Τιμητική εκδήλωση από το δήμο Ζαχάρως και την Δημοτική Κοινότητα Λεπρέου
Με δέος, σεβασμό και βαθιά συγκίνηση, ο Δήμος Ζαχάρως και η Δημοτική Κοινότητα Λεπρέου τίμησαν την επέτειο Ολοκαυτώματος του Λεπρέου από τους Ναζί τον Ιούλιο του 1944. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 7 Ιουλίου 2024.
Αρχικά, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της πλατείας και, εν συνεχεία, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε:
«Η σημερινή εκδήλωση Μνήμης για τους Έλληνες Μάρτυρες του Λεπρέου, αποτελεί ένα χρέος απέναντι στα θύματα και τους εαυτούς μας. Το ιστορικό αυτό χωριό στο διάβα της ιστορίας του, από τα Ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα, αποτέλεσε ένα από τα δεκάδες σημεία στη Ελλάδα, στα οποία το γερμανικό ναζιστικό καθεστώς δρομολόγησε τη δολοφονία αθώων πολιτών και πατριωτών, κατά την περίοδο της κατοχής. Την 7η Ιουλίου 1944, οι Γερμανοί Ναζί κατέκαψαν το χωριό και φόνευσαν με τις λόγχες τους κατοίκους, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι 18 μηνών και τη μητέρα του, ενώ ύστερα τους έκαψαν. Εμείς, οι Έλληνες, στο πέρασμα των αιώνων, έχουμε υποστεί πάμπολλες διώξεις. Η Ελλάδα βρίθει σημείων θυσίας. Έχουμε πληρώσει με αίμα το τίμημα της ελευθερίας. Το χρέος μας είναι μόνο ένα: μέσα από τη συλλογική μνήμη να τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας, διαφυλάττοντας τις αξίες για τις οποίες έχυσαν το αίμα τους. Η λήθη της ιστορικής αλήθειας αποτελεί το τέλος της εθνικής μας ταυτότητας. Εδώ, σήμερα, από το μαρτυρικό Λέπρεο, βροντοφωνάζουμε το μεγάλο ΟΧΙ στη λήθη. Τιμούμε τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν με τρόπο απάνθρωπο και ανασύρουμε την ιστορική αλήθεια, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναζήσουμε τέτοιες θηριωδίες. Αιωνία η μνήμη τους, στο Ελληνικό Πάνθεον της θυσίας και της Αντίστασης».
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Λεπρεατών Ηλείας, κα Ευσεβία Χαμαλάκη, η οποία είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μαρτυρικής αυτής ημέρας καθώς και στα γεγονότα που οδήγησαν στην θηριωδία.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Ιωάννης Τερζής, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, κ. Ιωάννης Μπάμης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, κ. Χρήστος Πλίαγκος, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, κ. Νικόλαος Κουτσόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λεπρέου, κ. Δημήτριος Νεοφώτιστος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Λεπρεατών Ηλείας, κα Ευσεβία Χαμαλάκη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και κάτοικοι του Λεπρέου.
Το ιστορικό
«Στις αρχές Ιουλίου 1944, μεταξύ Νέας Φιγαλείας και Λεπρέου, στη Γέφυρα Κορακοφωλιάς, οι Γερμανοί πέφτουν σε ενέδρα λίγων ανταρτών από τη Ζούρτσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εκ των στρατιωτών και να τραυματιστεί ένας αξιωματικός. Οι Γερμανοί, πιστεύοντας πως την ενέδρα την έστησαν Λεπρεάτες, μπαίνουν με αγριότητα στο Λέπρεο την 7η Ιουλίου 1944, το καίνε από άκρη σε άκρη και δολοφονούν 7 κατοίκους, ενώ ύστερα τους καίνε. Ανάμεσά τους μια μητέρα με το μωρό της, την οποία σφαγιάζουν κυριολεκτικά.»
Οι Λεπρεάτες πλήρωσαν βαρύ τίμημα αίματος στον αγώνα για την ελευθερία, και οι μέρες αυτές πρέπει να μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας.