Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και οι δυτικοί εταίροι δεν συμφωνούν με τη Διακήρυξη που ενέκριναν οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις 8 Ιουνίου ως μέρος της «Πανσερβικής Συνέλευσης» με την οντότητα της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο Τζέφρι Χοβενιέ.
Στη Διακήρυξη για την Προστασία των Εθνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και το Κοινό Μέλλον του Σερβικού Λαού, που έχει 49 σημεία, μεταξύ άλλων το Κοσσυφοπέδιο αναφέρεται ως «αναφαίρετο τμήμα της Σερβίας».
“Δεν είχα την ευκαιρία να διαβάσω όλες τις εκθέσεις που σχετίζονται με το «Πανσερβικό Κοινοβούλιο», αλλά καταλαβαίνω ότι χρησιμοποιείται γλώσσα που λέει ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας.
Καταλαβαίνω ότι αυτή είναι η θέση τους, αλλά δεν είναι η θέση κανενός από εμάς, δεν είναι η θέση των ΗΠΑ -, των εταίρων μας από την Quinta ή οποιουδήποτε άλλου», είπε ο Χοβενιέ.
Στο διεθνές συνέδριο «Rugova and the West» που διεξάγεται στην Πρίστινα στις 10 Ιουνίου προς τιμήν της 25ης επετείου από την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος και ότι με υπερηφάνεια θα σταθούν πίσω από αυτή τη θέση.
Το Κοινοβούλιο, όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη, υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία, που εγγυώνται το διεθνές δίκαιο, το ψήφισμα 1244 και άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Το έγγραφο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και όλοι οι άλλοι πολίτες που είναι πιστοί στη Σερβία, πρέπει να προστατεύουν μοναστήρια, εκκλησίες, ιδιωτικές περιουσίες, νεκροταφεία και άλλα αντικείμενα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (στο Κοσσυφοπέδιο).
Οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη καταδίκασαν επίσης, όπως θεωρούν, τις αφόρητες συνθήκες διαβίωσης των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο που δημιούργησαν οι αρχές της Πρίστινα, χωρίς όμως να διευκρινίσουν συγκεκριμένα γεγονότα.
Το δεύτερο σημείο της δήλωσης αναφέρει την ανάγκη δημιουργίας Κοινότητας Δήμων με σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο και τη συνέχιση του διαλόγου Κοσόβου-Σέρβων στις Βρυξέλλες, ως ο μόνος βιώσιμος τρόπος επίλυσης του προβλήματος.
Λέει επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες της εθνικής ταυτότητας των Σέρβων και επιμένει στη χρήση του ονόματος «Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια».
Προαναγγελθείσα ως «μεγάλο φεστιβάλ» που θα συγκεντρώσει 48 λαογραφικούς συλλόγους, η «Πανσερβική Συνέλευση» διοργανώθηκε την ώρα που η ρητορική της κυβέρνησης για «κίνδυνο του σερβικού λαού» αυξήθηκε.
Slobodna Evropa
—