Πανώλη: Για μία εβδομάδα θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα για τον περιορισμό της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για μία εβδομάδα θα συνεχίσουν να ισχύουν σε όλη την ελληνική επικράτεια τα μέτρα για τον περιορισμό της πανώλης στα αιγοπρόβατα και συγκεκριμένα για την αναπαραγωγή, την πάχυνση και τη σφαγή ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Τσιάρας είπε πως το Υπουργείο πρέπει να έχει μια συνολική εικόνα της ζημιάς προκειμένου να καταλήξει στο μέγεθος των αποζημιώσεων, γεγονός που σημαίνει πως πρέπει πρώτα να διακοπεί η μετάδοση. Χθες σε τοπικό μέσο της Λάρισας ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας προανήγγειλε πως «προβλέπεται αποζημίωση για τα αιγοπρόβατα μέχρι 125 ευρώ για το κάθε ζώο».

Ο υπουργός ανέφερε πως εστάλη επιστολή προς τους υπουργούς αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τονίζοντας την προτεραιoποίηση του θέματος της πανώλης στην ατζέντα των συζητήσεων τους, έτσι ώστε να εξεταστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των συνεπειών και των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους της Ευρώπης που έχουν επηρεαστεί.

Για την ανησυχία που επικρατεί για την μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο είπε:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση για άλλη μια φορά ότι η πανώλη είναι μια ίωση, η οποία αφορά αποκλειστικά στα αιγοπρόβατα. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και προφανώς δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την πρώτη στιγμή».

Σχετικά με άλλα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν είπε:

«Σε ένα επόμενο επίπεδο, θέλω να σας ανακοινώσω ότι το ένα κτηνιατρικό εργαστήριο που είχαμε προκειμένου να κάνουμε τις πραγματικές διαπιστώσεις μέσω της PCR για το αν υπάρχει όντως ένα κρούσμα και να επιβεβαιώνεται αυτό, πλέον μπαίνουμε σε μία λογική να επεκτείνουμε αυτή τη δυνατότητα σε άλλα δύο κτηνιατρικά εργαστήρια, ένα στη Λάρισα και ένα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπάρξει πολύ ταχύτερη καταγραφή και βεβαίως εντοπισμός των κρουσμάτων.

Επίσης, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει και την επιδημιολογική πορεία της νόσου, αλλά θα εντοπίσει εάν υπήρξαν παραλείψεις, αν υπήρξαν ζητήματα, ακόμη και αν υπήρξαν έκνομες πράξεις κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης και παρατήρησης καταγραφής της νόσου.

Και βεβαίως αυτό για το οποίο νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε. Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίσαμε μια ζωονόσων σε αυτή την έκταση και με τόσο μεγάλα προβλήματα. Όμως πρέπει να πω ότι είναι και η πρώτη φορά που επιδεινώθηκαν τόσο άμεσα, τόσο ακαριαία αντανακλαστικά και τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα από την πλευρά των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

«Είναι η πρώτη φορά που διενεργείται μια τόσο μεγάλη επιχείρηση με την συμμετοχή όλων των φορέων και των επιστημόνων με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό για να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο κύκλος και να μην υπάρξει επέκταση της νόσου», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Μέχρι στιγμής, προορίζονται για θανάτωση 13.000 αιγοπρόβατα, σε σύνολο ζωικού κεφαλαίου 15 εκατομμυρίων περίπου ζώων, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ