Ο όγκος των εξαγωγών σερβικών πυρομαχικών, που πιθανώς έφτασαν στην Ουκρανία μέσω Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, ανήλθε σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία έχει μια χρυσή ευκαιρία καθώς τα όπλα της ήταν φθηνότερα από ό,τι στα δυτικά, προσθέτοντας ότι η κλίμακα των συνολικών εξαγωγών πυρομαχικών της Σερβίας θα μπορούσε να αυξηθεί, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, για τη Σερβία, το εμπόριο πυρομαχικών αντιπροσωπεύει μια επιχειρηματική ευκαιρία και βοηθά στην «αναζωογόνηση» της οικονομίας της χώρας, αλλά τόνισε ότι η Σερβία δεν δέχεται ούτε την ουκρανική ούτε τη ρωσική πλευρά στη σύγκρουση.
Το δημοσίευμα των Financial Times
Ο Σέρβος Πρόεδρος εξήγησε επίσης ότι η χώρα δεν μπορεί να εξάγει απευθείας πυρομαχικά στην Ουκρανία ή τη Ρωσία, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν πολλά συμβόλαια με Αμερικανούς, Ισπανούς, Τσέχους και άλλες χώρες αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, αυτό που κάνουν οι αγοραστές με τα όπλα που αγοράζουν τελικά είναι «η δουλειά τους».
Ο πρόεδρος διευκρίνισε αμέσως ότι η Σερβία έχει φίλους τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.
Η Σερβία είχε μια ακμάζουσα βιομηχανία όπλων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας, και είναι κατασκευαστής πυρομαχικών σοβιετικών προδιαγραφών που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Συμμετέχει επίσης σε μια παγκόσμια τάση για αύξηση των πωλήσεων όπλων σε μια εποχή που η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια πολεμική οικονομία που έχει αυξήσει την παραγωγή ταχύτερα από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.
Ρωσικά δημοσιεύματα αναφέρονται εκτενώς στην πώληση σερβικών όπλων στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψαν οι FT
Σύμφωνα με διπλωμάτες και αναλυτές, όπως αναφέρουν οι FT, η συμμετοχή της Σερβίας στη ροή πυρομαχικών προς την Ουκρανία είναι αρκετά καλυμμένη ώστε τα επίσημα στοιχεία να μην την αντικατοπτρίζουν.
Το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, το οποίο παρακολουθεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία, δεν έχει εντοπίσει απευθείας τις σερβικές δραστηριότητες και δεν έχει συναντήσει συστηματικά στοιχεία για τη σερβική συνεισφορά, δήλωσε ο Christoph Trebesch, επικεφαλής της προσπάθειας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Σίνισα Μάλι δήλωσε ότι η αμυντική βιομηχανία, η οποία απασχολεί 20.000 ανθρώπους στη χώρα των 7 εκατομμυρίων, θα μπορούσε να επεκταθεί γρήγορα.
«Το βλέπω ως επιχειρηματικό όμιλο», είπε. «Νομίζω ότι είμαστε ακόμα πολύ κάτω από τις ικανότητες των πιο ανεπτυγμένων χωρών, αλλά τώρα είναι η ώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
—