«Κορυφώνεται» η αγωνία των κτηνοτρόφων λόγω της τεράστιας έξαρσης της πανώλης σε μονάδες αιγοπροβάτων ανά την επικράτεια. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται με τις συνθήκες να προμηνύονται δυσμενείς για την κτηνοτροφία, αφού μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί περισσότερα από 13.000 ζώα.
Κρέας και τυριά από τα μικρά μηρυκαστικά έχουν εξαφανιστεί από τα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από την Κομοτηνή έως την Κρήτη. Τα σφαγεία παραμένουν κλειστά και η μετακίνηση των ζώων έχει απαγορευτεί, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί, για την αντιμετώπιση της νόσου.
Την ίδια ώρα, φόβοι εκφράζονται και για ελλείψεις στην αγορά αμνοεριφίων, ειδικά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας, Ευάγγελος Ρίζος, δηλώνει ότι, παρόλο που δεν υπάρχει διαθέσιμο αιγοπρόβειο κρέας, προς το παρόν δεν παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα, καθώς η ζήτηση είναι μειωμένη λόγω καλοκαιριού. Η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, και υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης τιμών στα άλλα είδη κρέατος εάν τα σφαγεία παραμείνουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αλλά και στην εστίαση, τα ψητοπωλεία και οι ταβέρνες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν, χρησιμοποιώντας μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, Αδάμος Κωνσταντίνου, αναφέρει ότι, αν και η κατάσταση αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα, τη διαχειρίζονται με αισιοδοξία.
«Η νόσος αποτελεί απειλή για την οικονομία»
Από την πλευρά της, η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία ζητά στενή συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την αποφυγή σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων. Η πανώλη χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, και μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα. Αυτό όπως τονίζει θα πρέπει να γίνει «ώστε να αποφευχθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις – όπως συνέβη σε άλλες χώρες – στην αιγοπροβατοτροφία».
Όπως επισημαίνει η Εταιρεία, στην Ευρώπη, επίσημες καταγραφές κάνουν λόγο για κρούσματα στη Γεωργία (2016) και στη Βουλγαρία (2018). Φέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Θεσσαλία και έχει επεκταθεί στην ορεινή Κορινθία, στον Ασπρόπυργο Αττικής και πρόσφατα στην Κρήτη. Η πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντοπισμός των θετικών ζώων – εκτροφών και εκρίζωση. Τέλος, υπογραμμίζει πως «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία».
Οι μελλόνυμφοι της Κρήτης αγωνιούν – Το έριξαν στο κοτόπουλο στη Λάρισα
Η απαγόρευση των μετακινήσεων αιγοπροβάτων έχει δημιουργήσει προβλήματα στους γάμους της Κρήτης. Το «οφτό» αλλά και το βραστό κρέας είναι ένας από τους συνηθισμένους τρόπους μαγειρέματος και ειδικά το οφτό είναι ιδιαίτερα αγαπημένο σε ορεινά χωριά, κάτι που συνέβη και πριν λίγες μέρες στα Ανώγεια, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 2.500 άτομα σε γάμο.
Τα κρητικά κέντρα πάντως ενόσω η πανώλη κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη έχουν διαμηνύσει σε νεαρά ζευγάρια πως ότι κρέατα φέρουν στο μαγαζί για τους γάμους θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικά και παραστατικά από τα σφαγεία, ώστε να μη φέρουν εκείνοι την ευθύνη. Το πρόβλημα είναι τεράστιο γιατί μετά τις 16 Αυγούστου αρχίζουν οι παραδοσιακοί γάμοι στην Κρήτη και ήδη σήμερα πρόκειται να σφαγιασθεί και το δεύτερο κοπάδι στα Αστερούσια Ηρακλείου, όπου είχε εκδηλωθεί η νόσος. Κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει τις επαφές με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και κτηνοτρόφους και ήδη ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει βοήθεια για να διατηρηθεί η τοπική φυλή.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν αλλάξει κάτι οι γάμοι μάλλον θα έχουν διαφορετική εικόνα στην Κρήτη κι από το γνωστό γαμοπίλαφο όπως λένε οι γνωρίζοντες θα πάμε σε πιλάφι με…κοτόπουλο, αφού τα αιγοπρόβατα της περιοχής δεν αρκούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση στους γάμους, που γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κρήτη.
Οι Λαρισαίοι «ψηφίζουν» κοτόπουλο
Παράλληλα, αγωνία επικρατεί και στην Θεσσαλία, περιοχή από την οποία ξεκίνησαν οι μολύνσεις. Η έξαρση της πανώλης έχει επηρεάσει την κατανάλωση αρνίσιου και πρόβειου κρέατος, με κρεοπώλεις και ιδιοκτήτες ψητοπωλείων να μην μπορούν να προμηθευτούν λόγω της απαγόρευσης στις μετακινήσεις των ζώων, ενώ και οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Π.Ε. Λάρισας, κ. Ευάγγελος Ρίζος, εξηγεί ότι εξαιτίας της πανελλαδικής απαγόρευσης στις μετακίνησης των αιγοπροβάτων, δεν υπάρχει εμπόρευμα στην αγορά, επομένως το ζήτημα δεν τίθεται εξαρχής στο αν θα το ζητήσει ή όχι ο καταναλωτής. «Ο κόσμος ρωτάει για την πανώλη, θέλουν να μάθουν πώς είναι ακριβώς τα πράγματα», σημειώνει και προσθέτει: «Θεωρώ ότι είναι σε ήπια μορφή, δεν είναι κάτι για να ανησυχούν πάρα πολύ. Έχουμε ενημερωθεί ότι ναι, μεταδίδεται η νόσος στα ζώα, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δημόσια υγεία».
Όπως εξηγεί, τη δεδομένη χρονική στιγμή, που διαχρονικά η κίνηση μειώνεται κατά πολύ, λόγω των διακοπών μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού, το πρόβλημα δεν έχει γίνει ακόμα ιδιαίτερα εμφανές. «Επειδή είναι πολύ λίγο το χρονικό διάστημα και μιλώντας σε τοπικό επίπεδο για την πόλη μας, ούτως η άλλως κάθε εποχή αυτόν τον μήνα δεν έχουμε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματά μας», τονίζει και συνεχίζει:
«Αυτό που μας έχει μείνει είναι το μοσχάρι, το χοιρινό και βασικά το κοτόπουλο. Κάνουν τις επιλογές τους μέσα από τα εναπομείναντα κρέατα που υπάρχουν στα καταστήματά μας. Θεωρώ ότι εάν συνεχιστεί αυτό, θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν γίνει άρση της μετακίνησης των ζώων, για να έχουμε την κανονική ροή όπως πριν. Ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε και τη διαφορά, έχοντας ένα μέτρο σύγκρισης. Αν συνεχιστεί θα είναι έντονο, γιατί με την επιστροφή του κόσμου θα μπούμε κι εμείς σε μια σειρά».
Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι θα γίνει γρήγορα άρση της απαγόρευσης μετακίνησης και δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα. «Πάλι ο κόσμος θα έχει επιφυλάξεις, δεν θα ψωνίζει τόσο εύκολα αρνί και πρόβειο, αλλά τουλάχιστον εμείς θα έχουμε στα καταστήματά μας», καταλήγει.
Η απαγόρευση της διακίνησης του κρέατος θέτει φυσικά εμπόδια και στα ψητοπωλεία. «Ο κόσμος που έρχεται, ζητάει και αρνάκι και άλλα κρέατα, που είναι σε έλλειψη αυτό τον καιρό. Δεν βρίσκω, γιατί είναι κλειστά τα σφαγεία», αναφέρει ο ιδιοκτήτης, κ. Γιάννης Κωνσταντίνου κι συμπληρώνει:
«Παρόλα αυτά ο κόσμος τα ζητάει, δεν δείχνει να έχει φοβηθεί ή να έχει ταραχτεί από όλα αυτά. Δεν υπάρχει κανένας πανικός. Σου λένε “θέλω αρνάκι”, τους λέω ότι δεν βρίσκω γιατί είναι κλειστά τα σφαγεία και σου λένε “ναι, το διάβασα”, αλλά το προσπερνούν».
Όπως αναφέρει, εφόσον η κατανάλωση αρνιού είναι απαγορευτική, αυτή την περίοδο υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση για το ψητό κοτόπουλο.