Κοσσυφοπέδιο: Εισηγήσεις για άνοιγμα νέων τουρκικών τμημάτων στο Πανεπιστήμιο του Πρίζρεν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μέλος της επιτροπής Ένις Κερβάν, που εκπροσωπεί την τουρκική κοινότητα στην Επιτροπή Παιδείας του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι  ένα από τα κύρια θέματα που ασχολήθηκε η επιτροπή ήταν  η συνεργασία που επιτελέστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επαναδιαπίστευση τουρκικών και βοσνιακών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο του Πρίζρεν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Kosova haber αναφέρει:

 «Εξέφρασα ότι η απόφαση να συνεχίσουμε τα μη διαπιστευμένα προγράμματά μας στην Τουρκική και τη Βοσνιακή γλώσσα στη Σχολή Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Πρίζρεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μας και της εργασίας που κάνουμε εδώ και εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη 10η παράγραφος του άρθρου 28 του νόμου για την Υπηρεσία Διαπίστευσης του Κοσσυφοπεδίου, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να εγκρίνουμε τη «Διοικητική Οδηγία» που εκπονήθηκε από το «Υπουργείο Παιδείας» για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των κοινοτήτων που δεν είναι πλειοψηφικά και ζήτησα ώστε αυτές οι αποφάσεις και τα νόμιμα δικαιώματά μας να προστεθούν στις οδηγίες του οργανισμού.

 Έτσι, εξέφρασα την ικανοποίησή μου που αυτός ο νόμος και η διοικητική οδηγία θα δώσει πλέον λύσεις στα προβλήματά μας, όπως η εξασφάλιση της εκπαίδευσης στα τουρκικά και οι γλώσσες άλλων κοινοτήτων σε πανεπιστημιακό επίπεδο, το άνοιγμα νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η εξασφάλιση των προσόντων τους, η διευκόλυνση της διαδικασία και την προστασία των υφιστάμενων προγραμμάτων.

Τόνισα επίσης την ανάγκη να διευκρινιστεί σε ποιον θα απευθύνεται η «Διοικητική Οδηγία» και ποιος θα είναι ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα αιτήματα και οι αναφορές που υποβάλλονται από τις κοινότητες για το άνοιγμα νέων τμημάτων.

Δήλωσα ότι η καταλληλότερη διεύθυνση θα ήταν να κατευθύνουμε ως κοινότητα τα αιτήματά μας στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα (Borda) για να ανοίξουν νέα τμήματα.

 Έτσι, δήλωσα ότι θα είναι δυνατό να ανοίξουν νέα τμήματα με απόφαση του ΔΣ του Πανεπιστημίου, ότι άλλα ιδρύματα και στελέχη του Πανεπιστημίου θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν αυτήν την απόφαση και ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε αυτή τη διαδικασία μέχρι τώρα θα ξεπεραστούν.

Δήλωσα ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψουμε τους Πρυτάνεις, τους Κοσμήτορες, τη Γερουσία ή τα Συμβούλια Σχολών να περάσουν τα χρήματα και να μην αναλάβουν την ευθύνη για το άνοιγμα νέων τμημάτων στα τουρκικά ή τα βοσνιακά».

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ