Ο υπουργός Οικονομικών Σινίσα Μάλι δήλωσε σήμερα ότι η εξόρυξη λιθίου στη Σερβία θα αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατά μέσο όρο από 10 έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει μια διαφανή πολιτική σε αυτό το θέμα.
Ο Μάλι είπε στο TV Prva ότι οι συζητήσεις για την εξόρυξη λιθίου μόλις ξεκίνησαν και ότι η εξόρυξη σίγουρα δεν θα γίνει πριν από το 2028 και ότι, εάν αποφασιστεί η εξόρυξη, θα τηρηθούν τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα.
Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση στη Σερβία αντιτίθεται στην εκμετάλλευση του λιθίου για λόγους περιβαλλοντικούς και υγείας των Σέρβων πολιτών.
Κάλεσε τους πολίτες να ενημερωθούν και μόνο όταν διαπιστωθούν όλα τα δεδομένα, να εκφράσουν τη γνώμη τους.
«Το αν αυτό το έργο θα πραγματοποιηθεί ή όχι εξαρτάται από τους πολίτες της Σερβίας, αλλά πριν από αυτό, ας δούμε όλα τα γεγονότα», είπε ο Μάλι.
Σημείωσε ότι δεν είναι αγώνας υγείας και λιθίου, αλλά η πολιτική της αντιπολίτευσης και το θέμα της περαιτέρω οικονομικής προόδου και ανάπτυξης της Σερβίας.
«Δεν πρόκειται για διαφορά ή αγώνα μεταξύ υγείας και λιθίου, αλλά μάλλον αγώνα μεταξύ της επιπολαιότητας και της πολιτικοποίησης των ανθρώπων της αντιπολίτευσης και του ζητήματος της περαιτέρω οικονομικής προόδου και ανάπτυξης της Σερβίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ακολουθούσε πάντα μια διαφανή πολιτική και οι πολίτες τον εμπιστεύονται εδώ και 12 χρόνια.
«Ας αποδείξουμε όλα τα δεδομένα: εμείς, και ιδιαίτερα ο πρόεδρος, είχαμε πάντα μια πολύ διαφανή, ειλικρινή πολιτική. Ό,τι έγινε, τα παρουσιάσαμε όλα στους πολίτες, διαβουλευτήκαμε για όλα τα θέματα που είχαμε, πήγαμε στις εκλογές και είπε «ο λαός να επιλέξει, θέλει έτσι ή αλλιώς». Και οι πολίτες της Σερβίας έχουν εμπιστευτεί την πολιτική μας (του Προέδρου Βούτσιτς) τα τελευταία 12 χρόνια, και προχωράμε», είπε ο Μάλι.
Μιλώντας για τη συνεδρίαση της δημοκρατικής συνέλευσης την περασμένη εβδομάδα, ο Μάλι είπε ότι ο κυβερνών συνασπισμός προσπαθεί να κάνει μια αλλαγή μέσω του διαλόγου, ενώ η αντιπολίτευση δεν ασκεί εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση, αλλά η πολιτική της είναι μόνο μίσος.
Ζήτησε από τους πολίτες να καταδικάσουν τις απειλές που απευθύνονται στον Βούτσιτς και την οικογένειά του και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν να τεθούν στη θέση του προέδρου, σημειώνει το Tanjug.
—
Αποτελεί θέμα ουσίας, αλλά το περάσαμε με αδιαφορία.
Όταν έγινε ο πόλεμος και η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβία πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε αυτή η πηγή πλούτου στα αίτια του πολέμου.
Και όλα αυτά τα χρόνια τι ακριβώς έχει ακολουθήσει σχετικά με την ύπαρξη του Λίθιου, την εξόρυξη την εκμετάλλευση.
Τα ποσά από 10 έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως να αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατά μέσο όρο δεν θεωρούνται έτσι λόγος να γίνεται απλή υπόθεση.
Το ΝΑΤΟ έχει να δώσει κάποια απάντηση για αυτό τον πόλεμο με αυτά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Και για να θυμόμαστε και το τέλος του Μιλόσεβιτς.
Κάποτε η κάθε χώρα αποτελεί πραγματικότητα να νοικοκυρεύει τα του οίκου της όπως της αρμόζει με ότι πλούτο διαθέτει και όχι να πέφτουν οι εξωγενείς να προκαλούν καταστροφή να λεηλατούν να απολαμβάνουν.