Οι Αμερικανοί πιέζουν την Αρμενία για τον διάδρομο Ζανγκεζούρ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη θέση ότι «τα δύο μέρη είναι πολύ κοντά στην ειρήνη».

Αυτό αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ έπειτα από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μίλερ, αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αλλά τόνισε ότι είναι απαραίτητοι «σκληροί συμβιβασμοί» για την ειρηνευτική επιτυχία.

Όπως είναι γνωστό, σημαντική προϋπόθεση για την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είναι η αναγκαιότητα των απαιτήσεων που θέτει το Μπακού.

Μεταξύ αυτών είναι οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Αρμενίας και η κατάργηση τυχόν ρητρών στη νομοθεσία αυτής της χώρας που μπορεί να χρησιμεύσει ως νομική βάση για την άσκηση εδαφικών διεκδικήσεων κατά του Αζερμπαϊτζάν ( δηλαδή το Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Από αυτή την άποψη, μπορεί κανείς μόνο να μαντέψει τι είδους «δύσκολους συμβιβασμούς» περιμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το Μπακού;

Ωστόσο, η αρμενική αντιπολίτευση μιλά για  τη συναίνεση του Ερεβάν στο άνοιγμα του διαδρόμου Ζανγκεζούρ, ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση της Αρμενίας ενδεχομένως να δέχεται πιέσεις από τους Αμερικανούς.

%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CE%B6%CE%BF%CF%85%CF%81 %CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8123

Ο Αρθούρ Χατσατριάν

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αρθούρ Χατσατριάν δηλώνει ότι εφόσον η Αρμενία έχει ήδη κάνει όλες τις πιθανές παραχωρήσεις, οι «σκληροί συμβιβασμοί» για τους οποίους μίλησε ο Μάθιου Μίλερ  δεν μπορούν παρά να αφορούν το άνοιγμα του διαδρόμου  Ζανγκεζούρ  (Zangezur Corridor).

«Την προηγούμενη μέρα, ο Ερντογάν είπε ότι ο διάδρομος πρέπει να είναι ανοιχτός», θυμήθηκε ο Αρμένιος βουλευτής.

«Το Αζερμπαϊτζάν ασκεί πίεση στην Αρμενία να ανοίξει αυτόν τον διάδρομο και ο Πασινιάν προσπαθεί να αποφύγει αυτήν την πίεση προτείνοντας την ιδέα για ένα «σταυροδρόμι του κόσμου» αντί για έναν διάδρομο.

Ο  Τιγκράν Αμπραχαμιάν, γραμματέας παράταξης της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, συμφωνεί επίσης ότι ένας «σκληρός συμβιβασμός» συνδέεται με τον διάδρομο του Ζανγκεζούρ .

«Όσον αφορά συγκεκριμένες πιθανές παραχωρήσεις από την Αρμενία, τότε, συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που είναι ξεκάθαρα, τουλάχιστον από δημόσιες δηλώσεις. Η πρώτη είναι η «λογική του διαδρόμου», την οποία θεωρώ την πιο περίπλοκη διαδικασία», είπε ο Αμπραχαμιάν.

Το άνοιγμα του διαδρόμου μεταφορών, γνωστού ως Διάδρομος Ζανγκεζούρ , είναι πράγματι μία από τις κύριες προτεραιότητες της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της περιοχής του Νοτίου Καυκάσου.

Φυσικά, δεν νοείται η λειτουργία του διαδρόμου υπό τον έλεγχο των συνοριακών στρατευμάτων της ρωσικής FSB, όπως αναφέρεται στην τριμερή δήλωση της 10ης Νοεμβρίου 2020.

Η Ουάσιγκτον θέλει οι μεταφορικές επικοινωνίες που συνδέουν το Αζερμπαϊτζάν με το Ναχτσιβάν και περαιτέρω με την Τουρκία να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Αρμενίας (ή μιας εταιρείας από ουδέτερη τρίτη χώρα) και θεωρεί το έργο σημαντικό για τη μείωση της εξάρτησης των χωρών του Νοτίου Καυκάσου από τη Ρωσία.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ