Αμφορέας γεμάτος με χρυσά νομίσματα ανακαλύφθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας, Νότιον

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτό: Ό,τι απέμεινε από το αρχαίο θέατρο της πόλης Νότιον στη Μικρά Ασία

Ερευνητές από το Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν  πέτυχαν χρυσό. Η ομάδα των αρχαιολόγων ανακάλυψε έναν «θησαυρό με χρυσά νομίσματα» από την Περσική Αυτοκρατορία στη δυτική Τουρκία.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν το «πολύ σπάνιο» εύρημα σε  δελτίο τύπου την Παρασκευή.

Το σχέδιο των νομισμάτων – το οποίο έχει τη μορφή ενός γονατιστού τοξότη – είναι σύμφωνο με το δαρικό, ένα είδος χρυσού νομίσματος που χρησιμοποιήθηκε στην περσική αυτοκρατορία, σύμφωνα με την έκδοση.

Τα νομίσματα χρησιμοποιήθηκαν από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. μέχρι την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 330 π.Χ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το δαρικό χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την πληρωμή μισθοφόρων στρατευμάτων.

Η ομάδα βρήκε τα κρυμμένα νομίσματα, μαζί με άλλα αντικείμενα, σε ένα μικρό δοχείο θαμμένο κάτω από ένα μεγάλο σπίτι στο κέντρο της αρχαίας ελληνικής πόλης Νότιο , που αποτελούσε κατά διαστήματα μέρος της περσικής αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας των νομισμάτων.

«Πιθανώς, αποθηκεύτηκε εκεί για φύλαξη και για κάποιο λόγο δεν ανακτήθηκε ποτέ», δήλωσε ο Christopher Ratté , καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και διευθυντής του Notion Archaeological Project.

%CE%9D%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83478

Τα νομίσματα που ανακάλυψαν οι ερευνητές έχουν μια μορφή γονατιστού τοξότη, το χαρακτηριστικό σχέδιο του περσικού δαρικού. [Notion Archaeological Project, University of Michigan]

Η ανακάλυψη έγινε το 2023 και δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από άδεια του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εύρημα… ύψιστης σημασίας», είπε ο Andrew Meadows του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πρώην επιμελητής νομισμάτων στο Βρετανικό Μουσείο και στην Αμερικανική Νομισματική Εταιρεία.

Οι ερευνητές λένε ότι τα νομίσματα, μερικά από τα οποία χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ., θα παρέχουν ένα άλλο «σημείο δεδομένων» καθώς χαρτογραφούν το χρονοδιάγραμμα του δαρίκου.

«Αυτός ο θησαυρός θα παρέχει μια σταθερή ημερομηνία που μπορεί να χρησιμεύσει ως άγκυρα για να διορθωθεί η χρονολογία (ολόκληρη η ακολουθία νομισμάτων)», είπε ο Ratté.

%CE%9D%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83478q

Η απόκρυψη των νομισμάτων πιθανότατα προέκυψε από κάποιου είδους σύγκρουση μέσα και γύρω από την πόλη Νότιον, η οποία ήταν ένα hotspot για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι ερευνητές λένε ότι ο θησαυρός πιθανότατα κατέληξε στον χώρο ανάπαυσής του λόγω γκάφας των ιδιοκτητών.

«Κανείς δεν θάβει ποτέ έναν θησαυρό νομισμάτων, ειδικά νομίσματα από πολύτιμα μέταλλα, χωρίς να σκοπεύει να τα ανακτήσει», είπε ο Ratté. «Έτσι μόνο η πιο σοβαρή ατυχία μπορεί να εξηγήσει τη διατήρηση ενός τέτοιου θησαυρού».

Η τοποθεσία περιλαμβάνει τα συνήθη χαρακτηριστικά μιας αρχαίας ελληνικής πόλης, όπως θέατρο, ναούς, αρχοντικά και αγορά.

Η ιδέα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη για δύο χιλιάδες χρόνια μέχρι που πριν από δέκα περίπου χρόνια, κατά τη διαδικασία εναέριας επιτήρησης και χαρτογράφησης των ορατών υπολειμμάτων της πόλης, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για οικισμό της ελληνιστικής εποχής.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ