Η μάχη κατά της πυρκαγιάς στο όρος Σλαβιάνκα (Όρβηλος) στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας έχει σταματήσει λόγω εκρήξεων στην περιοχή, ανέφερε to Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο.
Οι εστίες πυρκαγιάς εντοπίζονται σε ναρκοπέδιο κατά μήκος των συνόρων, το οποίο σε ευθεία γραμμή είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο. Η κατάσβεση μέχρι στιγμής ήταν δυνατή μόνο αεροπορικώς.
Σύμφωνα με τα άτομα που βρίσκονται στο σημείο, ακούγονται συνεχόμενες εκρήξεις, αλλά δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για νάρκες ή άλλα αποθηκευμένα πυρομαχικά. Οι άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή περιοχή, δήλωσε στο BTA ο περιφερειακός κυβερνήτης του Μπλαγκόεβγκραντ, Γκεόργκι Ντίνεφ.
Αν και από τις 5 το πρωί Βούλγαροι πυροσβέστες βρίσκονται στο πεδίο και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω του ισχυρού ανέμου, οι εκρήξεις στην περιοχή του ναρκοπεδίου ανέστειλαν το έργο των πυροσβεστών.
Από το το πρωί έπρεπε να εμπλακούν γαλλικά αεροπλάνα και στρατιωτικά ελικόπτερα από τη βουλγαρική πλευρά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όμως τα αεροσκάφη πυρόσβεσης δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη. Επί τόπου βρίσκεται ο διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης «Πυρασφάλειας και Προστασίας του Πληθυσμού» Αλεξάντερ Τζάρτοφ.
Χθες και πάλι το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών ανεστάλη λόγω εκρήξεων.
Τα πληρώματα εδάφους στάλθηκαν από την ελληνική πλευρά, αλλά μετά την ανάπτυξη των εύκαμπτων σωλήνων, διέγειραν τις νάρκες, ακούστηκαν εκρήξεις και διέκοψαν τις επιχειρήσεις.
Υποθέτουν ότι ήταν μια χειροβομβίδα που εξερράγη, εξήγησε στο BNT ο Πλάμεν Πογιούκοφ, διευθυντής του Κρατικού Δασοκομείου στο Κατούντσι .
Γιατί υπάρχουν ακόμη νάρκες κατά μήκος των συνόρων;
Οι νάρκες κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1930. «Από το 1935 ξεκίνησε η κατασκευή της γραμμής Μεταξά, που πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος τότε ήταν δικτάτορας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αρκετά εντυπωσιακή εγκατάσταση, ειδικά αφού στην περιοχή της πυρκαγιάς στο όρος Σλαβιάνκα (ελληνική ονομασία Όρβηλος) είναι η πιο ισχυρή οχύρωση – το φρούριο Ρούπελ», είπε στο BNT ο διευθυντής του Περιφερειακού Ιστορικού Μουσείου στο Μπλαγκόεβγκραντ, Δρ. Κίριλ Αλεξίεφ.
Η ελληνική πλευρά επένδυσε πάνω από 4 χρόνια και 100 εκατομμύρια δραχμές της εποχής στην αμυντική γραμμή.
«Εκτός από νάρκες, υπήρχαν αντιαρματικοί σκαντζόχοιροι, πολλές αποθήκες, κρυφά σημεία βολής – στην πραγματικότητα, στόχευε ενάντια σε μια πιθανή, ξαφνική εισβολή από τη Βουλγαρία – Από το βορρά», πρόσθεσε ο Μπογκομίλ Μπόνεφ, υπουργός Εσωτερικών από 1997 έως 1999.
Σκοπός της γραμμής «Μεταξάς» ήταν να αναχαιτίσει ενδεχόμενη επίθεση της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα.
Για να εμποδίσουν τους φυγάδες του κομμουνισμού…
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι νάρκες τοποθετήθηκαν στη βουλγαρική πλευρά των συνόρων, αλλά με διαφορετικό σκοπό – να σταματήσουν τους φυγάδες από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Μετά τις αλλαγές το 1989, η ανάγκη για αυτές εξαφανίστηκε. Πολλά από τα ναρκοπέδια έχουν αφαιρεθεί, αλλά σε δυσπρόσιτες περιοχές αυτό είναι αδύνατο.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Καλίν Στογιάνοφ δήλωσε ότι σε κρατικό επίπεδο, μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για τον καθαρισμό του τόπου από τις διάσπαρτες νάρκες.
—