Οι Τούρκοι λένε ότι επιλέχθηκε επίτηδες το μέρος που θα γίνει η μεγάλη ναυτική βάση στην Κύπρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ελληνοκύπριοι ανέλαβαν δράση για την ίδρυση ελληνικής ναυτικής βάσης στην περιοχή που ανήκει στους Τούρκους, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Συνεχίζει:

 Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε μια σκανδαλώδη δήλωση λίγες μέρες πριν την 50ή επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης» ( όπως ονομάζουν οι Τούρκοι την αιματηρή εισβολή στην Κύπρο) επισκέφτηκε το νησί την επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974, ημερομηνία κατά την οποία ανακηρύχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Δένδιας  συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα,  με τον οποίο επισκέφθηκαν το Μαρί, που είναι κοντά στην πόλη της Λάρνακας.

Συζήτησαν για το θέμα της μετατροπής του λιμανιού σε ναυτική βάση όπου θα μπορούν να ελλιμενίζονται μεγάλα πολεμικά πλοία.

Δένδιας: Η ναυτική βάση είναι μέσα στις προτεραιότητές μας

%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%84

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Δένδιας είπε ότι «η κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μαρί είναι στις προτεραιότητές μας» μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Πάλμα.

Ο Πάλμας είπε, «Συμφωνήσαμε για την υλοποίηση του υπάρχοντος έργου μας σχετικά με τη ναυτική βάση».

Αναφέρθηκε ότι η ναυτική βάση θα συζητηθεί στη διακυβερνητική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Ελλάδας και ελληνικής διοίκησης τον Νοέμβριο.

Μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι η περιοχή όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το λιμάνι Μαρί βρίσκεται το Ακανθού (ένα χωριό που είχε Τούρκους κατοίκους πριν από το 1974 που το αποκαλούσαν Τατλισού- γράφει το δημοσίευμα).

«Διάλεξαν επίτηδες το παλιό τουρκικό χωριό»

Μιλώντας στο Posta.com.tr για το θέμα, το μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής της Άγκυρας, Αναπλ. καθηγ. Emete Gözügüzelli υπογράμμισε ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε από τον Δένδια δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να κλιμακώσει την ένταση σε μια τέτοια περίοδο και ανέφερε ότι έχουν ήδη δημιουργηθεί 2 ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στα νότια της Κύπρου.

Η Αναπλ. Gözügüzelli δήλωσε:

«Αν και αποκαλύπτονται οι παράνομες φιλοδοξίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας σε αυτήν την περιοχή, ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του Μαρί είναι ότι σχετίζεται με τη μαζική δολοφονία των Τούρκων που ζούσαν εδώ πριν από τη «Δεύτερη Ειρηνευτική Επιχείρηση» του 1974. «Πιστεύω ότι αυτό το χωριό επιλέχθηκε επίτηδες», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να προσπαθούν να εξαπατήσουν τον κόσμο στο πλαίσιο των μεγαλιθικών ιδεωδών τους, μακριά από την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο.

Ως «πολύ εύστοχη» αξιολόγησε την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αντιδράσει σε αυτή τη σκανδαλώδη απόφαση.

 « Ένα άτομο με το όνομα Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος έκανε δηλώσεις στην «Αλήθεια», μια ελληνική εφημερίδα, το 2004, αποκάλυψε ότι διαπράχθηκε σφαγή κατά των Τούρκων στο Τατλισού (Μαρί). Μάλιστα, ο ορισμός της λεγόμενης Κατοχής της Κύπρου είναι μια στάση που ταυτίζεται με την ελληνοκυπριακή πολιτική που έχει αναπτύξει η Ελλάδα από το 1974. « Δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα », είπε, αγνοώντας την παρουσία 45 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο νησί.

«Η δεύτερη ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ έκοψε τη Μεγάλη Ιδέα Ελλάδας και Κύπρου

%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B932

Σχετικά με την δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο η Gözügüzelli θα πει:

 « Η δεύτερη ειρηνευτική επιχείρηση στις 20 Ιουλίου 1974 είναι η επιχείρηση ανακοπής της Μεγάλης Ιδέας της Ελλάδας και της Κύπρου. Εξακολουθούν να βιώνουν το τραύμα αυτό. «Η Μεγάλη Ιδέα έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα και οι φλέβες της έχουν κοπεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντιδρώντας στα σχέδια για μια ναυτική βάση στην Κύπρο με τη συνδρομή της Ελλάδας η Τουρκάλα αναπλ καθ. Gözügüzelli θα δηλώσει:

 «Το διεθνές κοινό προσπαθεί να αντικατοπτρίσει την κατάσταση στον κόσμο σαν να ήταν ακριβώς το αντίθετο. Η Νότια Κύπρος δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση μόνη της. Δεν υπάρχει δικαίωμα διαχείρισης επί της τουρκικής περιουσίας χωρίς τη συμφωνία και των δύο μερών. Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στους Έλληνες με μηνύσεις κατά της κυβέρνησης από τους ανθρώπους που έχουν περιουσία εδώ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα λάβει απευθείας την απαραίτητη απόφαση. «Οι Έλληνες κατέφυγαν σε αυτή τη μέθοδο χωρίς καμία ειδοποίηση ή έγκριση από τους Τούρκους».

Η Κύπρος έγινε αποθήκη όπλων

Τέλος, αναπλ καθ. Gözügüzelli επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη γίνει αποθήκη όπλων.

«Δεν είναι δυνατόν η δομή που θα εγκατασταθεί στην Κύπρο να αποτελεί αντίβαρο στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η στρατιωτική ισχύς της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου είναι άχρηστη σε σύγκριση με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Τουρκία πρέπει επειγόντως να κάνει την Κύπρο τη σημαντικότερη βάση της στη Μεσόγειο ενάντια στους Έλληνες. Εδώ πρέπει να δημιουργηθούν διάφορες βάσεις και ναυπηγεία», είπε χαρακτηριστικά.

Posta.com.tr

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ