Μενοίκιο όρος στις Σέρρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Βιλιάρδος

Ντροπιαστικές διαπιστώσεις!

Το Μενοίκιο όρος στις Σέρρες κατακάηκε, σύμφωνα με το βουλευτή μας στην περιοχή – ενώ εκεί ακριβώς σχεδιάζεται η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα. Θα διαθέτει 466.000 panels, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι η εξαφάνιση 90 κτηνοτροφικών μονάδων – εκτός από τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όσον αφορά το όρος Όρβηλος στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μετά από 29 μέρες έσβησε η φωτιά – με τη βοήθεια της καταιγίδας που ξέσπασε και της βροχής, αφού κάηκαν 11.860 στρέμματα προηγουμένως (αν και ευτυχώς η φωτιά ήταν υφέρπουσα).

Ενώ τώρα οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν εξαφανίσει σχεδόν τα μισά μας δάση, όπου στη δύστυχη Εύβοια με τα 520.000 καμένα στρέμματα φυτρώνουν παντού ανεμογεννήτριες, τα δάση στη γειτονική μας Βουλγαρία έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί – οπότε δεν φαίνεται να την αγγίζει η κλιματική αλλαγή που η δική μας κυβέρνηση επικαλείται συνεχώς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όπως την πυρκαγιά στην Αττική που έκαψε 105.000 στρέμματα, φτάνοντας ακόμη και στα Βριλήσσια ή στο Χαλάνδρι, μέσα στον αστικό ιστό.

Ακούστηκε δε το αδιανόητο: το ότι ο αστικός ιστός έχει διεισδύσει στο δασικό, οπότε εμείς οι Πολίτες φταίμε για το κάψιμο των σπιτιών μας! Σαν να μην υπάρχει καθόλου πολεοδομία και σαν να είναι ανύπαρκτο το κράτος – ντροπή!

Παρεμπιπτόντως εδώ, εάν αποδειχθεί πως η ΔΕΗ έφταιγε για την πυρκαγιά των 40 χιλιομέτρων στην Αττική, προφανώς αυτή θα πρέπει να αποζημιώσει τους πληγέντες – όχι όλοι εμείς, μέσω των φόρων του προϋπολογισμού.

Στη Βουλγαρία τώρα, όπως δήλωσε ο υποδιευθυντής της δασικής της υπηρεσίας «Αυξάνεται η έκταση των δασών μας τα τελευταία 60 χρόνια, οι οικολογικές τους λειτουργίες βελτιώνονται, ενώ η μέση ηλικία έχει αυξηθεί από τα 40 στα 60 χρόνια – παρόλα αυτά όμως, απαιτείται ακόμη δουλειά για την προστασία τους».

Εμείς βέβαια δεν λέμε πως απαιτείται δουλειά για την προστασία των δασών μας, αλλά επιλέγουμε να συγκρινόμαστε με την υποανάπτυκτη Τουρκία, προβάλλοντας την πυρκαγιά στη Σμύρνη – χωρίς να δίνουμε σημασία στο ότι, η Βουλγαρία είναι μεν η μοναδική χώρα της ΕΕ που ξεπερνάμε σήμερα όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά η σύγκλιση της με την ΕΕ από το 2018 έως το 2023 αυξήθηκε κατά 13 μονάδες από το 51% στο 64%, ενώ η δική μας μόλις κατά μία μονάδα από το 66% στο 67%.

Επομένως σύντομα θα μας ξεπεράσει και αυτή – σημειώνοντας πως το δικό της δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ της είναι στο 20,7%, ενώ το δικό μας στο 161,9%. Με δεδομένο δε το ότι, η ανάπτυξη στα καπιταλιστικά συστήματα που κυριαρχούν σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη στηρίζεται στο χρέος, σε λίγα χρόνια θα έχουμε καταντήσει οι τελευταίοι των τελευταίων – εάν συνεχίσουμε βέβαια τον ίδιο δρόμο των ψευδαισθήσεων, της αδράνειας, της μετακύλισης των ευθυνών και της εθελοτυφλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ