Κοσσυφοπέδιο: Πέντε άτομα συνελήφθησαν με την υποψία εγκλημάτων πολέμου- αντίδραση Σερβίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβαν πέντε άτομα ύποπτα για εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού το πρωί του Σαββάτου, 3 Αυγούστου ‘ 24,  στη νοτιοανατολική πόλη Γκλίλαν, ανακοίνωσε η Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου.

Το Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο στην κυβέρνηση της Σερβίας ανέφερε σε αντίδραση ότι οι συλληφθέντες είναι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου και απέρριψε τις κατηγορίες των αρχών του Κοσσυφοπεδίου, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου ότι «τρομοκρατεί τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου».

Σε δελτίο Τύπου, η Εισαγγελία ανέφερε ότι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια κοινής δράσης φορέων ασφαλείας, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, φέρονται να συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου, όπως ο φόνος, ο τραυματισμός και η κακομεταχείριση αμάχων στα χωριά Llovca, Pogragja και Uglar τον Απρίλιο του 1999 κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

«Στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας… κρατήθηκαν τα πρόσωπα με τα αρχικά: DC, DN, NS, SJ, M.Sh., με εύλογη υποψία ότι σε συνεργασία με άλλα άγνωστα μέλη της ομάδας αυτής, οπλίστηκαν και ντύθηκαν στολές παραλλαγής και μη κανονικές στολές της σερβικής αστυνομίας ή στρατού, στις 05.04.1999… είχαν σκοτώσει, τραυματίσει, κάψει ζωντανούς από πρόθεση θύματα Αλβανών πολιτών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η εισαγγελία τους κατηγόρησε επίσης για «απαγωγή, βιασμό, ξυλοδαρμό, σωματική και ψυχική κακοποίηση πολιτών, καθώς και για λεηλασία, καταστροφή και κάψιμο περιουσιών Αλβανών και απέλασή τους».

Η εισαγγελία πρόσθεσε ότι για τα παραπάνω πρόσωπα θα προβεί σε περαιτέρω δικονομικές ενέργειες, ενώ θα συνεχίσει την έρευνα για την εν λόγω ποινική υπόθεση.

Άμεση αντίδραση του σερβικού ΥΠΕΞ

Αργότερα το Σάββατο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε τις διεθνείς αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο να «δώσουν τέλος στις αυθαίρετες συλλήψεις, το μόνο αποτέλεσμα των οποίων είναι η καταστροφή του πολυεθνικού χαρακτήρα» του Κοσσυφοπεδίου.

Το σερβικό υπουργείο υποστήριξε ότι πρόκειται για «άλλο ένα παράδειγμα επιθέσεων σε Σέρβους με στόχο τον εκφοβισμό και την απέλαση».

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο στην κυβέρνηση της Σερβίας, ανέφερε νωρίτερα σε αντίδραση ότι οι συλληφθέντες είναι άνθρωποι «που ζουν ειρηνικά για χρόνια, χωρίς προβλήματα στα κατώφλια τους».

Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι «σύμφωνα με μάρτυρες, η αστυνομία είχε κατάλογο με τους Σέρβους που επρόκειτο να συλλάβουν και ότι δεν παρουσίασαν κανένα ένταλμα έρευνας».

Κατηγόρησε επίσης την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ότι χρησιμοποίησε «βία» κατά τη διάρκεια των συλλήψεων, χωρίς να παρέχει καμία απόδειξη γι’ αυτό.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει 33 κατηγορίες, στις οποίες εμπλέκονται 89 άτομα, για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Από το τέλος του τελευταίου πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, περίπου 70 άτομα έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου ενώπιον τοπικών και διεθνών θεσμών.

Από το 2000 έως το 2008, τα εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο διερευνήθηκαν από την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), ενώ από το 2008, από την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου (EULEX).

Το 2018, αυτή η αποστολή υπέβαλε τις υποθέσεις στην Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου και στα τοπικά δικαστήρια.

Κατά τον τελευταίο πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο το 1998-99, περισσότεροι από 13.000 άμαχοι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι εξαφανίστηκαν.

Πάνω από 1.600 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται – οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αλβανοί.

Evropa e lire

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ