Η διμορφοθήκη είναι ένα πανέμορφο πολυετές φυτό με πλούσια ανθοφορία που μας συντροφεύει άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο.
Ανήκει στα καλλωπιστικά φυτά που σχηματίζουν λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες, όπως επίσης το αργυράνθεμο, το χρυσάνθεμο, η ζέρμπερα, το άστερ, ο κόσμος, η κορέοψις, η γκαζάνια και το χαμομήλι.
Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η διμορφοθήκη είναι επίσης γνωστή με την ονομασία αφρικανική μαργαρίτα.
Η διμορφοθήκη έχει χαμηλή έρπουσα ανάπτυξη και οι λεπτοί και μακριοί βλαστοί της φτάνουν σε ύψος 25-40 εκατοστών.
Σχηματίζει μεγάλα λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας που φτάνουν σε διάμετρο 5-6 εκατοστά και έχουν διάφορα χρώματα συνήθως λευκά, ροζ και μωβ. Ορισμένες νέες ποικιλίες διμορφοθήκης έχουν κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα λουλουδιών, καθώς επίσης υπάρχουν και ποικιλίες με δίχρωμα λουλούδια.
Αν ψάχνουμε φυτά για εδαφοκάλυψη σε παρτέρια, η διμορφοθήκη αποτελεί εξαιρετική επιλογή, όπως επίσης φυτεύεται γύρω από τη βάση μεγάλων δέντρων για διακόσμηση.
Χάρη στην κρεμοκλαδή ανάπτυξή της, συναντάμε τη διμορφοθήκη σε αυλές και μπαλκόνια σε υπέροχες κρεμαστές γλάστρες και καλάθια.
Ας δούμε, λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση και τη φροντίδα της διμορφοθήκης, ώστε να απολαμβάνουμε όμορφα και υγιή φυτά με πλούσια ανθοφορία στον κήπο, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.
1. Τι είδη και ποικιλίες διμορφοθήκης υπάρχουν;
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες διμορφοθήκης με διάφορα χρώματα λουλουδιών που διακρίνονται κυρίως σε ορθόκλαδες και σε έρπουσες ποικιλίες.
Ορθόκλαδες ποικιλίες διμορφοθήκης: Επιλέγουμε τις ορθωτές διμορφοθήκες για δώσουμε μια πιο συμπαγή μορφή των λουλουδιών σε γλάστρες και ζαρντινιέρες που έχουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας.
Έρπουσες ποικιλίες διμορφοθήκης: Φυτεύουμε τις έρπουσες διμορφοθήκες για εδαφοκάλυψη στον κήπο και δημιουργούμε ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιών. Επίσης, αξιοποιούμε τις έρπουσες διμορφοθήκες σε κρεμαστά καλάθια για να πέσουν τα χρωματιστά λουλούδια και να χαρίσουν ξεχωριστή ομορφιά στο μπαλκόνι μας.
2. Τι συνθήκες θέλει η διμορφοθήκη για να αναπτυχθεί;
Η διμορφοθήκη απαιτεί εδάφη πλούσια, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση.
Τα λουλούδια της διμορφοθήκης κλείνουν όταν βρίσκονται στη σκια ή όταν βραδιάζει, γι’ αυτό τη φυτεύουμε σε σημείο με αρκετή ηλιοφάνεια όπου μας χαρίζει γρήγορη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.
Η διμορφοθήκη είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και γι’ αυτό είναι ιδανική επιλογή και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.
Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική επάρκεια νερού. Βέβαια, είναι ευαίσθητη στο ψύχος και στους βοριάδες, ειδικά όταν βρίσκεται σε γλάστρες ή κρεμαστά καλάθια του μπαλκονιού.
3. Πώς φυτεύουμε τη διμορφοθήκη σε γλάστρα;
Για να φυτέψουμε τη διμορφοθήκη στο μπαλκόνι και στη βεράντα μας, επιλέγουμε γλάστρα μεσαίου μεγέθους διαμέτρου και ύψους περίπου 20 εκατοστών που διαθέτει τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει.
Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα γενικής χρήσης που διαθέτει περλίτη και ελαφρόπετρα για καλύτερη αποστράγγιση του νερού κατά το πότισμα.
4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η διμορφοθήκη;
Η διμορφοθήκη έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα για να έχει γρήγορη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.
Ενδεικτικά, ποτίζουμε τις διμορφοθήκες που έχουμε στον κήπο περίπου δύο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2-3 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού.
Για φυτά που έχουμε στην αυλή και στο μπαλκόνι, καθώς το νερό εξατμίζεται πιο γρήγορα από τις γλάστρες, ποτίζουμε πιο συχνά, αφού ελέγξουμε ότι το χώμα στη γλάστρα έχει στεγνώσει.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι έρπουσες ποικιλίες διμορφοθήκης θέλουν συχνότερο πότισμα και μεγαλύτερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις ορθόκλαδες, καθώς παρουσιάζουν εντονότερη βλαστική ανάπτυξη και σχηματίζουν μεγαλύτερο αριθμό λουλουδιών.
5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη διμορφοθήκη;
Για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια, προσθέτουμε λίπασμα μια φορά τον μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού
Για τις διμορφοθήκες που έχουμε στον κήπο μας επιλέγουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα, ενώ για φυτά που έχουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.
6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την διμορφοθήκη;
Για να αντιμετωπίσουμε την μελίγκρα, τον αλευρώδη και τα κοκκοειδή που προσβάλλουν το φύλλωμα της διμορφοθήκης, ψεκάζουμε προληπτικά με σπιτικό διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό.
Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, ψεκάζουμε τα φυτά διμορφοθήκης με βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματατα όπως η φυσική πυρεθρίνη και θερινός πολτός.
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Αν κάποιες φορές παρατηρήσουμε τρύπες στα φύλλα της διμορφοθήκης και αναρωτηθούμε τι τρώει τα φύλλα, αυτά συνηθώς προέρχονται από σαλιγκάρια ή ακρίδες που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κάνουν σημαντική ζημιά για να χρειαστεί προστασία.
7. Πώς κλαδεύουμε τη διμορφοθήκη;
Στα τέλη φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας της, η διμορφοθήκη πρέπει να κλαδεύεται έντονα, για να μπορέσει να διατηρηθεί συμπαγής την περίοδο του χειμώνα.
Λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξής της, πολύ σύντομα, μέσα στην άνοιξη θα ξαναδώσει ζωηρή βλάστηση και ανθοφορία.
Για να πετυχαίνουμε πλούσια ανθοφορία και με μεγάλη διάρκεια, κορφολογούμε τακτικά, δηλαδή κλαδεύουμε ελαφρά το πάνω μέρος της βλάστησης.
Επιπλέον, αφαιρούμε συχνά τα μαραμένα και τα ξερά λουλούδια της για να καθαρίσουμε το φυτό και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέας ανθοφορίας.
8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της διμορφοθήκης;
Μπορούμε να φτιάξουμε καινούρια φυτά διμορφοθήκης εύκολα και οικονομικά με δύο τρόπους: α) με τον πολλαπλασιασμό με σπόρους και β) με τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.
Πολλαπλασιασμός διμορφοθήκης με σπόρο: Η διμορφοθήκη μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης ή σε σπορείο στα τέλη του χειμώνα. Τα φυτά που δημιουργούνται από σπόρο θα ανθίσουν ένα χρόνο μετά τη φύτευση. Η μεταφύτευση των καινούριων φυτών της διμορφοθήκης σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στο χώμα γίνεται όταν αποκτήσουν ύψος 20-25 εκατοστών.
Πολλαπλασιασμός διμορφοθήκης με μοσχεύματα: Ο πολλαπλασιασμός της διμορφοθήκης με μοσχεύματα είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να πάρουμε καινούρια ανθισμένα φυτά μέσα σε λίγους μήνες. Την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού, κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους περίπου 10 εκατοστών και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν.
9. Κι ένα μυστικό για τη διμορφοθήκη
Αρκετοί κηπουροί συνηθίζουν να φυτεύουν στον κήπο και να διατηρούν τις διμορφοθήκες για 2-3 χρόνια και στη συνέχεια τις ανανεώνουν, καθώς με το πέρασμα των χρόνων τα φυτά εμφανίζουν πιο χοντρούς βλαστούς και μειωμένη ανθοφορία συγκριτικά με τα πρώτα χρόνια.