Ο Όρμπαν απαρίθμησε τρία θέματα που συζήτησε με τον Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μοιράστηκε λεπτομέρειες από την τρίωρη συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, γράφουν σήμερα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη γερμανική έκδοση Die Weltwoche, ο Όρμπαν είπε ότι το κύριο καθήκον του κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα ήταν να δημιουργήσει άμεση επικοινωνία με τον αρχηγό ενός από τα αντιμαχόμενα μέρη.

«Αυτή η συνάντηση προετοιμάστηκε μυστικά. Μετά την επίσκεψή μου στο Κίεβο, έστειλα μυστικό μήνυμα στον επικεφαλής του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να οργανώσει συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ενημερώθηκαν για την οργάνωση του ταξιδιού στο στάδιο της αποστολής αιτήματος για πτήση πάνω από την Πολωνία…

 Αποφάσισα να οργανώσω μια συνάντηση στη Μόσχα, γνωρίζοντας ότι αυτό θα προκαλούσε αρνητική αντίδραση από το εξωτερικό, γιατί είμαι ο μόνος δυτικός ηγέτης που μπορεί να μιλήσει τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα.

 Όλοι οι άλλοι πολιτικοί έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση όπου δεν μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με όλα τα αντιμαχόμενα μέρη», απάντησε ο Βίκτορ Όρμπαν σε ένα αίτημα να μιλήσει για τις προετοιμασίες για το ταξίδι του στη Μόσχα.

Τι συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο

Ο Όρμπαν έθεσε στον Βλαντίμιρ Πούτιν τρία θέματα σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την πιθανή επίλυσή της.

Το πρώτο αφορούσε ήδη τα υπάρχοντα ειρηνευτικά σχέδια κι ο Όρμπαν ζήτησε από τον Ρώσο ηγέτη τη γνώμη του για αυτά τα έγγραφα.

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε τονίζοντας ότι καμία ειρηνευτική διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή όλων των πλευρών της σύγκρουσης.

Ο Όρμπαν χαρακτήρισε αυτή την άποψη για το ζήτημα «αρκετά λογική». Ο Πούτιν επιβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει όλα τα προτεινόμενα ειρηνευτικά σχέδια, ιδίως το Κινεζο-Βραζιλιάνο.

Το δεύτερο θέμα ήταν ποιες είναι οι πιθανότητες συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μερών προτού πραγματοποιηθούν πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον Όρμπαν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε ότι δεν ήταν αισιόδοξος για αυτό.

Το τρίτο θέμα που τέθηκε σχετικά με το όραμα ή το σχέδιο για το πώς θα μοιάζει η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης μετά το τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο πολιτικό, ο Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία έχει μια λεπτομερή ιδέα για το πώς πρέπει να μοιάζει το σύστημα ασφαλείας στην περιοχή.

Συνοψίζοντας το ταξίδι του στη Μόσχα, ο Όρμπαν είπε ότι το πρώτο βήμα για την εδραίωση της ειρήνης ήταν να ανοίξουν ξανά οι διπλωματικές σχέσεις και οι δίαυλοι επικοινωνίας, όπως συνέβη στη Μόσχα.

 Επιπλέον, ο Όρμπαν είπε ότι ετοίμαζε μια νέα έκπληξη «τη Δευτέρα το πρωί».

«Γνωρίζω ότι δεν καταλαβαίνουν όλοι στη Δύση αυτή τη συμπεριφορά του σημερινού προέδρου μιας ευρωπαϊκής χώρας. Όμως η ειρήνη δεν μπορεί να δημιουργηθεί από γραφειοκράτες, επομένως το θέμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να εξεταστεί από γραφειοκρατική σκοπιά.

Η ειρήνη δεν θα έρθει από μόνη της. Το πρώτο βήμα είναι η επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων και η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας. Αυτό ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Μόσχα», είπε ο Όρμπαν στον δημοσιογράφο.

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος θα τελείωνε αργά ή γρήγορα και θα ερχόταν η ειρήνη.

Σημειώνεται ότι ο Όρμπαν πέταξε στη Μόσχα στις 5 Ιουλίου, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση του Όρμπαν να πάει στη Ρωσική Ομοσπονδία.

 Έτσι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας για το ταξίδι, μίλησε για «δημοσιονομικά προβλήματα μεμονωμένων χωρών».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Bundestag, Michael Roth, ζήτησε να αφαιρεθεί η Ουγγαρία από την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε διάλογο με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην Ευρασία, αλλά αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο όταν οι ίδιες είναι έτοιμες για αυτό, σημειώνουν τα ρωσικά media.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ