Ένα κομμουνιστικό αεροδρόμιο στα Βαλκάνια γίνεται η μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη: Βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επέκταση της αεροπορικής βάσης «Mikhail Kogalnicanu» (MK), η οποία βρίσκεται μόλις 97 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καταδικάστηκε από τη Ρωσία ως εξωφρενικό παράδειγμα επιθετικότητας του ΝΑΤΟ, γράφουν οι βρετανικοί «Times».

Ο Αντρέι Κλίμοφ, Ρώσος γερουσιαστής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, προειδοποίησε νωρίτερα φέτος ότι θα είναι μεταξύ των πρώτων στόχων εκδικητικών επιθέσεων, όσο πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Από την άλλη πλευρά, η επιθυμία της Ρουμανίας να ενισχύσει την άμυνά της μπορεί να γίνει κατανοητή ως απάντηση στη ρωσική απειλή.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοί τους, αν και στοχεύουν στα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη, έχουν συχνά παρεκκλίνει πάνω από τα σύνορα από την έναρξη του πολέμου.

 Την περασμένη εβδομάδα, θραύσματα του drone «Shahed 136» βρέθηκαν στο έδαφος της Ρουμανίας, γι’ αυτό το ΝΑΤΟ αύξησε τις περιπολίες μαχητικών αεροπλάνων κατά μήκος των συνόρων, αναφέρει η «Jutarnji list».

«Γιατί να μην κάνουμε τους Ρώσους να ενδιαφέρονται για το τι κάνουμε;»

Ο Μπεν Χότζες, πρώην Αμερικανός στρατηγός και ένας από τους υποστηρικτές του έργου που συζήτησε για πρώτη φορά την ανάπτυξη μιας μεγάλης εγκατάστασης του ΝΑΤΟ πριν από μια δεκαετία, είπε στους Times ότι αν και τότε υπήρχε νευρικότητα, τώρα πιστεύει ότι αυτή η προληπτική προσέγγιση είναι δικαιολογημένη.

– Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν: «Βαρέθηκα να αντιδρώ συνεχώς σε αυτό που κάνουν οι Ρώσοι. Γιατί δεν τους κάνουμε κάτι να νοιάζονται για το τι κάνουμε;», όπως είπε.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τη Σοβιετική Ένωση από βάσεις στη Δυτική Γερμανία. Όλες οι άλλες χώρες ανατολικότερα ήταν υπό την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης.

 Μία από αυτές, η Ramstein, εξακολουθεί να λειτουργεί ως κέντρο του ΝΑΤΟ, με περίπου 50.000 μέλη και τις οικογένειές τους που βρίσκονται γύρω από τον Ρήνο.

Πρώτη ανάπτυξη στρατηγικών βομβαρδιστικών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα

%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CF%814%CE%B2

Τις επόμενες δύο δεκαετίες, η αεροπορική βάση MK στην ανατολική Ρουμανία ξεπέρασε την βάση  Ramschein και βρισκόταν σε καλό δρόμο για να γίνει η μεγαλύτερη βάση στην Ευρώπη, διπλάσια από τη Γερμανία.

 Ήδη χρησιμεύει ως αρχηγείο της αποστολής επιτήρησης εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία έξω από την Κωστάντζα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρουμανίας στον Εύξεινο Πόντο.

Έξι RAF Typhoon ολοκλήρωσαν πρόσφατα μια τετράμηνη περιπολία στον ρουμανικό και βουλγαρικό εναέριο χώρο, επιχειρώντας κατά μήκος του πιο ευαίσθητου τμήματος των συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Η άφιξη δύο αμερικανικών B-52 τον περασμένο μήνα -η πρώτη φορά που αναπτύσσονται βαρέα βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα στη Ρουμανία- είναι άλλο ένα σημείο ανάφλεξης.

 Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ στο «Χ» τη Δευτέρα (11 Αυγούστου), βομβαρδιστικά B-52H «στρατοσφαιρικό φρούριο» προσγειώθηκαν για πρώτη φορά στη βάση MK στη Ρουμανία ως μέρος της Ομάδας Βομβαρδιστικών Εργασιών (BTF) 24-4.

Η μετατροπή της MK σε βάση του ΝΑΤΟ, ικανή να φιλοξενήσει 10.000 στρατιώτες και βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, σχεδιάστηκε για πρώτη φορά ως απάντηση στις επιθέσεις της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014.

Το έργο έχει αποκτήσει πρόσθετη σημασία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.

Αφετηρία για τη Μέση Ανατολή

%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CF%8145

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε το αεροδρόμιο ως σημείο στάσης για τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και μια μεγάλη παρουσία των ΗΠΑ είναι ακόμα ορατή στη βάση.

Οι δρόμοι ονομάζονται από τις αμερικανικές πολιτείες – η οδός Αλαμπάμα τέμνεται με την οδό Αλάσκα.

Η επέκταση της αεροπορικής βάσης, πιστεύει ο Χότζες, δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία οι χώρες αντιλαμβάνονται τη ρωσική απειλή.

– Αυτές οι χώρες, που είναι πιο κοντά στη Ρωσία και που ήταν υπό ρωσική επιρροή, ξέρουν πώς είναι. Καταλαβαίνουν τι διακυβεύεται. Με την απόφαση να ενισχύσουν το ΜΚ δείχνουν ότι η Ρωσία δεν θα μας πει τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε – είπε στους «The Times».

Το κέντρο βάρους του ΝΑΤΟ μετατοπίζεται προς τα ανατολικά

%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CF%814%CE%B1

Οι ρουμανικές επενδύσεις μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως μέρος μιας ευρύτερης τάσης, η οποία δείχνει ότι το κέντρο βάρους του συμφώνου ΝΑΤΟ μετακινείται προς τα ανατολικά .

Η Πολωνία θα δαπανήσει περισσότερο από το τέσσερα τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος, οι χώρες της Βαλτικής ηγήθηκαν της εκστρατείας για την αύξηση των ελάχιστων στόχων δαπανών του ΝΑΤΟ στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ ακόμη και το ένα τρίτο των οβίδων που εκτοξεύθηκαν στην Ουκρανία παράγονται στη Βουλγαρία.

 Μια άλλη ένδειξη ετοιμότητας στην Ανατολική Ευρώπη να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην αμυντική συμμαχία ήταν η προσπάθεια του Ρουμάνου Προέδρου Κλάους Γιόχανις να γίνει Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το έτος.

Εκτός από την επένδυση 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αεροπορική βάση MK, η Ρουμανία αγόρασε τρεις μοίρες F-16 από τη Νορβηγία και την Πορτογαλία για να αντικαταστήσει τα σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη της και θα συνάψει σύμβαση αξίας σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων για την αγορά 32 F-35 lighting» αυτό το φθινόπωρο. Στο γραφείο του, ο Nikolaje Kretsu, διοικητής της αεροπορικής βάσης MK, έχει έναν χάρτη του αεροδρομίου που καλύπτει ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι. Μπορεί να επιθεωρήσει υπόστεγα, συγκροτήματα καταλυμάτων και αγροτικές διαδρομές.

– Αυτό που μπορείτε να δείτε είναι μόνο περίπου το 20 τοις εκατό αυτού που χτίζουμε –έδειξε τους “The Times”.

Άφιξη των F-16 στην Ουκρανία

%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CF%814%CE%B8

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη άφιξη του F-16 , το οποίο θα βοηθήσει στην αποτροπή επιθέσεων με drone και πυραύλους σε κρίσιμες υποδομές.

– Έχουμε ακούσει συχνά την απάντηση ότι είναι αδύνατη. Τώρα είναι πραγματικότητα. Τα F-16 βρίσκονται στην Ουκρανία, είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας σε αεροπορική βάση έξω από το Κίεβο κατά τη διάρκεια τελετής την Κυριακή.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, γέλασε με τις προβλέψεις ότι τα F-16 θα σταματούσαν την προέλαση της Ρωσίας στο ανατολικό μέτωπο, λέγοντας ότι δεν ήταν ένα «μαγικό χάπι».

Βάση σε ακτίνα δράσης προς τα ανατολικά

Η βάση MK βρίσκεται κοντά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, την Κωστάντζα. Απέχει μόλις 20 χλμ από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, 300 χλμ από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Οδησσό στα νότια της Ουκρανίας και 400 χλμ από τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία.

Όπως αναφέρει το «Business Insider», το έργο μετασχηματισμού βάσης MK στη Ρουμανία, αξίας 2,7 δισ. δολαρίων, ξεκίνησε νωρίτερα φέτος.

Η βάση MK φέρεται να ήταν μια από τις λεγόμενες «μαύρες τοποθεσίες» της αμερικανικής CIA. Φέρεται ότι συμμετείχε σε ένα δίκτυο «έκτακτης παράδοσης», δηλαδή στην πρακτική στις ΗΠΑ να στέλνουν κρυφά ξένους εγκληματίες ή ύποπτους τρομοκράτες για να ανακριθούν στη χώρα.

Μια μικρή στρατιωτική πόλη

Η πρώτη φάση του έργου εκσυγχρονισμού και επέκτασης ξεκίνησε από τον ρουμανικό στρατό το 2021, ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Σύμφωνα με αυτό το έργο, που εγκρίθηκε το 2019, σχεδιαζόταν να χτιστεί μια μικρή στρατιωτική πόλη σε συνολική έκταση περίπου 2.800 εκταρίων. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή στρατώνων, υπόστεγο συντήρησης, κοινοτικών κέντρων και δύο νέων διαδρόμων. Η στρατιωτική πόλη θα έχει επίσης σχολεία, νηπιαγωγεία, καταστήματα και νοσοκομείο.

Η κατασκευή ξεκίνησε φέτος στη νότια πλευρά της μελλοντικής βάσης, όπου κατασκευάζονται το ηλεκτρικό δίκτυο και οι δρόμοι πρόσβασης. Οι εργασίες για τον πρώτο διάδρομο ξεκίνησαν στις 11 Ιουνίου και θα πρέπει να ολοκληρωθούν το 2027. Σύμφωνα με το “Business Insider” , η βάση θα πρέπει να έχει το μέγεθος μιας μικρής πόλης , με χωρητικότητα 10.000 μελών του προσωπικού του ΝΑΤΟ και των οικογενειών τους.

(Jutarnji List, Times, Business Insider)

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ