Γκιουλερ: Αποχώρηση των Τούρκων από τη Συρία μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά την έγκριση του νέου συντάγματος και τη διενέργεια εκλογών στη Συρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε τους όρους για την απόσυρση του τουρκικού στρατού από τη βόρεια Συρία, που οι Κούρδοι αποκαλούν Ροζάβα/Rojava.

Μιλώντας στο Reuters, ο υπουργός Γκιουλέρ είπε ότι «ο συντονισμός της αποχώρησης από τη Συρία μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά την έγκριση του νέου συντάγματος και τη διενέργεια εκλογών στη Συρία».

Ο Γκιουλέρ είπε ότι η Τουρκία και η Συρία «μπορούν να συναντηθούν σε υπουργικό επίπεδο εάν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις» και λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο συντονισμός της αποχώρησης από τη Συρία μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά την έγκριση του νέου συντάγματος στη Συρία, τη διενέργεια εκλογών και τη διασφάλιση των συνόρων».

Ωστόσο, ο Άσαντ είπε ότι τέτοιες συνομιλίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν επικεντρωθούν σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία.

Πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35

Σχετικά με το εάν η Τουρκία θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο υπουργός Γκιουλέρ δήλωσε ότι οι προσεγγίσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον «δεν έχουν αλλάξει, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι η Άγκυρα θέλει να αγοράσει αεροσκάφη «Eurofighter Typhoon» από την Αγγλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Σχέσεις του Οργανισμού Συνεργασίας Τουρκίας-Σαγκάης

Ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε επίσης, ότι η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), αλλά προτεραιότητά της είναι να εκπληρώσει τις ευθύνες της απέναντι στο ΝΑΤΟ ως σημαντικό σύμμαχο.

«Προτεραιότητά μας είναι το ΝΑΤΟ»

“Προτεραιότητά μας είναι να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στο ΝΑΤΟ ως σημαντικό σύμμαχο και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη με τους συμμάχους μας. Η εστίασή μας πρέπει να είναι στο να είναι το ΝΑΤΟ προετοιμασμένο, αποφασιστικό και ισχυρό», είπε.

Ο Γκιουλέρ είπε ότι η Τουρκία είναι ικανοποιημένη με τη συμφωνία που έκανε με τις ΗΠΑ για την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Block-70 F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού και ότι η διαδικασία συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί.

Απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις του Reuters, ο Γκιουλέρ είπε: «Ελπίζουμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί ομαλά μέχρι να παραδοθεί το τελευταίο τζετ», προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι από τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να συζητούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

 Independet / Gazete Duvar

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ