Χτύπημα στην Κριμαία: Ο ουκρανικός στρατός βύθισε ρωσικό υποβρύχιο αξίας 300 εκατ δολαρίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι επιτέθηκε και κατέστρεψε ένα ρωσικό υποβρύχιο ενώ ήταν αγκυροβολημένο σε λιμάνι στην χερσόνησο της Κριμαίας.

Το Rostov-on-Don, ένα επιθετικό υποβρύχιο που καθελκύστηκε το 2014, βυθίστηκε μετά από επίθεση με πυραύλους στο λιμάνι της Σεβαστούπολης την Παρασκευή , ανακοίνωσε το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ένα από τα τέσσερα υποβρύχια του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους κρουζ Kalibr. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε την επίθεση, γράφει το «BBC».

«Μάλλον υπέστη καταστροφική ζημιά»

Αξιωματούχοι στο Κίεβο δήλωσαν ότι η επίθεση κατέστρεψε επίσης τέσσερα συστήματα αεράμυνας S-400 που προστατεύουν τη χερσόνησο, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014.

Αξιωματούχοι πληροφοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι το Rostov-on-Don « πιθανότατα υπέστη καταστροφική ζημιά» σε επίθεση με πυραύλους ενώ πραγματοποιούνταν συντήρηση σε ναυπηγείο της Σεβαστούπολης.

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι η Ρωσία επισκεύασε στη συνέχεια το πλοίο και πρόσφατα δοκίμασε τις δυνατότητές του κοντά στη Σεβαστούπολη. Το σκάφος ήταν αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθεσαν.

«Η καταστροφή του Rostov-on-Don αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τον ρωσικό στόλο στα ουκρανικά χωρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας – ανέφερε το Σάββατο το Γενικό Επιτελείο στο Κίεβο.

Δεκάδες πολεμικά πλοία καταστράφηκαν

Είναι η τελευταία επίθεση κατά των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στη Σεβαστούπολη τους τελευταίους μήνες. Μόνο τον Μάρτιο, η Ουκρανία είπε ότι έπληξε δύο αμφίβια πλοία επίθεσης και ένα περιπολικό στην πόλη-λιμάνι.

Η Ουκρανία λέει ότι έχει προξενήσει σοβαρές ζημιές ή βύθισε τουλάχιστον 15 πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, από την έναρξη της επίθεσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Μόσχα αναγκάστηκε να αποσύρει όλα τα ναυτικά της μέσα από την Αζοφική Θάλασσα – ένα υδάτινο σώμα που συνδέεται με τη Μαύρη Θάλασσα – λόγω των επανειλημμένων επιθέσεων στα πλοία της.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, η FSB, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι απέτρεψε μια ουκρανική συνωμοσία για την καταστροφή του τελευταίου αεροπλανοφόρου της, του Admiral Kuznetsov. Το πλοίο, που καθελκύστηκε το 1985, βρίσκεται υπό γενική επισκευή από το 2018.

 

BBC

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ