Η Ρωσία ακύρωσε αποστολή όπλων στους Χούθι έπειτα από προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δυσαρέσκεια της Σαουδικής Αραβίας για ενδεχόμενη αποστολή  όπλων στην αραβική ομάδα της Υεμένης Ανσάρ Αλλάχ- Χούθι, εκφράστηκε με δημοσίευμα του σαουδικού πρακτορείου ειδήσεων – SPA.

Στο θέμα αναφέρεται το αμερικανικό CNN επικαλούμενο πηγές:

«Η Σαουδική Αραβία έστειλε προειδοποίηση στη Ρωσία, ενώ η τελευταία ετοιμαζόταν να στείλει ένα φορτίο όπλων στην ομάδα Ανσάρ Αλλάχ/ «Χούθι».

Η Ρωσία  ετοιμαζόταν να παραδώσει πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στους Χούθι στην Υεμένη στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά υποχώρησε την τελευταία στιγμή μετά την σαουδαραβοαμερικανική πίεση.

 Οι Σαουδάραβες, οι οποίοι πολέμησαν έναν βάναυσο πόλεμο με τους Χούθι για χρόνια προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση μιας εύθραυστης εκεχειρίας το 2022, προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην εξοπλίσει έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους τους αφού πληροφορήθηκαν τα ρωσικά σχέδια.

%CF%88%CE%BD%CE%BD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B5%CF%81%CF%85%CE%B8%CF%81

CNN: Η Ρωσία απέσυρε την αποστολή όπλων στους Χούτι εν μέσω πιέσεων από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε πολλές διπλωματικές προσπάθειες για να εμποδίσουν τους Ρώσους να εξοπλίσουν τους αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, ζήτησαν χωριστά από τους Σαουδάραβες να βοηθήσουν στην πίεση προς τη Μόσχα να μην υλοποιήσει το σχεδιασμό της.

 Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκε να σχολιάσει και το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, σύμφωνα με το CNN.

 Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να συζητήσει λεπτομέρειες για τα σχέδια της Ρωσίας να εξοπλίσει τους Χούθι.

Αλλά ο αξιωματούχος είπε: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν οποιαδήποτε προσπάθεια από τρίτο μέρος να ενισχύσει τις προμήθειες όπλων στους Χούθι «είναι αντίθετη με τους στόχους που επιδιώκουμε να επιτύχουμε» όταν πρόκειται για την επίτευξη διαρκούς ειρηνευτικής διευθέτησης στην Υεμένη μεταξύ των Χούθι και των Σαουδαράβων και για τη συμβολή στη σταθεροποίηση της περιοχή.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η ανάμειξη των Χούθι σε αυτού του είδους τις συμφωνίες όπλων «θα μας αποδείκνυε την έλλειψη δέσμευσής τους» στις ειρηνευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με όσα ανέφερε το CNN.

 Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι Χούθι «φαίνεται ότι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη δέσμευση για ειρήνη στην Υεμένη μέσω διαπραγματεύσεων».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι Ρώσοι εξέτασαν τον οπλισμό και την παροχή συμβουλών στους Χούθι ως τρόπο απάντησης στην κυβέρνηση Μπάιντεν, λόγω της απόφασής της να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξαπολύσει επίθεση εντός του ρωσικού εδάφους, χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ η επικείμενη μεταφορά όπλων αποσύρθηκε, η Ρωσία ανέπτυξε στρατιωτικό προσωπικό στην Υεμένη για να βοηθήσει τους Χούθι, σε επίπεδο συμβουλών,  σε μια περίοδο τριών ημερών στα τέλη Ιουλίου, ανέφεραν οι πηγές.

 Οι πηγές ανέφεραν: Αμερικανοί αξιωματούχοι παρατήρησαν ότι μεγάλα ρωσικά πλοία έκαναν μια ασυνήθιστη στάση στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όπου αποβιβάστηκε το ρωσικό προσωπικό και στη συνέχεια οι Χούθι τα παρέλαβαν σε μια βάρκα και τα μετέφεραν στην Υεμένη.

Σύμφωνα με αυτές: Οι Ρώσοι κουβαλούσαν σάκους μαζί τους, αλλά τίποτα δεν φαινόταν αρκετά μεγάλο για να μεταφέρει όπλα ή εξαρτήματα όπλων. Δεν ήταν σαφές εάν τα ρωσικά πλοία μετέφεραν εξοπλισμό που η Ρωσία ετοιμαζόταν να μεταφέρει στους Χούθι, πριν το Κρεμλίνο εγκαταλείψει το σχέδιο.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ