Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το Κίνημα της Χ.Δ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με τις πάγιες θέσεις της:
1. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, από τον πρώτο καιρό της κατάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα, επιδίωξε την αποσταθεροποίηση του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με την ενεργή συνδρομή των φιλοδικτατορικών και ακροδεξιών θεολογικών κύκλων, αλλά και τη δράση των οργάνων της στην Κύπρο.
2. Από το 1967 είχε ήδη αποσύρει τη Μεραρχία που είχε συμπληρωματικά αποστείλει η Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου προς αποτροπή της απειλούμενης τουρκικής εισβολής.
3. Με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αποδιοργάνωσε εντελώς την άμυνα της Μεγαλονήσου και πρόσφερε ανέλπιστο πρόσχημα για την τουρκική εισβολή που ακολούθησε πέντε μέρες αργότερα.
4. Η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να εδραιώσει προγεφύρωμα στην Κυρήνεια και στη συνέχεια, παραβιάζοντας διαρκώς τη συμφωνημένη κατάπαυση του πυρός, να καταλάβει την βόρειο Κύπρο, περιλαμβανομένης της πόλης της Αμμοχώστου.
5. Στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε παράνομο τουρκοκυπριακό Ψευδοκράτος, το οποίο είναι όργανο της Άγκυρας και των εποίκων που αυτή έχει παράνομα εγκαταστήσει. Οι Τουρκοκύπριοι, υπέρ των οποίων υποτίθεται ότι παρενέβη η Τουρκία, έχουν καταστεί πολίτες 2ης κατηγορίας.
6. Η ελληνική πλευρά, αντί να επιμείνει στην άμεση ανατροπή των τετελεσμένων που προκλήθηκαν από την στρατιωτική εισβολή, υποχώρησε αποδεχόμενη τη «λύση» στη βάση της διζωνικής Ομοσπονδίας, στο μοντέλο της οποίας έγινε απόπειρα να επιβληθεί το «Σχέδιο Ανάν», με την αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας από ένα θνησιγενές μόρφωμα δυσλειτουργικού κράτους. Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη αποτράπηκε χάρη στη σθεναρή στάση του κυπριακού ελληνισμού επί Προεδρίας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου.
7. Ήδη η Τουρκία απορρίπτει και αυτή τη βάση συζήτησης και έχει φτάσει να απαιτεί «λύση» δύο κρατών.
8. Η εξέλιξη αυτή είναι ευκαιρία για την ελληνική πλευρά να επανατοποθετήσει το Κυπριακό στη σωστή του βάση. Λύση στη βάση της ανατροπής όλων των τετελεσμένων που προκλήθηκαν με την τουρκική εισβολή και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, με αποχώρηση στρατευμάτων κατοχής και εποίκων και της αποκατάστασης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την Κύπρο.
9. Λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους κυρίαρχου και ενιαίου, χωρίς καμμία απόκλιση από τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και ιδίως στη βάση της δημοκρατικής αρχής, με κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
10. Εφαρμογή στην πράξη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Κύπρου, προς αποτροπή των τουρκικών απειλών.
11. Απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων, η λειτουργία των οποίων είναι συνέχεια της αποικιοκρατίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Κύπρου.