Κυκλοφορούν από το 1821. Πουλούν περισσότερα από 650.000 φύλλα κάθε Κυριακή. Είναι η εφημερίδα που διαβάζεται ανελλιπώς στο City του Λονδίνου και σε όλα τα πρωθυπουργικά γραφεία της Ευρώπης. Για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας, κι όχι μόνο, είναι κάτι σαν τη Βίβλο. Αν διαβάσεις σωστά ανάμεσα στις γραμμές, τα κέρδη σου θα αυξηθούν.
Από τον Βασίλη Γαλούπη
Οι «Sundy Times» αφιέρωσαν χθες 2.445 λέξεις για να σκιαγραφήσουν, σχεδόν υμνήσουν, τον Eλληνα επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο και την απόφασή του να εισαγάγει την εταιρία του στο χρηματιστήριο του City. Ενδεικτικός ο τίτλος του μακροσκελούς ρεπορτάζ: «Ο Ελληνας μεγιστάνας των εξορύξεων “ταξιδεύει” την αυτοκρατορία του των 4 δισ. λιρών στο Λονδίνο».
Η ενέργεια, λένε, θα είναι το κλειδί της γεωπολιτικής μέχρι το 2050. Και ο Μυτιληναίος τα κατέχει καλά και τα δύο. Η ενέργεια είναι η δουλειά του και η γεωπολιτική, όπως δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα, «είναι το χόμπι μου, θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες γι’ αυτό το θέμα».
Οι «Sunday Times» χαρακτηρίζουν κολακευτικά τον ηγέτη της Μυτιληναίος, πλέον Metlen, «ταύρο» του Λονδίνου. Τον περιγράφουν ως έναν «εγκεφαλικό άνδρα με τον αέρα ακαδημαϊκού ή διπλωμάτη». Και επισημαίνουν ότι είναι τόσο ισχυρή η δυναμική του Ελληνα, που «μια μέρα μπορεί να προσπαθήσει να “διαταράξει” τη βρετανική αγορά ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Octopus Energy», του μεγαλύτερου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και δεύτερου μεγαλύτερου σε οικιακό αέριο. «Ξέρουμε τη δουλειά, έχουμε την τεχνογνωσία, μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά» απαντά με λακωνική αποφασιστικότητα ο Μυτιληναίος.
Αφορμή για το εκτενές ρεπορτάζ των «Sunday Times» αποτέλεσε η είδηση ότι ο Eυάγγελος Μυτιληναίος αποφάσισε να προχωρήσει στην επόμενη πρόκληση, εισάγοντας την εταιρία του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αναφέρονται στη συγκέντρωση που είχε με μια ομάδα 25 επενδυτικών τραπεζιτών γι’ αυτή του την απόφαση και στις προτροπές κάποιων εξ αυτών να αλλάξει το όνομα της εταιρίας από Mytilineos Holdings σε κάτι με πιο εύκολη προφορά στα αγγλικά. «Αλλιώς», του τόνισαν, «οι επενδυτές θα δυσκολεύονται να λένε στον χρηματιστή τους ποια μετοχή να αγοράσει».
Ετσι, τον περασμένο Ιούνιο η εταιρία μετονομάστηκε σε Metlen, συνδυάζοντας ουσιαστικά τα μέταλλα με την ενέργεια. Οσο κι αν ακούγεται παράδοξο, αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας. Στη συνέντευξή του, σημειώνουν οι «Sunday Times», ο Μυτιληναίος προσπάθησε να μη δακρύσει: «Συναισθηματικά μιλώντας, το πιο σημαντικό θέμα σ’ αυτή τη διαδικασία ήταν η αλλαγή του ονόματος. Ηταν το πιο δύσκολο κομμάτι, γιατί είναι ένα όνομα με ιστορία. Φρόντισα να διατηρήσω το όνομα της εταιρίας ανέπαφο όπως το βρήκα, ώστε να το παραδώσω κι εγώ με τη σειρά μου στα παιδιά μου».
Ο Ελληνας «ταύρος» του Λονδίνου, κατά τους «Sunday Times», επιμένει να πιστεύει στο Σίτι και να προσδοκά υψηλά κέρδη από αυτή την κίνηση, ενώ και το χρηματιστήριο έχει ανάγκη από νέο αίμα μετά τη φυγή σημαντικών εταιριών λόγω Brexit.
«Το ερώτημα είναι. Πιστεύεις στο Λονδίνο σαν οικονομικό κόμβο; Εγώ πιστεύω. Πιστεύεις ότι το City μετά το Brexit έχει ήδη πίσω του τα χειρότερα; Εγώ το πιστεύω. Θεωρείς ότι η παρουσία μας εκεί σαν Metlen θα βοηθήσει το χρηματιστήριο του Λονδίνου, μαζί και με άλλες εταιρίες, να ξαναβρεί την προηγούμενη δόξα του; Ναι, το πιστεύω» τονίζει με πάθος ο επιχειρηματίας, χτυπώντας με έμφαση το χέρι στο τραπέζι.
Η Metlen έχει 6.500 εργαζομένους σε 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων Βρετανίας, Αυστραλίας, Καναδά και Χιλής. Ο κύκλος εργασιών της είναι 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, κυρίως από δημιουργία ενεργειακών υποδομών και εξορύξεις για αλουμίνιο και σπάνιες γαίες. Στην εταιρία των 4,7 δισ. λιρών, οι μετοχές που κατέχει ο Μυτιληναίος είναι αξίας 850.000.000. Στη Βρετανία η Metlen ήδη έχει προχωρήσει σε συμβόλαια 2,15 δισ. λιρών, ενώ νωρίτερα μέσα στη χρονιά έκλεισε deal 1 δισ. για να κατασκευάσει υποθαλάσσιο καλώδιο από τη Σκοτία στο Ντάραμ, ικανό να ηλεκτροδοτήσει 2.000.000 σπίτια.
Οι «Sunday Times» κάνουν εκτενή αναφορά και στο ενδιαφέρον της Metlen για την παραγωγή γαλλίου, υποπροϊόντος του βωξίτη, που χρησιμοποιείται για ημιαγωγούς και ηλιακές κυψέλες. Η Ε.Ε. στράφηκε στον Μυτιληναίο για να αρχίσει να παράγει γάλλιο, αφότου η Κίνα σταμάτησε από πέρυσι τις εξαγωγές της. «Οταν οι Κινέζοι έκοψαν τις εξαγωγές, χρησιμοποιούσαν το γάλλιο και το γερμάνιο σαν εργαλεία εξωτερικής πολιτικής, σαν ένα… όπλο» λέει ο Μυτιληναίος. «Οι σπάνιες γαίες είναι εξίσου σημαντικές με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» προσθέτει.
Φιλοξενούνται και δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, που περιγράφει τον Μυτιληναίο «πολύ απλό» και «άνθρωπο της δουλειάς»: «Παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει αυτόν τον γίγαντα, συμμετέχει στην καθημερινή δουλειά. Εμπνέει και δίνει σημασία στο προσωπικό του. Η Metlen είναι ήδη μια διεθνής εταιρία έτσι κι αλλιώς. Πιστεύω ότι θα πρέπει να βγει έξω από τα ελληνικά σύνορα και να εισαχθεί σε μια πολύ μεγαλύτερη αγορά. Δεν θεωρώ, όμως, ότι θα εγκαταλείψει την Ελλάδα».
Η προσωπικότητα του Μυτιληναίου κέντρισε τόσο το ενδιαφέρον των «Sunday Times», που αναζήτησαν και πιο ανθρώπινες πτυχές της καθημερινότητάς του. Οπως ότι στο ποδόσφαιρο του αρέσει η Ντόρτμουντ, ότι στις τελευταίες του διακοπές βρέθηκε στην Αίγινα και πως στο σπίτι συνήθως χαλαρώνει με όπερα, ελληνική έντεχνη μουσική κι ένα dry martini.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο London School of Economics. Το 2019 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το 1978 ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία με έτος ίδρυσης το 1908 εκπροσωπούσε κατασκευαστές προϊόντων μετάλλου και χάλυβα. Το 1990 ίδρυσε τον Ομιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, της μεταλλουργίας και των μεταλλείων, αλλά και των έργων EPC, με κύκλο εργασιών που το 2018 ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο όμιλος εισήλθε στον ενεργειακό τομέα με την Protergia. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.