Τα ιταλικά κέντρα μεταναστών στην Αλβανία θα παρακολουθούνται από τον ΟΗΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εγκαίνια των δύο ιταλικών κέντρων μεταναστών στην Αλβανία έχουν προγραμματισθεί για τις 20 Αυγούστου, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη σχετική ανακοίνωση, γράφουν η Euronews.

Σύμφωνα με αυτό η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα παρακολουθεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ιταλικά κέντρα μεταναστών στην Αλβανία.

Μετά από πρόσκληση του ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα διαδραματίσει το ρόλο «παρακολούθησης και συμβουλευτικής» στα δύο κέντρα διαδικασιών ταυτοποίησης και επαναπατρισμών για αρχική διάρκεια τριών μηνών.

Επισημαίνεται ότι η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώμης και Τιράνων για τη σύνταξη του Πρωτοκόλλου.

Ωστόσο, μετά από μια σειρά συναντήσεων στις οποίες η ιταλική κυβέρνηση «παρείχε περαιτέρω πληροφορίες» για την εφαρμογή της και «επιβεβαίωσε την έντονη επιθυμία της να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα», το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών εισήγαγε την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ρόλο «παρακολούθησης και συμβουλευτικής» για αρχική διάρκεια τριών μηνών .

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες «θα επιδιώξει να βελτιώσει την προστασία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων εντοπίζοντας και αναφέροντας στις αρμόδιες αρχές τυχόν ασυνέπειες με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες και τα πρότυπα καλής πρακτικής και θα εργαστεί για τη βελτίωση των εγγυήσεων προστασίας».

Το πρωτόκολλο έχει εγείρει πολλές αμφιβολίες και επικρίσεις και ένα κρίσιμο σημείο αφορά τον πιθανό κίνδυνο εξωτερικής ανάθεσης των υποχρεώσεων ασύλου , σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

 Στα χαρτιά, αυτό δεν ισχύει, γιατί τα δύο κέντρα του Σεντζίν για διαδικασίες αποβίβασης και ταυτοποίησης και του Γκιάντερ για επαναπατρισμούς (CPR) θα παραμείνουν στην ιταλική δικαιοδοσία.

Ωστόσο, παραμένει «καινοτομία» και «είναι ανάγκη να υπάρχει», επιβεβαιώνουν πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ουσιαστικά, πριν εισέλθουν στα κέντρα, οι μετανάστες θα υποβληθούν σε αρχικό έλεγχο μετά τις θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης τους και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ένα είδος πλοίου hotspot στο λιμάνι του Σεντζίν.

Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες θα πρέπει να παρακολουθεί καθένα από αυτά τα βήματα και στο τέλος των τριών μηνών «θα θέσει τις συστάσεις του στη διάθεση της ιταλικής κυβέρνησης και άλλων ενδιαφερόμενων μερών».

Στο σημείωμα που ανακοινώνει τη δέσμευσή της, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες τόνισε ότι για να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της εποπτείας της δεν θα λάβει κανένα κονδύλι από τη Ρώμη .

Το άνοιγμα ενός πρώτου τμήματος του κέντρου επαναπατρισμού στο Γκιάντερ έχει προς το παρόν αναβληθεί για τις 20 Αυγούστου, ενώ τα Τίρανα θα πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά του κέντρου Σεντζίν στο υπουργείο Εσωτερικών έως την 1η Σεπτεμβρίου.

 Αλλά, ακόμη και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχει ακόμη ακριβής ημερομηνία για την έναρξη της αποστολής.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ