Προελαύνουν οι Ρώσοι, οι ηλικιωμένοι Ουκρανοί αρνούνται να απομακρυνθούν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν αργά αλλά σταθερά, σφυροκοπώντας την πόλη νύχτα και μέρα με ρουκέτες, πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιθέσεις, μέρος μιας ευρείας προέλασης στην περιοχή του Ντονιέτσκ που η Ουκρανία δεν μπόρεσε να σταματήσει.

Σωροί ερειπίων βρίσκονται εκεί που κάποτε υπήρχαν κτίρια, οι καμένες πολυκατοικίες έγιναν αβίωτες, το καμπαναριό εκκλησίας έπεσε και λοφία καπνού υψώνονται σε κοντινή απόσταση από τα εισερχόμενα βλήματα.

Στην κατεστραμμένη πόλη Τορέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ο χρόνος τελειώνει για όποιον θέλει να φύγει.

Σε μια αυλή κατοικίας μια ομάδα κυρίως ηλικιωμένων κατοίκων συγκεντρώνεται για να ακούσει τον Ιβάν, έναν αστυνομικό με καμουφλάζ που προσπαθεί να τους πείσει να φύγουν από το Τορέτσκ με την ομάδα εκκένωσης του.

%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD %CE%BF%CE%B9 %CE%A1%CF%8E%CF%83%CE%BF%CE%B9 %CE%BF%CE%B9 %CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9 %CE%9F%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF %CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9 %CE%BD%CE%B1 %CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD2

Εκατοντάδες αξιωματικοί σαν αυτόν και Ουκρανοί εθελοντές προσπαθούν να κάνουν το ίδιο σε πόλεις και χωριά κατά μήκος της πρώτης γραμμής πριν γίνουν συντρίμμια και καταρριφθούν σε εδάφη που κατέχουν οι Ρώσοι.

«Θα μείνετε όλοι;» ρώτησε μιλώντας σταθερά και γρήγορα. «Δεν μπορείτε να δείτε πώς αλλάζει η κατάσταση; Αν νομίζετε ότι θα σας αφήσουν – αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Η προσφορά του έγινε αποδεκτή από κάποιους και απορρίφθηκε από άλλους. Πολλοί άνθρωποι που παραμένουν δεν θέλουν να φύγουν για μια αβέβαιη ζωή σε ασφαλέστερα μέρη της Ουκρανίας. Άλλοι αρνούνται να χωριστούν από ηλικιωμένους συγγενείς και φίλους.

«Είμαι μόνο εγώ που έχω μείνει, όλοι οι άλλοι είναι θαμμένοι», είπε η Βαλεντίνα, πρώην διευθύντρια του σχολείου που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα.

«Τα αεροπλάνα πετάνε κάθε βράδυ και επιτίθενται, ειδικά τις τελευταίες δύο ημέρες», πρόσθεσε κλαίγοντας η 75χρονη.

«Όλα καλύφθηκαν με αίμα»

Μια γυναίκα δίπλα της φώναξε: «Ο Θεός μας έδωσε γη και ουρανό, και τα πάτησαν (οι Ρώσοι) τα πάτησαν, τα έβαλαν στο αίμα. Είναι όλο αίματα. Και τα νεαρά αγόρια…»

Περίπου 5.000 άνθρωποι παραμένουν στο Τορέτσκ, σύμφωνα με την Τετιάνα Νικόνοβα, εκπρόσωπο της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης, καθώς οι κάτοικοι που θέλουν να απομακρυνθούν συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα μίνι βαν με λίγα προσωπικά αντικείμενα.

Αυτό συγκρίνεται με έναν εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 35.000 πριν από μια δεκαετία.

«Πολλοί άνθρωποι αρνούνται να φύγουν. Μιλάμε μαζί τους, τα αγόρια προσπαθούν να τους πείσουν, αλλά δεν θέλουν να φύγουν», είπε. «Τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, διαμονή, μεταφορά, όλα δωρεάν, αλλά οι άνθρωποι κρύβονται στα υπόγεια».

Ο Ολεξάντρ  πρόκειται να απομακρυνθεί, αλλά πριν το κάνει, αυτός και τα μέλη της αστυνομίας απελευθερώνουν τα κοτόπουλα από το κοτέτσι τους στην αυλή του και ένα σκυλί και κατσίκες από τα λουριά τους.

Η  Βαλεντίνα Ντατιάζκο, 88 ετών, έφυγε από το Τορέτσκ νωρίτερα, αλλά επέστρεψε για λίγο για να παραλάβει το ψυγείο από το διαμέρισμά της επειδή το χρειάζεται στο νέο της σπίτι στην κοντινή πόλη Κωσταντινίβκα.

«Όλο το φαγητό χάλασε εκεί, έπρεπε να πετάξω λουκάνικο, μαγιονέζα, βούτυρο», είπε. «Ήρθα να πάρω αυτό το ψυγείο. Τα ψυγεία είναι ακριβά, πού θα βρω χρήματα για να αγοράσω ένα;»

Ο Σεργκέι και η Ιρίνα, ένα ζευγάρι που κάθονταν μαζί σε ένα παγκάκι έξω από το διαμέρισμά τους, συζητούσαν αν θα φύγουν ή όχι. Οι αστυνομικοί τους είπαν να είναι στο ίδιο σημείο το επόμενο πρωί για να τους παραλάβουν αν αποφάσιζαν να φύγουν.

«Ανησυχώ ότι δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε, κανείς δεν θα μας αφήσει να επιστρέψουμε εδώ», είπε ο Σεργκέι, 65 ετών.

«Αλλά θα φύγουμε, Σεργκέι Γιούριεβιτς, έτσι δεν είναι;» ρώτησε δακρυσμένη η Ιρίνα, γυρίζοντας προς το μέρος του και αγγίζοντας το χέρι του.

«Θα φύγουμε», αναστέναξε. Θα φύγουμε».

 

Reuters

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ