Έκθεση της ελληνικής υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών: Μειώνεται η μεταφορά μαριχουάνας από την Αλβανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτό- κείμενο : Έκθεση της ελληνική κατά των Ναρκωτικών:  Μειώνεται η μεταφορά μαριχουάνας από την Αλβανία

Η Αλβανία συνεχίζει να παραμένει ένας από τους κύριους προμηθευτές ακατέργαστης μαριχουάνας στην Ελλάδα, αν και το 2023 τα στοιχεία δείχνουν σχετική μείωση, σύμφωνα με έκθεση της ελληνικής αστυνομίας κατά των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 18,11% της ακατέργαστης μαριχουάνας εντοπίστηκε ως προερχόμενης από την Αλβανία, η οποία εισήχθη στην Ελλάδα, κυρίως μέσω των χερσαίων συνόρων.

Η ελληνική αστυνομία κατά των ναρκωτικών εκτιμά ότι περίπου το 72,01% της μαριχουάνας που εισήχθη στην Ελλάδα το 2023 έχει άγνωστη προέλευση.

«Υπάρχει σημαντικός αριθμός περιπτώσεων όπου η προέλευση της μαριχουάνας δεν προσδιορίστηκε με σαφήνεια και υποπτεύεται ότι ήταν κυρίως από την Αλβανία, καθώς οι κατασχέσεις έγιναν σε περιοχές κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα», αναφέρει η ελληνική έκθεση κατά των ναρκωτικών

Ενώ τα νούμερα φαίνεται να έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το 2022 όπου περίπου το 40% της μαριχουάνας που κατασχέθηκε στην Ελλάδα προερχόταν από την Αλβανία, σύμφωνα με την ελληνική έκθεση, τα αλβανικά δίκτυα μαριχουάνας παραμένουν ενεργά, ειδικά στην αγορά διανομής.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 25% των μελών των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος της διακίνησης μαριχουάνας  ήταν Αλβανοί πολίτες και περίπου το 63% ήταν Έλληνες.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην ποσότητα ναρκωτικών φυτών που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα, οι Αλβανοί πολίτες αποτελούσαν περίπου το 24% των ατόμων που ασχολούνταν με την καλλιέργεια μαριχουάνας, ενώ το 67% ήταν Έλληνες πολίτες, ενώ κατά το έτος 2023 η ελληνική αστυνομία κατέστρεψε 28 χιλιάδες ναρκωτικά φυτά.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι μεταφορείς ναρκωτικών επιχειρούν μέσω αφύλακτων περασμάτων στα βόρεια ελληνικά σύνορα της γειτονικής Αλβανίας αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία, μεταφέροντας σακούλες με ακατέργαστη μαριχουάνα με τα πόδια, μέσα από δάση, μέσα από δύσκολες και ερημικές περιοχές των συνόρων.

«Πρώτα τα κρύβουν και μετά άλλες ομάδες οργανώνουν τη μεταφορά μαριχουάνας από τα σύνορα βαθιά στη χώρα», αναφέρει η έκθεση.

Η εκτιμώμενη αξία εάν οι ποσότητες μαριχουάνας κατέληγαν στην εγκληματική αγορά σύμφωνα με την ελληνική Υπηρεσία κατά των Ναρκωτικών για το 2023 ήταν πάνω από 145 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική έκθεση σημειώνει ότι ο αριθμός των κατηγορουμένων για δραστηριότητα στον τομέα των ναρκωτικών το 2023 στην Ελλάδα ήταν 15.941 άτομα, όπου οι κατηγορούμενοι στο 73,22% ήταν Έλληνες πολίτες και το 23,98% ήταν αλλοδαποί και περισσότεροι, αντίστοιχα, πολίτες Αλβανίας. 7 ,96%, Πακιστάν 2,35%, Αφγανιστάν 1,91%.

Zeri Amerikes

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ