το να εφαρμόσουν σωστά το μοντέλο Υμηττού στο μέλλον. Διότι με την πρώτη ευκαιρία θα επανέλθουν σε αυτό που ξέρουν. «Εμείς και κανένας άλλος».
Για αυτό και δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. Διότι η Κυβέρνηση πάει για μια ακόμα φορά στα χαρτιά να οικειοποιηθεί ένα μοντέλο στο οποίο δεν πιστεύει, αφού το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι να αποσυγκεντρώσει εξουσία σε αυτούς που πραγματικά μπορούν.
Ακούμε πολλές θεωρίες για την πολιτική προστασία. Αλλά η πολιτική προστασία στη χώρα μας δεν αντέχει άλλη θεωρία και υποκρισία. Απαιτεί πράξεις. Βαρεθήκαμε να ακούμε την Κυβέρνηση να εξαγγέλλει για νιοστή φορά λύσεις, όταν η ίδια και το πώς λειτουργεί είναι το πρόβλημα. Και όταν είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνουμε, γιατί συμβαίνει ήδη, στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού.
Εμείς γιατί μπορούμε να το εφαρμόσουμε; Διότι εμείς το πιστεύουμε. Πιστεύουμε αυτό που γίνεται στον ΣΠΑΥ. Θέλουμε και μπορούμε αυτό το μοντέλο η επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να το επεκτείνει σε κάθε Δήμο της χώρας. Με επένδυση στην πρόληψη, ευαισθητοποίηση και αξιοποίηση προσφοράς κάθε πολίτη και πραγματική αποσυγκέντρωση εξουσίας, πόρων, προσωπικού, ευθύνης στους Δήμους που είναι στην πρώτη γραμμή και στα θέματα πολιτικής προστασίας. Γιατί κανείς δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα μίας τοπικής κοινωνίας καλύτερα από την ίδια. Ή θα το κάνουμε αυτό πράξη ή δεν θα γίνουμε ποτέ σύγχρονο κράτος.
Αυτά λέμε και αυτά πιστεύουμε χρόνια τώρα. Το σχέδιο «Αναγέννηση» που έχω καταθέσει μιλάει για αυτή ακριβώς την ανάγκη να αποσυγκεντρωθεί εξουσία προς τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους, όπως σε σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. Ο ΣΠΑΥ είναι μια πρακτική εφαρμογή αυτών που λέμε. Για αυτό και τον επισκεφτήκαμε πριν πιάσουν οι φωτιές. Δεν το θυμήθηκα, όπως η Κυβέρνηση, μετά από μία ακόμα καταστροφή. Εμείς και εννοούμε αυτά που λέμε και μπορούμε να τα κάνουμε πράξη.
Η Πολιτική Προστασία θέλει πράξεις, όχι άλλη θεωρία και υποκρισία
Πριν έναν και πλέον μήνα, είχα επισκεφτεί τα πυροφυλάκια του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και είχα πει ότι αυτό το μοντέλο πολιτικής προστασίας που βασίζεται στην πρόληψη και δίνει τον πρώτο λόγο… pic.twitter.com/s9FpkcSbqM
— Pavlos Yeroulanos (@P_Yeroulanos) August 22, 2024