Πόκερ για δύο «ντάμες» και έναν «βαλέ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αδιέξοδο κρύβει και μια τεταμένη διαπραγμάτευση, τα ζητήματα της οποίας απέχουν πολύ από το να επιλυθούν.

Μιχάλης Ψύλος απο την naftemporiki.gr

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» στο χθεσινό άτυπο δείπνο των 27 ηγετών της ΕΕ για την επιλογή των τριών κορυφαίων αξιωματούχων της νέας Κομισιόν. Και θα χρειαστεί να περιμένουμε ως τη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να δούμε αν τα φαβορί θα επικρατήσουν: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος της Επιτροπής, ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας ως ύπατη αρμοστής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Υπήρξε μεν βιασύνη για να υπάρξει συμφωνία- και μάλιστα πριν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας-Αυστρίας-αλλά η πραγματικότητα επικράτησε. Tο πόκερ για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων συνεχίζεται. Δεν είναι άλλωστε εύκολο να κλείσεις ένα πολιτικό παζλ σε μια νύχτα.

Το αδιέξοδο κρύβει και μια τεταμένη διαπραγμάτευση, τα ζητήματα της οποίας απέχουν πολύ από το να επιλυθούν.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό έγινε μακράν η ισχυρότερη πολιτική δύναμη μετά τις ευρωεκλογές, πολύ μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους και ως εκ τούτου, έχει την ισχυρότερη θέση στις διαπραγματεύσεις, προβάλλοντας περισσότερες απαιτήσεις.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μπορεί ακόμη να είναι απολύτως σίγουρη αν θα προταθεί επισήμως από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρά το γεγονός ότι η θέση της δεν αμφισβητήθηκε. Για να επανεκλεγεί, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται ειδική πλειοψηφία 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, η φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί ενδεχομένως τις ψήφους της ευρωομάδας της Τζόρτζια Μελόνι στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εφεδρική πλειοψηφία, καθώς χρειάζεται τουλάχιστον 361 από τους 720 βουλευτές.

Ο αποδυναμωμένος μετά τις ευρωεκλογές γαλλογερμανικός άξονας ήθελε να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν περαιτέρω κίνδυνοι. Κυρίως να αποκόψει την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι από τη διεκδίκηση κάποιων υψηλόβαθμων θέσεων στην νέα Επιτροπή. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες τόνισαν στη «Ν» ότι η Μελόνι ζήτησε μια από τις αντιπροεδρίες της Επιτροπής.

Δυστοκία υπήρξε για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς τα κεντροδεξιά κόμματα ζήτησαν η θητεία του Αντόνιο Κόστα να είναι μόνο για 2,5 χρόνια, αντί για πέντε, ώστε στο υπόλοιπο μισό να αναλάβει τη θέση κάποιος συντηρητικός ηγέτης. Κάτι που απέρριψαν οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες.

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο επικεφαλής του Συμβουλίου στην πραγματικότητα εκλέγεται μόνο για 2,5 χρόνια. Στις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις πάντως είχε συμφωνηθεί ότι και αυτή η θέση θα δοθεί στους σοσιαλιστές για πέντε χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση το πόκερ των 27 θα συνεχιστεί για τις δύο «ντάμες» και έναν «βαλέ» στις Βρυξέλλες. Χωρίς να αποκλείονται οι «μπλόφες» και οι εκπλήξεις, μέχρι να βγει «λευκός καπνός» από το μέγαρο Μπερλεμόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ