Από Διδυμότειχο μέχρι Κρήτη και από Κάρπαθο μέχρι Λαμία ή Πρέβεζα οι δομές υγείας βρίσκονται υπό κατάρρευση – 10 «γαλάζιοι» βουλευτές ομολογούν το ξεχαρβάλωμα στο ΕΣΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από Διδυμότειχο μέχρι Κρήτη και από Κάρπαθο μέχρι Λαμία ή Πρέβεζα οι δομές υγείας βρίσκονται υπό κατάρρευση. Οχι, δεν πρόκειται για μετέωρο ισχυρισμό που προκύπτει από τη χρήση των μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου από στελέχη της αντιπολίτευσης. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μέσω αναφορών, ερωτήσεων ή επίκαιρων ερωτήσεων από την αρχή του έτους –όταν και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Υγείας ο Αδωνης Γεωργιάδης– αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Θέλοντας να εκφράσουν την αγωνία των τοπικών κοινωνιών, δέκα «γαλάζιοι» βουλευτές ζητούν στήριξη, αναβάθμιση και στελέχωση κέντρων υγείας, νοσοκομείων ή πολυδύναμων ιατρείων την ώρα που ο υπουργός «ξηλώνει» λιθαράκι λιθαράκι τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, φορτώνει «χαράτσια» στις διαγνωστικές εξετάσεις ή επιτρέπει την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές φαρμάκων. Κοινή συνισταμένη είναι ότι ο Αδ. Γεωργιάδης δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στις αναφορές και τις ερωτήσεις.

SOS από τα Δωδεκάνησα

Στις 21 Ιουνίου ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κονσόλας κατέθεσε ερώτηση με θέμα «Επιβεβλημένες κινήσεις για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Κάρπαθο». «Το νέο νοσοκομείο της Καρπάθου έχει σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου θα έπρεπε να υπηρετούν 24 γιατροί, αλλά υπηρετούν μόνο δέκα, ενώ από τις 18 οργανικές θέσεις νοσηλευτών – νοσηλευτριών έχουν καλυφθεί οι 13» σημειώνει και επισημαίνει σημαντικές ελλείψεις και στο ΕΚΑΒ, ζητώντας από τον Αδ. Γεωργιάδη απαντήσεις αναφορικά με τον προγραμματισμό του υπουργείου για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Στις 13 Μαΐου και πάλι ο Μ. Κονσόλας είχε καταθέσει ερώτηση για την ανάγκη «ενίσχυσης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα». Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση σε Ρόδο, Κω και Κάλυμνο, ζητώντας πάλι ενημέρωση για τον σχεδιασμό του υπουργείου σε σχέση με τις προσλήψεις.

Στις 22 Απριλίου ο ίδιος βουλευτής ζητούσε «ενίσχυση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου της Κάσου», ενώ στις 30 Ιανουαρίου είχε καταθέσει άλλη ερώτηση, με την οποία υπογράμμιζε την ανάγκη για «κάλυψη των αναγκών και ενίσχυση του προσωπικού του Κέντρου Υγείας Σύμης».

Προβλήματα στα ΚΥ της Λακωνίας

Στις 12 Ιουνίου ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης κατέθεσε με τη μορφή αναφοράς την επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γυθείου για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Γυθείου. «Η αγωνία ημών, ως γονέων που διαβούν στην περιοχή, και το κύριο μέλημά μας είναι να συνεχίσει να υπάρχει άμεση, αξιοπρεπής και αποτελεσματική φροντίδα και περίθαλψη των ασθενών μεταξύ των οποίων και τα παιδιά μας» σημειώνουν οι οκτώ πρόεδροι που διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση του ΚΥ.

Μια μέρα νωρίτερα ο έτερος βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός είχε καταθέσει αναφορά για το πρόβλημα υποστελέχωσης των ΚΥ Βλαχιώτη και Κροκεών, παρακαλώντας θερμά τον υπουργό για τις δικές του ενέργειες. Επίσης, στις 8 Απριλίου ο ίδιος κατέθεσε ερώτηση «Σχετικά με τη δυστοκία στελέχωσης που εμφανίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης».

Κενά και στα ΚΥ Πρεβέζης

Στις 27 Μαρτίου ο βουλευτής Πρεβέζης Σπύρος Κυριάκης κατέθεσε αναφορά στον Αδ. Γεωργιάδη ζητώντας «την άμεση κάλυψη όσο περισσότερων δυνατών κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού όλων των Κέντρων Υγείας νομού Πρεβέζης», όπως επίσης «τα Κέντρα Υγείας του νομού να λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως με εναλλασσόμενες βάρδιες».

«Προβλέπονται προσλήψεις για το ΚΥ Σαλαμίνας;»

Στις 26 Μαρτίου ο βουλευτής Β΄ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος κατέθεσε ερώτηση για την υποστελέχωση του ΚΥ Σαλαμίνας. «Πότε προβλέπονται προσλήψεις γενικών ιατρών για την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, ώστε να επαρκούν για την κάλυψη των εφημεριών;» ρώτησε τον υπουργό Υγείας και ακόμη περιμένει απάντηση.

Ελλειψη προσωπικού στο ΚΥ Χίου

Στις 27 Φεβρουαρίου ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης κατέθεσε αναφορά με αφορμή την επιστολή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χίου, θίγοντας «τα προβλήματα υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας». «Τα εν λόγω προβλήματα οδηγούν στην ύπαρξη διαθέσιμων ραντεβού μετά από πολλούς μήνες, γεγονός που δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των ασθενών» ανέφερε.

«Προβλήματα στο ΓΝ Λαμίας»

Στις 23 Φεβρουαρίου ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας που «καθημερινά διογκώνονται». «Οι παραιτήσεις ιατρών, η αδυναμία λειτουργίας αρκετών κλινικών λόγω έλλειψης προσωπικού και το γεγονός ότι το νσοκομείο Λαμίας δεν είναι ελκυστικό στον ιατρικό κόσμο, δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες με κίνδυνο κατάρρευσης για το άμεσο μέλλον» τόνιζε, ρωτώντας τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει για τα εν λόγω προβλήματα.

«Κίνητρα σε υγειονομικούς για το Διδυμότειχο»

Στις 12 Φεβρουαρίου ο βουλευτής Εβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό για να αιτηθεί «την επικαιροποίηση και εναρμόνιση του προβλεπόμενου ΠΔ, προκειμένου να δοθούν σημαντικά κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό ώστε να εγκατασταθεί και να εργαστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

Υποστελέχωση και στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης

Στις 16 Ιανουαρίου ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας κατέθεσε αναφορά με βάση επιστολή του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης, με την οποία αναδεικνυόταν το πρόβλημα υποστελέχωσης, ζητώντας τη δρομολόγηση τουλάχιστον 40 προσλήψεων επικουρικών διασωστών.

Ελλείματα και στην Κρήτη

Με αναφορά της στις 18 Ιανουαρίου η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη προειδοποιούσε –με αφορμή επιστολή του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης– τον Αδ. Γεωργιάδη για τα σημαντικά ελλείμματα που εντοπίζονται στην «υγειονομική περίθαλψη παιδιών στην Κρήτη» λόγω της «διαχρονικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ».

documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ