Η αρχαία Κίρρα ΠΑΡΑΘΑΛΛΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ KAI Βρίσκεται στον κόλπο της Ιτέας, στην έξοδο της κοιλάδας του Πλειστού ποταμού προς τον Κορινθιακό
όπου μεγάλες οδικές αρτηρίες από τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία και τη δυτική Ελλάδα διασταυρώνονταν με τους θαλάσσιους δρόμους από την Πελοπόννησο και τα νησιά. Η αρχαία Κίρρα ήταν το ΕΠΙΝΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ .
ΑΝΑΣΚΑΦΗΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΕΛΛΑΔΙΚΗ, ΜΕΣΟΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΟΛΗ , ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΟΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Η αρχαιότερη κατοίκηση στην περιοχή της Κίρρας χρονολογείται στην πρωτοελλαδική εποχή(3200-2000 π.Χ). Τότε δημιουργήθηκε ένας εκτεταμέ-νος οικισμός, που εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο στους μεσοελλαδικούς χρόνους(2000-1600 π.Χ) και παρήκμασε στο τέλος της υστεροελλαδικής εποχής(1600-1100 π.Χ), όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν, πιθανόν εξαιτίας ισχυρού σεισμού, την παραλιακή θέση και εγκαταστάθηκαν στις μυκηναϊκές ακροπόλεις της ενδοχώρας.
Τον ακμαίο αυτό οικισμό πλήττει στο τέλος της μεσεολλαδικής περιόδου ένας ισχυρός σεισμός. Η σεισμικότητα του ήταν ο κύριος παράγοντας που ώθησε ένα μέρος των κατοίκων της ΚΙΡΡΑΣ να μετοικήσουν στο ύψωμα του ΑΪ-ΓΙΩΡΓΗ στα νότια του Χρισσού. Όπως δείχνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ο μικρός οικισμός ιδρύθηκε στη μεσοελλαδική περίοδο και στους μυκηναϊκούς χρόνους ενισχύθηκε με οχύρωση( Η οχύρωση φαίνεται από την έντονη μαύρη γραμμή και τα έντονα μαύρα σημάδια είναι ο οικισμός του ι-Γιώργη). . Τότε ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε με την έλευση των κατοίκων της παραλιακής Κίρρας, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πόλη τους για να βρουν καταφύγιο στην ασφαλέστερη ακρόπολη του Αγίου Γεωργίου.
ΜΕΤΑ ΤΟ 1100ΠΧ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ.
ΜΕΤΑ ΤΟ 500ΠΧ Η ΚΙΡΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ . ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΟ , ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΌΤΙ ΤΟ 749 Μ.Χ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟ.
—————————-
Στα αρχαϊκά χρόνια ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Κίρρα και τους Δελφούς για τον έλεγχο της κοιλάδας του Πλειστού και τον δρόμων της, οδήγησε σε δεκαετή πόλεμο που τελείωσε το 590 π.Χ. με την πολιορκία της Κίρρας και την καταστροφή της , από τη Δελφική Αμφικτιονία.
ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ, ΣΙΚΥΩΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ όπου αποτελέσουν την ΔΕΛΦΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΙΡΡΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΗ , ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΘΕΝΑΡΑ ΣΤΙΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ .ΑΦΟΡΜΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΩΚΕΙΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΡΡΑΙΟΥΣ.
Η ΔΕΛΦΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΑΣΕΒΕΙΑ» ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΕΛΩΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΙΡΡΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΦΤΑΝΑΝ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΙΕΡΟ .
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ. ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΦΩΚΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΚΡΙΣΑ ΚΑΙ Η ΚΙΡΡΑ. ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΝ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΚΙΡΡΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΤΩ.
—————————–
Η ΠΟΛΗ ΠΟΛΙΟΡΚΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΤΗΣ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ. ΥΠΕΚΥΨΕ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΝ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΝΕΡΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ ΦΥΤΟ ΕΛΛΕΒΟΡΟ(ΤΡΕΛΟΧΟΡΤΟ)
ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΙΡΡΑΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΑΣ. Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΟ ΚΡΙΣΑΙΟ ΠΕΔΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ ΙΕΡΟ .
ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΝΗΚΕΙ Η ΚΙΡΡΑ , ΟΠΟΥ Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙΔΡΟΜΕΩΝ , ΤΟ ΚΡΙΣΣΑΙΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ.
Σταδιακά η πόλη ανέκτησε τη ζωή της και στο τέλος του 6ου αι. π.Χ. , ίδρυσε ένα μεγάλο ιερό, βόρεια του σύγχρονου ιερού της Κίρρας, που τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της Κίρρας και των προσκυνητών του ιερού των Δελφών, ενώ αργότερα οχυρώθηκε και εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι του Κορινθιακού κόλπου, που λειτούργησε ως επίνειο των Δελφών και της Άμφισσας.
Στον χάρτη βλέπετε την οχύρωση της πόλης , το Αρχαίο ιερό που βρισκόταν στο σημερινό σημείο της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τις ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ- ΤΟ ΝΕΩΡΙΟ και τον Αρχαίο Λιμένα με τον Μεσαιωνικό Πύργο, το ΦΑΡΟ.
Η Κίρρα διατήρησε τη σημασία της και κατά τη διάρκεια των βυζαντινών και μεσαιωνικών χρόνων, όπως δείχνουν τα μνημεία της περιόδου, που σώζονται μέχρι σήμερα.
———
Επάνω στα αρχαία ερείπια κτίσθηκε το 1870 ο σύγχρονος οικισμός με το όνομα Ξεροπήγαδο, όπου το χωριό μεταφέρθηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και πήρε το όνομα του από την εκκλησία που βρισκόταν.
Πριν την μεταφορά του χωριού από τη θέση του Αγίου Πολύκαρπου ονομαζόταν ΞΕΡΟΠΗΓΑΔΟ, διότι υδρεύετο από ένα και μοναδικό πηγάδι.
————————————–
Οι πρώτες ανασκαφές στην Κίρρα έγιναν από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή κατά την περίοδο 1936-1938 και ακολούθησαν σωστικές ανασκαφές της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
——————————————-
Στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Κίρρας διατηρούνται διάσπαρτα αρκετά μνημεία, που συνθέτουν την ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης, του σημαντικότερου λιμανιού στον Κορινθιακό κόλπο.