Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους γιατρούς, μετά τις εξαγγελίες Άδωνι περί επιστράτευσης των ιδιωτών και ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων. Σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου η πολιτική ηγεσία να καταλήξει σε μέτρα για να καλυφθούν εφημερίες και κενά σε επαρχιακά νοσοκομειά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ζητά να ανακληθούν οι απειλές και να αξιοποιηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει. «Με έκπληξη ακούμε απειλητικές δηλώσεις σας στη Βουλή αναφορικά με τους παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Πληροφορούμαστε επίσης για προφορικές και γραπτές αιτήσεις διοικητών νοσοκομείων προς ιατρικούς συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συναδέλφων αυτών», αναφέρει ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει:
«Καταρχάς να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό από ετών. Κατά συνέπεια οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στην πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε. Για διευκόλυνσή σας υπενθυμίζουμε τα κάτωθι:
α. Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα την ωθήσουν στις απωθητικές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου.
β. Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά την δυνατότητα άσκησης της ιατρικής.
γ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανένα που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή.
δ. Αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με “νταηλίκι” χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες».
«Το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο»
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την πεποίθηση πως το ΕΣΥ είναι ελάχιστα ελκυστικό και για το λόγο αυτό, τα μέλη του έχουν υποβάλει κατ’ επανάληψη προτάσεις, τις οποίες το αρμόδιο υπουργείο δεν αξιοποιεί. «Ειδικά για τις άγονες περιοχές έχετε μια κολοσσιαία εκκρεμότητα, την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου με καθυστέρηση πέραν των 12 μηνών, καθώς νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023! Επιπλέον έναντι του ιατρικού κόσμου εκκρεμούν από πλευράς σας υποχρεώσεις από το 2022 που νομοθετήθηκε η σύναψη ΣΣΕ μεταξύ ΠΙΣ – ΕΟΠΥΥ, την οποία προκλητικά έχετε θέσει στο αρχείο των πράξεων, καίτοι ενίοτε λεκτικά την αξιοποιείτε. Πρόσφατα δε προστέθηκαν και σειρά μέτρων που αφορούν στους εργαστηριακούς γιατρούς, τα οποία συνολικά παραμένουν λόγια», επισημαίνουν οι γιατροί και καταλήγουν:
«Το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε. Και βεβαίως λυπούμαστε να προβλέψουμε ότι οι “μεταρρυθμίσεις” που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών μικρή επίδραση θα έχουν, αν έχουν κάποια».
«Ο κ. Γεωργιάδης δεν ζήτησε ποτέ βοήθεια, ποτέ γνώμη»
Από την πλευρά του, ο πρέοδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έφερε τον Άδωνι Γεωργιάδη προ των ευθυνών του, κάνοντας σαφές πως υπάρχει αδράνεια από το υπουργείο, καθώς ουδέποτε ζητήθηκε βοήθεια.
«Το θέμα για το επίδομα αγόνου είναι ενδεικτικό του τι κάνει το Υπουργείο εδώ και δύο χρόνια. Διότι διαπίστωσε μια ανάγκη το 22, τη νομοθέτησε και από το 22 μέχρι τώρα που μιλάμε δεν έχει γίνει, δεν την έχει υλοποιήσει. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν πρόκειται να συγκινηθεί ή να θεωρήσει ότι εδώ έχουμε μια δέσμευση η οποία θα πιάσει τόπο», υπογράμμισε αρχικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και προσέθεσε:
«Δεν υπάρχει κανένα μέτωπο. Υπάρχει μια πραγματικότητα, υπάρχει και μια αδράνεια. Ο κ. Γεωργιάδης δεν ζήτησε ποτέ βοήθεια, ποτέ γνώμη. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει στείλει τουλάχιστον τέσσερις επιστολές και το έχει πει τουλάχιστον 25 φορές σε αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν είναι δηλαδή, ότι αυτό τελοσπάντων, παράπεσε γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί του, αλλά είναι ένα πολύ ενδεικτικό. Και μάλιστα στη Βουλή προχθές είπε ότι θα την βγάλει την ΚΥΑ αντί να έρθει να πει, την έβγαλα, είπε θα την βγάλω».
Διαχρονικό το ζήτημα της υποστελέχωσης στα νησιά
Ο Αθ. Εξαδάκτυλος έκανε αναφορά και στο ζήτημα της υποστελέχωσης των νησιών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για θέμα που προέκυψε σήμερα.
«Το ίδιο πρόβλημα είχαμε και πριν από έναν χρόνο. Το ίδιο πρόβλημα είχαμε και πριν από δύο χρόνια. Τι έχει γίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα; Το 2022 η κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο και ορθά, που θα αύξανε το επίδομα αγόνου, το επίδομα δηλαδή που παίρνουν όσοι γιατροί υπηρετούν στις άγονες περιοχές, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, μέχρι στιγμής δίδεται στις τιμές του 1983 σε δραχμές. Ο νόμος λοιπόν το 2022 που σωστά ψηφίστηκε, προέβλεπε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2023, Κοινή Υπουργική Απόφαση θα όριζε το ύψος αυτού του επιδόματος αγόνου, το οποίο αντιλαμβάνεστε είναι το κύριο κίνητρο για να πάει κάποιος σε αυτές τις περιοχές», σημείωσε και συνέχισε:
«Έχει εκδοθεί αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέχρι την ώρα που μιλάμε τώρα; Όχι. Έχει σταλεί κάποια επιστολή σε κάποιον να του ζητήσει ευγενικά τη βοήθειά του; Στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στον Ιατρικό Σύλλογο της Κω, στον Ιατρικό Σύλλογο της Σπάρτης, στον μεμονωμένο συνάδελφο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενδεχομένως στο Κιλκίς ή στο Διδυμότειχο; Όχι. Βγήκε και είπε ότι ή θα ‘ρθείτε ή θα σας φέρω. Έχουμε πόλεμο, έχουμε πανδημία, έχουμε φυσική καταστροφή; Έχουμε ένα σύστημα το οποίο τα παρέχει όλα, είναι ζηλευτό από τους πάντες και κάποιοι μυστήριοι λένε όχι; Και ποιοι είναι αυτοί οι μυστήριοι. Είναι αυτοί που το 2014 τους απολύσανε σε μια νύχτα από το ΙΚΑ και τους είπαν ότι ή θα γίνετε πλήρους και αποκλειστικής ή θα πάτε στα ιατρεία σας, μέσα σε μια νύχτα και μετά από 10 χρόνια δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και δεν τήρησε η πολιτεία τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Είναι αυτοί που το 2018 μέσα σε μια μέρα κάποιος άλλος νταής τους είπε, σας κόβω τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ διότι εγώ θέλω παθολόγους στον οικογενειακό γιατρό και θα σας τις κόψω για να πάτε να κάνετε συμβάσεις και δεν πήγαν.. Ο πρώτος ήταν ο Γεωργιάδης και ο άλλος ο Πολάκης».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΙΣ παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα αριθμού παθολόγων, σημειώνοντας ωστόσο πως «αντί να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε ελκυστικό, έρχεται κάποιος και λέει ότι ή έτσι ή αλλιώς». «Οι αποδοχές στην παραμεθόριο είναι ίδιες με τις αποδοχές στο κέντρο, με μόνη διαφορά το επίδομα αγόνου. 3.000-4.000 χιλιάδες ευρώ μισθός για τις θέσεις που προκηρύσσονται στην Περιφέρεια, είναι μικτά χρήματα», κατέληξε.