Η αλόη είναι ένα σημαντικό φαρμακευτικό φυτό που όλοι θέλουμε να έχουμε στο μπαλκόνι μας και να το χρησιμοποιούμε άμεσα όταν το χρειαζόμαστε. Η καλύτερη εποχή μεταφύτευσης είναι αυτή που διανύουμε τώρα, η αρχή του καλοκαιριού, όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για την μεταφύτευση της αλόης σας.
1. Επιλέγουμε τις κατάλληλες γλάστρες
Χρησιμοποιούμε πλατιές γλάστρες για την αλόη, και όχι πολύ βαθιές, για να αναπτύσσονται καλύτερα οι παραφυάδες του φυτού. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας αυτές τις γλάστρες εξασφαλίζετε πλουσιότερο και δυνατότερο ριζικό σύστημα για το φυτό της αλόης που μεταφυτεύουμε.
2. Τοποθετούμε το φυτό στις κατάλληλες θέσεις
Τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο με πολύ φως, χωρίς όμως να έχει απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Εξασφαλίζουμε προστατευμένες θέσεις από το βοριά, καθώς η αλόη είναι ευαίσθητη στην παγωνιά.
3. Χρησιμοποιούμε κατάλληλο χωμα
Το ιδανικό χώμα φύτευσης για την αλόη είναι αμμώδες και αρκετά πορώδες με ελαφρώς όξινο pH. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα για κάκτους που συνήθως περιέχει τύρφη, άμμο και ελαφρόπετρα και είναι κατάλληλο για την αλόη. Στη βάση της γλάστρας τοποθετούμετε 2-3 εκατοστά χαλίκι για να βοηθήσουμε την αποστράγγιση του νερού.
4. Εμπλουτίζουμε με θρεπτικά στοιχεία
Εμπλουτίζουμε το χώμα με θρεπτικά συστατικά, προσθέτοντας στη γλάστρα δυο κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα κατά τη μεταφύτευση και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο.
5. Προσθέτουμε εκχύλισμα φυκιών και γαλαζόπετρα
Μετά τη μεταφύτευση, το πότισμα με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών βοηθά στη ριζοβολία του φυτού και στην αντοχή σε αντίξοες συνθήκες. Επίσης το πότισμα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός) βοηθά στην απολύμανση της ρίζας από μύκητες για να μη σαπίσει.
6. Πραγματοποιούμε σωστά ποτίσματα
Κάνουμε σχετικά συχνά αλλά μικρά ποτίσματα, κάθε βδομάδα, την περίοδο του καλοκαιριού και ποτίζουμε πιο αραιά την περίοδο του χειμώνα. Πριν ποτίσουμε, ελέγχουμε ότι το χώμα στη γλάστρα έχει στεγνώσει σε βάθος 6-7 εκατοστών.