Ζέρμπερα, ένα ιδιαίτερα γοητευτικό φυτό με μεγάλα λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας και πολλά εντυπωσιακά χρώματα.
Η ζέρμπερα ξεκινάει να ανθίζει στα μέσα της άνοιξης και η ανθοφορία της διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο. Στο φυσικό της περιβάλλον, στη Νότια Αφρική και στη Μαδαγασκάρη, η ζέρμπερα ζει πολλά χρόνια, ωστόσο στη χώρα μας φυτεύεται ως ετήσιο φυτό, καθώς δεν αντέχει την παγωνιά του χειμώνα.
Οι ζέρμπερες δημιουργούν πλούσια βλάστηση και φτάνουν σε ύψος μισού μέτρου με πλατιά σκουροπράσινα φύλλα. Τα πολύχρωμα λουλούδια της ζέρμπερας ξεπροβάλλουν πάνω σε δυνατούς μίσχους που ανάλογα την ποικιλία έχουν ύψος από 30 εκατοστά μέχρι 1 μέτρο.
Υπάρχουν πολλά είδη ζέρμπερας για να επιλέξουμε. Ζέρμπερες με μονά ή διπλά άνθη και μονόχρωμες ή δίχρωμες ποικιλίες σε έντονες αποχρώσεις του ροζ, κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί και λευκού.
Τα πανέμορφα λουλούδια της ζέρμπερας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα ανθοπωλεία και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για στολισμό σε βάζο.
Μπορούμε να φυτέψουμε ζέρμπερες σε παρτέρι στον κήπο, σε γλάστρα στο μπαλκόνι και ως φυτό εσωτερικού χώρου στο σαλόνι μας. Ας δούμε, λοιπόν, τι φροντίδα χρειάζονται οι ζέρμπερες για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια.
1. Τι θέση επιλέγουμε για να φυτέψουμε τις ζέρμπερες;
Η ζέρμπερα αναπτύσσεται καλύτερα και μας δίνει περισσότερα λουλούδια όταν φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις, ωστόσο είναι ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες άνω των 30°C. Σε σημεία με λιγότερο φως, η ζέρμπερα μπορεί να επιβιώσει, ωστόσο θα εμφανίσει περιορισμένη ανθοφορία.
Για τη φύτευση της ζέρμπερας σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με νότιο ή με δυτικό προσανατολισμό. Επιλέγουμε σχετικά χαμηλές γλάστρες, καθώς η ζέρμπερα έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα, και χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας φυτόχωμα, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και περλίτη.
2. Πώς διατηρούμε τη ζέρμπερα μέσα στο σπίτι;
Καθώς η ζέρμπερα είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, την περίοδο του χειμώνα μπορούμε να τη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι για να επιβιώσει.
Τοποθετούμε τη ζέρμπερα σε φωτεινό σημείο κοντά σε παράθυρο που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Επίσης, εξασφαλίζουμε θέση μακριά από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από θερμαντικά σώματα όπως καλοριφέρ, τζάκι και κλιματιστικά.
3. Τι φροντίδα χρειάζεται η ζέρμπερα για να μας δώσει πολλά λουλούδια;
Η ζέρμπερα θέλει αρκετά τακτικά ποτίσματα για να έχει έντονη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Ποτίζουμε τις ζέρμπερες περίπου 2 φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και οπωσδήποτε κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.
Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα της ζέρμπερας καθώς η αυξημένη υγρασία μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα, καθώς και στη βάση του ανθικού στέλεχους. Προσέχουμε να μη βρέχουμε τα φύλλα της ζέρμπερας και πριν επαναλάβουμε το πότισμα ελέγχουμε ότι το χώμα έχει στεγνώσει.
Για να διατηρήσει τη ζωντάνια της και να μας δώσει περισσότερα λουλούδια, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες από την άνοιξη ως τις αρχές του φθινοπώρου.
4. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η ζέρμπερα;
Για να ενθαρρύνουμε τη ζέρμπερα να μας δώσει περισσότερη ανθοφορία, απομακρύνουμε τα λουλούδια της αφού ωριμάσουν, κόβοντάς τα από τη βάση.
Αν οι ζέρμπερες εμφανίζουν άσπρες κηλίδες στα φύλλα που προκαλούνται από την ασθένεια του ωιδίου, ψεκάζουμε το φύλλωμα με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαύοντας μία κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό. Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, χρησιμοποιούμε βρέξιμο θειάφι που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας και της λιριόμυζας που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά μας με διάλυμα που φτιάνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Σε έντονη προσβολή, χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα όπως η φυσική πυρεθρίνη και ο θερινός πολτός.
5. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ζέρμπερας;
Μπορούμε να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά ζέρμπερας φυτεύοντας σπόρους στις αρχές της άνοιξης. Οι σπόροι της ζέρμπερας φυτεύονται σε γλαστράκια φυτωρίου και αναπτύσσονται σε θερμοκρασία περίπου 20°C. Στα τέλη της άνοιξης, τα νέα φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση στην οριστική τους θέση στον κήπο ή σε γλάστρα.
Ο πολλαπλασιασμός της ζέρμπερας γίνεται και με διαίρεση των φυτών που έχουν επιβιώσει τον χειμώνα. Στις αρχές της άνοιξης, με ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίζουμε τα φυτά της ζέρμπερας σε δύο μέρη διατηρώντας κομμάτι του ριζικού συστήματος σε κάθε νέο φυτό. Φυτεύουμε τα καινούρια φυτά σε γλάστρες φυτωρίου και μετά από 4-5 εβδομάδες μπορούν να μεταφυτευτούν στην οριστική τους θέση.
6. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη ζέρμπερα
Η ζέρμπερα αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τη δημιουργία μπουκέτων στην ανθοδετική. Εκτός από τη μοναδική ομορφιά της, έχει την ιδιότητα να διατηρείται αρκετές μέρες σε ανθοδοχείο, ιδανική για τη διακόσμηση σε εσωτερικούς χώρους και εκδηλώσεις.