Η Τουρκία προτρέπει το Καζακστάν και το Κιργιστάν να αντικαταστήσουν το κυριλλικό αλφάβητο με το λατινικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ζήτησε την υιοθέτηση ενός κοινού αλφαβήτου από τις τουρκικές χώρες προκειμένου να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του παγκόσμιου ανταγωνισμού ισχύος στην περιοχή μας, πρέπει να σφίξουμε τις τάξεις μας και να χρησιμοποιήσουμε τις ευκαιρίες μας για την κοινή μας ευημερία, είπε ο Φιντάν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) στην πόλη Σούσα του Καραμπάχ.

Οι χώρες μέλη του ΟΤΚ είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Τουρκία, ενώ Παρατηρητές είναι η Ουγγαρία, το Τουρκμενιστάν και οι Τουρκοκύπριοι από την Κατεχόμενη Κύπρο.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ενότητα αλφαβήτου το συντομότερο δυνατό, προέτρεψε ο Φιντάν το Σαββατοκύριακο.

Ενώ η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν και το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο, το Καζακστάν και το Κιργιστάν συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το κυριλλικό αλφάβητο», είπε.

Πρέπει να οικοδομήσουμε το απαραίτητο συμβατικό πλαίσιο για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα, η ενέργεια, τα οικονομικά, το εμπόριο, η αμυντική βιομηχανία και οι νέες τεχνολογίες, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι απαραίτητο να συμπεριλάβουμε στην ατζέντα της οργάνωσής μας και τους αδελφούς μας που κυματίζουν τη σημαία της τουρκικής κουλτούρας πέρα από τα σύνορά μας για να προστατεύσουμε την ταυτότητα των συμπατριωτών μας που ζουν στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη και σε διάφορα μέρη του κόσμου», είπε ο Φιντάν.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ